Daleko od toga da je Leverkusen prvi: I velikan s ovih prostora je na listi šampiona bez poraza

Apotekari tek deveti

Daleko od toga da je Leverkusen prvi: I velikan s ovih prostora je na listi šampiona bez poraza

Eldar Ganibegović

Na sjajnom putu da titulu prvaka Njemačke osvojio bez poraza je Bayer Leverkusen, no neće biti jedini kojem je to u Evropi pošlo za rukom. Daleko od toga. 

Bayer Leverkusen je po prvi put u historiji osvojio titulu prvaka Njemačke i to na kakav način. Izdominirao je sve i vrlo vjerovatno će sezonu završiti bez poraza.

U posljednjem kolu i to sutra Apotekari dočekuju Augsburg našeg Ermedina Demirovića i ostaje da vidimo mogu li i 34. meč ove sezone u Bundesligi završiti neporaženi.

Ako se to desi postat će prvi tim kojem je to pošlo za rukom u Bundesligi, ali ne i prvi u Evropi kada govorimo o nekim od najvažnijih liga na Starom kontinentu.

Prvi zvanični neporaženi šampioni neke države u Evropi bio je Preston North End 1889. godine. Ostvario je 18 pobjeda i 4 remija i bez poraza završio prvenstvo u Engleskoj.

S Eusebijom u ekipi ništa nije bilo nemoguće. Benfica je do titule prvaka Portugala 1973. godine stigla s 28 pobjeda i samo dva remija, a Eusebio je osvojio nagradu Zlatni led za najboljeg strijelca u Evropi s 40 golova u prvenstvu.

Oglasi

U evropskim ligama Steaua iz Bukurešta je imala najdući niz bez poraza, čak 104 između 1986. i 1989. godine, a u tom periodu je osvojila i titulu prvaka Evrope.

AC Milan i ta romantika devedesetih. U ekipi Baresi, Maldini, Rijkaard, Gullit, Van Basten, a s 22 pobjede i 12 remija Milan je 1992. godine osvojio prvo od tri vezana prvenstva tada.

Tri godine nakon što mu je to pošlo za rukom u Milanu, Frank Rijkaard je s Van der Sarom i Kluivertom u ekipi s Ajaxom osvojio prvenstvo Holandije, ali i Ligu prvaka.

Oni su vjerovatni najistaknutiji na ovoj listi. Godine 2004. Arsenal je osvojio englesku Premier ligu s 26 pobjeda i dva remija. Arsene Wenger je bio na klupi, a Topnici su trofej dobili u zlatu.

Hulk, Falcao, Otamendi i James Rodriguez bili su okosnica Porta koji je 2011. godine bez poraza osvojio prvenstvo Portugala, a iste sezone je osvojio i Evropsku ligu.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Ako je neko imao mogućnost da osujeti napade protivnika, onda je to bio Juventus u sezoni 2011/12. s Buffonom na golu, te Chiellinijem, Bonuccijem i Barzaglijem u stoperskom triju. Na 38 mečeva primio je 20 golova i nije osjetio gorak ukus poraza na putu do titule.

Da li će se na ovu listu pridružiti i Bayer Leverkusen saznat ćemo sutra oko 17:20 sati kada bi se trebala završiti utakmica protiv Augsburga koja počinje od 15:30 na BayAreni.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Realno01
Leverkuzen je neporazen u svim takmičenjima novinarcicu.U tome se gleda razlika a ne samo domace prvenstvo,bolj3 malo istrazi prije nego nesto napise.Kakve crne Steaue itd.
0 0
user1676717906
Plava lokomotive
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti