Bayernovo "vijeće igrača": Lewandowski ispao iz odabrane petorke, ko je novi član?

Promjene među liderima

Bayernovo "vijeće igrača": Lewandowski ispao iz odabrane petorke, ko je novi član?

Edmir Škorić

Osim što je bio jedan od najboljih igrača i daleko najbolji strijelac Bayerna, Robert Lewandowski bio je i dio tzv. "timskog vijeća" u Minhenu.

Lewandowski je ovo ljeto napustio Bayern i prešao u Barcelonu za oko 50 miliona eura, a zvanični debi trebao bi imati sutra protiv Rayo Vallecana u 1. kolu španske La Lige.

Iza njega je osam sjajnih sezona u Bayernu, isto toliko titula, a osim što je bio ključna figurna na terenu, Poljak je imao i ulogu jednog od lidera. Konkretno, bio je jedan od petorice "vođa" Bayernove ekipe.

Pored Lewe, tu su bili još Manuel Neuer, Thomas Muller, Joshua Kimmich i Kingsley Coman, koji je predstavljao francusku 'koloniju'. Ova grupa bila je iznad ostalih igrača i bila je neka vrsta predstavništva igrača.

Njemački novinar Herry Hau otkrio je kako je umjesto Lewandowskog sada u tu uniju upao još jedan Nijemac, veznjak Leon Goretzka.

Goretzka je u Bayern došao iz Schalkea 04 u julu 2018. kao slobodan igrač. Do sada je 27-godišnjak u dresu Bavaraca odigrao 139 utakmica, zabio 28 golova i 29 asistencija.

Leon Goretzka je u septembru 2021. godine bio blizu odlaska iz Minhena, no nogometaš je na kraju produžio ugovor do ljeta 2026. godine.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Zanimljivo je da timsko vijeće u Bayernu nije funkcionisalo od 2017. godine, kada je Philipp Lahm otišao u mirovinu. Grupu su tada činili Manuel Neuer, Thomas Müller, Franck Ribery, Arjen Robben i spomenuti Lahm. Niko Kovač, trener Bayerna u sezoni 2018/19, reaktivirao je ovu instituciju koju su 2019. vodili Lewandowski, Neuer, Muller, Alaba, Kimmich i Thiago Alcantara.

Bayern je novu sezonu otvorio pobjedom nad Eintrachtom od 6:1 u Frankfurtu, a sada slijedi duel s Wolfsburgom u 2. kolu Bundeslige. Taj meč na programu je u nedjelju od 17:30 sati.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi