Vrlo skupa, ali brzo donesena odluka Bayerna! Sve je počelo željom Pepa Guardiole još 2014. godine

Od augusta Allianz Arena u novom ruhu

Vrlo skupa, ali brzo donesena odluka Bayerna! Sve je počelo željom Pepa Guardiole još 2014. godine

Edmir Škorić

Njemački prvak Bayern postavlja novi hibridni travnjak na Allianz Areni i na terenima za trening, čime je nastavljena tradaicija bivšeg trenera Pepa Guardiole.

Tokom lčjeta u Njemačku pristiže veliki broj turista, a na stadionu Bayerna odvijaju se razne aktivnosti. Trenutno minhenska ljepotica izgleda kao veliko gradilište, budući da je prašnjavo, da bagredi rade i da se ruše određeni objekti. Netaknut je jedino travnjak, o kojem se u Bayernu posebno vodi računa.

Međutim, ne zadugo. Prije nekoliko mjeseci donesena je odluka o prelasku na hibridni sustav travnjaka, kako na Allianz Areni tako i na terenima za treniranje. Kvalitetna travnjaka u prošloj sezoni bila je nedostatna za zahtjeve najtrofejnijeg njemačkog kluba.

Iako vrlo skupa, ova odluka (o promjeni travnjaka) donesena je vrlo brzo. Od nadolazeće sezone povjerenje će se pokloniti trenutno najboljem sustavu travnjaka u profesionalnom nogometu koji nosi ime "Mixto", a prema dobavljaču dobivate "savršenu mješavinu prirodne i umjetne trave".

Na Allianz Areni novi travnjak bit će postavljen tek početkom augusta. To znači da će se timska prezentacija 23. jula ipak održati na starom prirodnom travnjaku, dok će Superkup 12. augusta protiv Leipziga biti premijera na novom super zelenilu.

Oglasi

Koliko se dobro - ili koliko bolje - lopta kotrlja, tada će znati profesionalci trenera Thomasa Tuchela, jer je raspored na terenima za treniranje drugačiji. Još prije početka treninga 13. jula, odnosno vjerojatno tokom nadolazeće sedmice, na takozvanom tajnom terenu trebao bi biti postavljen novi travnjak, dok je susjedni teren već prekriven hibridnim travnjakom bez čvorova. Doduše, onaj koji je star devet godina – a kupljen je jednom prilikom na hitan zahtjev dobrog starog prijatelja.

Pep Guardiola, trenutno trener najbolje ekipe u Evropi Manchester Cityja, bio je prvi trener Bayerna koji je 2014. inzistirao na hibridnom sustavu travnjaka. A travnjak, koji je dvije godine bio na Säbener Straße, sada je ponovo zasijan. Nikad nije u potpunosti nestao, samo ga je prekrila prirodna trava. Ovo je sada uklonjeno kako bi stari hibridni travnjak ponovo bio u savršenom stanju prije početka treninga.

Bilo kako bilo, uskoro će biti ne samo dva, nego – zahvaljujući Guardioli – tri hibridna travnata terena za Bayern. A plodno tlo osvajača Lige prvaka, zelenilo kralja Evrope, dobro se uklapa u ambiciozne ciljeve koje si je postavila novopečena uprava.

Na novom travnjaku Bayern želi da napravi velike rezultate i neće se zadovoljiti "samo Bundesligom". Liga prvaka bit će prioritet, no pitanje je da li je tim trenutno dovoljno jak da nadmaši sve ostale u Evropi.

Bayern još uvijek nije doveo neko zvučno pojačanje, iako su došli Laimer i Guerrero, ali svakog časa treba da potpiše Kim Min-jae, sjajni štoper iz Napolija, dok se nastavlja potjera za nekim klasnim napadačem koji bi bio dosljedan nasljednik sada već zaboravljenog Poljaka Roberta Lewandowskog, koji je prošlog ljeta prešao u Barcelonu.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Bavarci imaju nekoliko igrača na listi želja, a među prvima bio je Harry Kane, no Tottenham radi sve da zadrži kapitena engleske reprezentacije, zbog čega bi u Minhenu mogli brzo da se okrenu drugim opcijama poput Dušana Vlahovića, Victora Osimhena ili Randala Kolo Muanija.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi