"Mislio sam da me Džeko mrzi, zašto? Zato što sam ga maltretirao"

Ispovijest legende

"Mislio sam da me Džeko mrzi, zašto? Zato što sam ga maltretirao"

A. Čaušević

Edin Džeko je standardni reprezentativac BiH duže od deset godina a u međuvremenu je postao kapiten i najbolji strijelac u historiji našeg nacionalnog tima. Živa legenda, rekao bi naš narod. 

Kada je Džeko eksplodirao u Wolfsbrugu na klupi reprezentacije BiH sjedio je Miroslav Ćiro Blažević koji je na neki način i udario temelje najuspješnijoj generaciji u historiji Zmajeva.

Legendarni Travničanin je naš nacionalni tim trenirao u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. U tom periodu uspio je izboriti neke od najvećih pobjeda kao što su ona nad Belgijom rezultatom 2:4.

Pod Ćirinim vodstvom procvat u reprezentaciji je doživio i Džeko koji je u narednim godinama stekao status najvećeg bh. fudbalera ikada.

O svom odnosu sa Džekom Blažević je govorio uoči zagrebačke premijere dokumentarca "Miroslav Ćiro Blažević - Nikad ispričana priča."

"Javnost je obaviještena o svemu što se događalo kroz moju karijeru od novinara, ali ovdje izlazi na vidjelo ta viteška borba koju vodi svaki trener, način na koji sam to radio. Ima raznih detalja. Primjerice Edin Džeko kaže 'Nikad ne bih bio igrač da nije bilo Ćire'. A ja sam mislio da me mrzi", rekao je čuveni trener te nastavio:

"Zato jer sam ga maltretirao. I Mario Mandžukić mi je nešto slično rekao prije nekoliko tjedana na telefon. Pitao je kako sam i govori: 'Jooj, što sam ja bio nastradao'. Ali je izašao igrač."

U tim kvalifikacijama izboren je baraž za Svjetsko prvenstvo gdje je na kraju uspješniji bio Portugal sa ukupnih 2:0, a Džeko je na deset mečeva uspio zabiti čak devet golova.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Inače, Blažević je bolestan već duže vremena. Vodi bitku s rakom prostate po drugi put u životu, ali se još uvijek ne predaje.

"Nalazi su opet loši. Liječnici su ubili metastaze na tri mjesta, ali u međuvremenu je rak otišao na kosti, proširio se na rebra i zdjelicu. Kada mi je liječnica prvi put kazala da nije dobro, PSA vrijednost je pokazivala četiri. Sljedeći put se već popela na devet, i to je bilo alarmantno, a na posljednjem pregledu vrijednosti su stigle do 20", rekao je legendarni trener za Jutarnji prije nekoliko sedmica.

Top Komentari

Turskaposla1
Ćiro Hrvatino legendo
0 3
E.Car
LEGENDO bit ćeš ti dobro, ozdravi nam brzo ako Bog da!!!
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi