"Zabranjena" evropska reprezentacija se inati FIFA-i i UEFA-i, 23. marta će zaigrati

Žele postati dio svjetske fudbalske priče

"Zabranjena" evropska reprezentacija se inati FIFA-i i UEFA-i, 23. marta će zaigrati

E. Škorić

FIFA i UEFA ih ne priznaje, ali 23. marta će odigrati prijateljski meč protiv reprezentacije Urugvaja.

Baskijski fudbalski savez objavio je kako će tog dana njihova fudbalska reprezentacija na Athleticovom stadionu San Mamesu odmjeriti snage sa fudbalerima Urugvaja.

Baskija je posljednji put prijateljsku utakmicu igrla prije četiri godine, kada je golovima tadašnjih Athleticovih igrača Ikera Muniana i Unaia Nuneza slavila protiv Kostarike s 2:1.

Baske i Urugvajce veže Marcelo Bielsa. Trenutno je selektor Urugvaja, a od 2011. do 2013. godine bio je trener Athletic Bilbaa, koji se sinoć plasirao u finale španskog Kupa kralja.

Inače, UEFA i FIAF su prethodno odbile zahtjev Baskijskog fudbalskog saveza koji je želio da postane članicom evropske i svjetske fudbalske federacije.

S obzirom na to, Baskija smije da igra samo prijateljske utakmice. Baskija je autonomna pokrajina na sjeveru Španije u kojoj živi 2,2 miliona stanovnika.

Jedan dio nalazi se u susjednoj Francuskoj. Većinu mjesta u baskijskom parlamentu drže političke stranke koje zagovaraju referendum o neovisnosti. Baskijski jezik jedan je od najstarijih u Evropi i nema nikakvu vezu sa španskim jezikom.

Posljednja je članicom UEFA-e postala mala država Gibraltar, britanski teritorij na jugu Španije. Takođe je UEFA priznala i Kosovo.

Rusi pod suspenzijom

Ni Rusi nemaju pravo na odigravanje zvaničnih utakmica, ali ipak su uspjeli zakazati prijateljske duele. Tako će 21. marta odmjeriti snage sa Srbijom u Moskvi, a igraće i protiv Kameruna u istom mjesecu.

UEFA i FIFA su Rusima zabranili nastupe u kvalifikacijama i na velikim takmičenjima nakon što je izbio rat u Ukrajini, a zabrana važi i za ruske klubove kojih već neko vrijeme nema na evropskoj klupskoj sceni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi