Baždarević: Ligu nacija shvatiti ozbiljno, ali plasman na EP u ovom momentu nam je najvažniji
FOTO - EPA

Zmajevi saznali protivnike

Baždarević: Ligu nacija shvatiti ozbiljno, ali plasman na EP u ovom momentu nam je najvažniji

Adnan Beganović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je protivnike u Ligi B Lige nacija.

Voljom žrijeba odlučeno je da naš nacionalni tim u Ligi nacija snage odmjeri sa Finskom, Crnom Gorom i Rumunijom. Rekli bismo dosta dobra grupa u kojoj se naš nacionalni tim može boriti za sami vrh, odnosno novi plasman u Ligu A Lige nacija.

Svoj komentar večerašnjeg žrijeba za SportSport.ba dao je i nekadašnji selektor bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije, Mehmed Baždarević.

"Liga nacija je, da tako kažem posebno takmičenje. UEFA sa Ligom nacija daje priliku i onim manjim selekcijama da se plasiraju na veliko takmičenje i sa te strane je to OK. Kako ćemo mi iskoristiti Ligu nacija? Da sam selektor, išao bih na pobjedu u svakoj utakmici i na najviši plasman", istakao je Baždarević.

Nekadašnjjeg selektora našeg nacionalnog tima pitali smo i da li je Liga nacija takmičenje kroz koje treba napraviti tim koji će se pripremiti za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

"Vidite, mislim da moramo imati okosnicu reprezentacije, ali ne smijemo zaboraviti ni neke mlađe igrače koji dolaze i kojima se mora dati prilika. Da li kroz Ligu nacija ili kroz prijateljske utakmice, u ovom trenutku je najmanje bitno. Moj stav je da u svakom momentu moramo znati imena 20-ak reprezentativaca i da nema potrebe da kroz reprezentaciju u kratkom periodu prolazi veliki broj igrača. No, u isto vrijeme zašto da ne pokušamo kroz Ligu nacija doći do prilike za plasman na EP, ukoliko to ne bismo uspjeli kroz kvalifikacije", ističe Baždarević.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Iskusni bosanskohercegovački stručnjak nije se složio sa konstatacijom da od osnivanja Fudbalskog saveza BiH, reprezentacija nije imala neki dugoročan plan, te da se sve uvijek svodilo samo na aktuelne kvalifikacije.

"Ne mogu se složiti sa tom konstatacijom, a reći ću i zbog čega. Kada sam preuzeo reprezentaciju napravio sam šestogodišnji plan, kojeg vjerovatno je slabo ko pročitao. Teško je bilo šta napraviti u jednom ciklusu i zato sam imao taj dugogodišnji plan i mislim da je velika šteta što zajedno u tome nismo ustrajali. Pa sjetite se samo da smo tada imali i ona dvodnevna okupljanja potencijalnih reprezentativaca iz naše lige, pa onda i sastanke sa trenerima naših klubova. Sve je to bilo u tom nekom planu. I zato mislim da ne možemo i ne smijemo gledati samo na jedan kvalifikacioni ciklus. Mnogo je posla u reprezentaciji, nadam se da će ljudi koji se pitaju u Savezu zajedno sa stručnim štabom znati se odrediti i po pitanju ovih kvalifikacija, ali i onih za Evropsko prvenstvo. Po meni su te u ovom trenutku najvažnije i mislim da nam je plasman na Evropsko prvenstvo možda i najvažniji od formiranja nacionalnog tima", zaključio je Baždarević.

Top Komentari

Hele
“Da sam selektor išao bi na svaku pobjedu”? Joj izjave. Pa imao si priliku bolan bolan sa još boljim igračima. Molim te šuti i nemoj se više prodavati. Svaki tim si izveo iz prve u drugu iz druge u 3. ligu.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi