Beganović sa mladim Vezirima srušio brojne predrasude: Ove momke ćemo gledati u velikim klubovima!
FOTO: Foto Media Travnik

Najmlađa ekipa u ligi osvojila simpatije mnogih

Beganović sa mladim Vezirima srušio brojne predrasude: Ove momke ćemo gledati u velikim klubovima! · Intervju

S. Mlaćo
Nogometaši Travnika na zimsku pauzu u Prvoj ligi FBiH odlaze sa osmog mjesta. Mlada ekipa Vezira pokazala je od samog starta da će biti tvrd orah za sve rivale.

Okosnicu ekipu čine momci iz Akademije NK Travnik, što je još veće priznanje ovom klubu. Na klupi je ambiciozni Adnan Beganović, a njegov prvi pomoćnik je Nihad Ribić, dobro poznato ime u Premijer ligi iz igračkih dana.

Svakako vrijedi izdvojiti i vrijednu administraciju kluba u kojoj se izdvaja Smiljan Babić, pa su Veziri definitivno i organizaciju kluba podigli na viši nivo.

“Iskren da budem zacrtao sam sebi cilj na početku, a to su 24 boda. Bili smo blizu, mogli smo imati osvojiti još koji bod i više jer je bilo utakmica u kojima smo zaslužili da osvojimo bod ili tri. Kada sve sagledam i analiziram možemo biti jako zadovoljni sa osvojena 22 boda“, priča na početku razgovora za SportSport.ba samouvjereni šef struke Vezira Adnan Beganović.

Na klupi Travnika naslijedio je Adnana Čorbu, nakon što se iskusni stručnjak pomalo neočekivano rastao sa Vezirima. Čelnici kluba su mu vjerovali, što se pokazalo kao pravi potez.

“Adnan Čorbo je izuzetan čovjek i trener. Uživao sam raditi sa njim, mnogo se toga moglo vidjeti i naučiti. To je čovjek sa mnogo iskustva, koji nije škrt da to iskustvo podijeli sa ostalim trenerima i na tome mu mnogo hvala. Stvari su se tako izdešavale da sam imao ponudu kluba uzeti ili ostaviti, uzeo sam jedan dan da o svemu razmislim i odlučio sam da se prihvatim posla. Bio sam od početka sa ekipom, znao sam situaciju u ekipi, poznavao sam igrački kadar koji je većinom iz naših omladinskih selekcija koje sam trenirao tako da sam znao koliko oni mogu i koliko žele da se dokažu. Iz utakmice u utakmicu sam pokušavao da ulijem samopuzdanje u te mlade momke koji imaju ogromnu želju da napreduju i razvijaju se u svojim karijerama“.

Veziri su se pokazali kao veoma neugodan rival za sve rivale, što su svi i priznali. Mlada momčad isto igra na svom terenu i u gostima, te tako tako pravi probleme svima.

“Svaku utakmicu smo se posebno pripremali. Svakog protivnika smo skautirali i po tome smo pravili plan i strategiju kako igrati. Ono što me radovalo je to da je ekipa odigrala svih 15 utakmica na jako viskom nivou i nisu pravili velike oscilacije bez obzira na sve nedaće koje su nas pratile kroz povrede i kartone. Izdigli smo se i davali maksimum, a igrači koji su dobijali priliku su to opravdali i pokazali o kakvom se kvalitetu radi. Nisam pravio razliku da li igramo kući ili na strani, igrali smo nogomet, pokušavali smo da iz svake utakmice izvučemo zacrtani cilj. Na kraju smo pokazali da smo jako neugodna ekipa koja dobro stoji na terenu, koja radi dobar presing na loptu, koja je imala odličnu tranziciju po osvojenoj lopti. Na kraju to pokazuje statistika koliko smo golova primili sa najmlađom ekipom u ligi“.

Opis nije dostupan.

Sigurno je lijepo raditi sa momcima koji se dokazuju iz treninga u trening, te imaju veliku želju za napredovanjem.

 "Mlada smo koja ima kvalitet i koja ima želju da se dokazuje i da napreduje. Ima tu dosta stvari koje treba nadograđivati i brusiti. Homogena smo grupa koja je imala sve što krasi jednu svlačionicu, naravno da mi je bila čast i zadovoljstvo raditi sa tim momcima koji su pokazali da znaju i da mogu implementirati ono što radimo i da to mogu da prenesu na teren. To je bilo ljepota gledati“.

Mnogi se pitaju ko su ti dječaci iz Travnika, kakva je njihova budućnost. Skrenuli su već pažnju na sebe.

“To su momci koji su ponikli u Akademiji NK Travnik. Većinu njih sam trenirao, što kroz kadete,  te kroz juniore. Sigurno mogu da kažem da su to igraci čije vrijeme tek dolazi. Sigurno ćemo mnogo njih gledati u budućnosti u mnogim većim klubovima, a naravno naša želja i cilj nam je da ova ekipa ostane na okupu i da u drugi dio sezone uđemo sa istim igračkim kadrom sa tri ciljana pojačanja koja će se uklopiti u ekipu i dati dodatnu snagu i kvalitet“.

Opis nije dostupan.

Prvenstveni cilj u pauzi je zadržati postojeći igrački kadar.

“Naravno. Već smo obavili razgovore sa igračima. 90 posto ekipe želim da zadržimo, u razgovorima smo sa Upravom kluba, te nećemo dovoditi neplanski igrače i gomilati igrače bez potrebe. Ciljano ćemo dovesti maksimalno tri igrača i posvetiti se razvijanju i usavršavanju ovih naših mladih igrača“.

Planovi mladog trenera vezani su za NK Travnik.

“Mogu da kažem da sam sad na zasluženom odmoru. Prije svega želim da se dobro odmorim, a poslije toga moram da sjednem sa upravom NK Travnik i dogovorimo u kojem pravcu želimo da nastavimo.  Naravno da je moja želja da budem tu trener,  Travnik je moj klub i moj grad i želim da dam svoj doprinos u svemu tome. Drago mi je što sam dio ove jako lijepe priče koja sigurno će da se nastavi još bolje i jače“.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Nema trenerskog idola, a ističe sjajnu saradnju sa Nerminom Bašićem, sadašnjim šefom struke FK Tuzla City koji je također svoju uspješnu trenersku priču počeo sa Pirote.

“Nemam nekog idola kao trenera. Ja sam običan čovjek koji razgovara sa svim trenerima, razmjenjujem mišljenja, iskustva... Moram da kažem da nekako najotvorenije razgovaram sa Nerminom Bašićem koji je sigurno napravio mnogo toga u svojoj karijeri i sa njim mogu da razgovaram o svemu, što mi je zadovoljstvo i čast. Nekako sa njim provodim najviše  slobodnog vremena kad uhvatimo od silnih obaveza“, dodao je na kraju razgovora za SportSport.ba šef struke NK Travnik i trenerska budućnost naše zemlje Adnan Beganović.

Top Komentari

Može li neko objasniti neznalicama šta znači pojam "Akademija"??????
2 0
rd07
Najveći cigan u ligi je ovaj trener! Fujj
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi