Beganović se sjajno snašao u Muri: Ovdje se igra brže i agresivnije nego u Bosni i Hercegovini

Nije želio pričati o problemima Slobode

Beganović se sjajno snašao u Muri: Ovdje se igra brže i agresivnije nego u Bosni i Hercegovini · Intervju

A. Beganović

Bivši je mladi reprezentativac i bivši kapiten Slobode za koju je odigrao više od 100 utakmica iako su mu tek 22 godine. Fudbalsku sreću odlučio je potražiti u Sloveniji, tačnije u tamošnjem prvaku Muri gdje je odlično snašao. Radi se o Amaru Beganoviću s kojim smo razgovorali o novom klubu, slovenačkoj ligi, ali i Slobodi.

Nekadašnji mladi reprezentativac naše zemlje, 22-godišnji Amar Beganović, početkom ove godine, pojačao je redove slovenačkog prvaka Mure. Teška srca napustio je redove Slobode za koju je odigrao više od 100 prvenstvenih utakmica, a svojim odnosom prema klub zaslužio je i kapitensku traku.

Početkom 2021. godine po prvi put je kapitenska traka "stigla" na njegovu ruku, a iako je Sloboda u periodu kada je nosio njen dres, uglavnom prolazila kroz turbulentan period, koji su najviše osjećali igrači ovog kluba, nikada ružnu riječ nije rekao protiv svoje prve ljubavi.

Uz besprijekornu borbu na svakoj utakmici i to je jedan od razloga zbog čega su ga oni najvatreniji navijači Slobode uvijek cijenili. No, ipak, došlo je vrijeme za rastanak. Beganović je odlučio napraviti iskorak u svojoj karijeri, prihvatio je ponudu iz Slovenije, a ako se po jutru dan poznaje, može se reći da nije pogriješio.

Skoro svaki prelazni rok povezivao si se sa brojnim klubovima. Kako je došlo do saradnje sa Murom da li si se plašio novog izazova?

"Kontakt je uspostavljen preko mog agenta koji je duže vrijeme pregovarao sa klubom, a za kontakte uopće nisam znao, niti sam bio upućen u detalje. Nikada se nisam obazirao na ponude i pregovore te vrste. Plašio se nisam, Naprotiv, dolazak u Muru je za mene predstavljao veliki izazov i mislim da sam na kraju donio dobru odluku"

Oglasi

Kako su te dočekali u Muri i šta si zatekao u novom klubu? Mislim na uslove za treniranje i organizaciju kluba.

"Primljen sam na najbolji mogući načn od uprave kluba, sportskog direktora, preko stručnog štaba i saigrača. Svima dugujem zahvalnost na dobrodošlici. Uslovi za rad su na mnogo višem niovu nego kod nas, od samih terena, infrastrukture, preko klupske organizacije. Sve se zna tačno u detalje, isplanirano je do najsitnijih stvari. Živim nedaleko od stadiona, imao sam sreću, jer sam odmah iste večeri prilikom dolaska ušao u stan s obzirom da je velika potražnja za stanovima u Murskoj Soboti."

Dobro si se snašao, bar prema informacijama koje dolaze iz Slovenije. Odigrao si 10 utakmica, sedam puta si bio starter. Da li si očekivao da ćeš se brzo prilagoditi?

"Iskreno, nisam mislio da ću se ovako brzo adaptirati, no vjerovao sam u sebe i svoje kvalitete. Sebi sam prije dolaska postavio neki rok, odnosno računao sam da će mi trebati određeni period da se naviknem na novi klub i ligu. Pola godine sam sebi dao vremena za prilagodbu. No, već u pripremnom periodu sam vidio da sam tu blizu prve ekipe i za sada sam zadovoljan, iako uvijek ima prostora za napredak."

Navijače, ali i javnost i sve u klubu si oduševio kada si odigrao utakmicu uprkos smrtnom slučaju u porodici. Zapravo, tek nakon utakmice si rekao čelnicima kluba i saigračima da ti je nana preminula.

Oglasi

"Bila je to važna utakmica. Odlučio sam da nikome ne govorim za smrtni slučaj. Nije bilo lako donijeti takvu odluku, a nakon pobjede su me savladale emocije pa sam stručnom štabu i saigračima saopštio tužnu vijest nakon čeka se klub oglasio saopštenjem za javnost. Mislim da su na taj način pokazali koliko cijene taj moj postupak."

Titulu Mura neće odbraniti, no dobre igre i rezultati u drugom dijelu sezone "gurnuli" su vas na 4. mjesto koje u slučaju da Koper u finalu Kupa savlada Bravo garantuje izlazak na evropsku scenu.

"Igramo dobro, bilo je i nekih utakmica gdje smo morali bolje, no na 4. smo mjestu, dva boda iza trećeplasirane Olimpije. Cilj je da klub i naredne sezone igra evropsko takmičenje te mislim da smo na dobrom putu. Igramo sa najvećim ambicijama, Mura je aktuelni prvak, i iako je na početku sezone ekipa bila upala u rezultatsku krizu, vjerujemo da ćemo osnovni cilj ispuniti."

U premijer ligi si odigrao više od 100 utakmica, dobro poznaješ elitni rang našeg fudbala. U Sloveniju si tek stigao, no ipak si imao vremena da upoznaš i slovenački klupski fudbal. Kakva je razlika?

"Liga je ovdje u Sloveniji na puno višem nivou, prije svega po infrastrukturi i kvalitetu terena. Puno brže se igra, čvrsće i agresivnije. Sto se tiče taktičke pripreme identično se radi. Mišljenja sam da su tereni od presudne važnosti i sretan sam što će se u BiH raditi hibridni, što je po meni preduslov za napredak našeg fudbala."

Iz Slobode si stigao u Muru, vjerovatno kao i svaki mladi fudbaler, imaš želju napredovati još više, pa i zaigrati u nekoj od najjačih evropskih liga.

"Naravno, ambiciozan sam, no ne želim se s tim zamarati. Trenutno sam isključivo što se tiče planova vezan za Muru, želja mi je da u narednom periodu sa ovim klubom igram evropska takmičenja, te da osvajamo trofeje, jer to navijači koji žive za ovaj klub zaslužuju."

Potražite više informacija na temu 1. liga Slovenije:

Sitaucija u Slobodi nije najbolja. Naprotiv, od kluba koji je bio najprijatnije iznenađenje Sloboda je došla u situaciju da se bori za ostanak. Mnogo se špekuliše i o velikim dugovanjima prema igračima, tako je bilo i u vrijeme kada si nosio kapitensu traku. No, iz poštovanja prema klubu u nekim ranijim razgovorima nisi želio u javnost iznositi negativne stvari. Sada si u Sloveniji, možda želiš nešto reći o tim stvarima?

"Sloboda je moja porodica, to je klub koji mi je dao sve. U prvom dijelu sezone smo bili iznenađenje, čak smo dugo bili u samom vrhu tabele, nakon čega se dogodio pad. O problemima se može raspravljati, ali ja sam odgajan da probleme iz porodice nikada ne iznosim u javnost. Kao kapiten ekipe često sam razgovoarao sa čelnicima kluba i nismo se slagali u nekim stvarima, ali ja sam tada zastupao saigrače i sebe. Uostalom kakav bih ja kapiten bio da ne stanem iza ekipe? Ali, isto tako sam uvijek govorio da ljudi koji vode klub imaju iskrene namjere. Svi koji vole Slobodu jasno i glasno moraju stati iza svog projekta, a od navijača očekujem da podrže odluke, jer samo tako se Skoboda može vratiti u sami vrh bh fudbala."

Top Komentari

Mackintosh
kakav fudbal i mi mi smo razina kazahistana kodnas je sporo dok se popije kahva pa se malo potrci pa se pet minuta odmara na terenu pa se popije kahva pa se potrci pa odmara unas je njeki drugi sport
3 1
user1644068495
Ovde se igra puž liga hahaha
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi