Čovjek iz sjene "uništava" Belgiju, selektor Roberto Martinez ga je nazvao genijem
Selektor Belgije okrivio novinara iz Francuske zbog priča o nesuglasicama u reprezentaciji

Ko je sve to napravio?

Čovjek iz sjene "uništava" Belgiju, selektor Roberto Martinez ga je nazvao genijem

Edmir Škorić

“Francuska je napravila jako dobar posao ispričavši priču koja je postala glavna tema razgovora u Belgiji. Ko god je to uradio, pravi je genije", kazao je selektor Belgije Roberto Martinez.

Reprezentacija Belgije razočarala na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Belgijci su u prvoj utakmici protiv Kanade slavili s 1:0, ali je stil igre zabrinjavao. U drugom kolu su senzacionalno izgubili od Maroka 0:2. U teškoj su situaciji uoči posljednjeg kola. Da bi ovisili samo o sebi, moraju pobijediti svjetskog viceprvaka Hrvatsku.

Upravo pred ovaj današnji meč s Hrvatima u medijima su se počele pojavljivati informacije kako je atmosfera u ekipi jako loša. Navodno je došlo do svađe između Jana Vertonghena, Edena Hazarda i Kevina de Bruynea, a sve ih je razdvojio Romelu Lukaku. Tu vijest objavio je francuski L'Equipe.

"Vidite da je Francuska jako dobro napravila priču koja je postala glavna tema razgovora u Belgiji. Jasno je da je onaj ko je to smislio zabio autogol Belgiji. Ko god je ovo napravio je genije. Da sam oporbeni novinar koji želi potkopati protivnika, učinio bih to", rekao je Martinez, a prenosi The Sun.

"Ovo je pokazalo da postoji možda veća želja za pronalaženjem negativnih vijesti o ovoj momčadi nego za istinskim ujedinjenjem ove nacije i podrškom momčadi te uživanjem u talentu najbolje generacije koju smo ikada imali u belgijskom nogometu. I to je valjda pouka za sve nas – da smo ovdje sami i da se borimo za ono u šta o vjerujemo. Želimo igrati i nadam se da će navijači - pravi navijači - moći uživati u tome", dodao je Martinez.

Martinez je također rekao da bi igrači trebali mnogo manje obraćati pozornost na ono što se piše i govori o belgijskom sastavu.

Oglasi

"Nismo bili zadovoljni s dva nastupa. Ostvarili smo dobar rezultat u prvoj utakmici, ali nismo bili zadovoljni našom igrom. Druga utakmica je bila prva koju smo izgubili s dva gola razlike na velikom turniru, to nikada prije nismo doživjeli pa možete zamisliti da nismo bili zadovoljni time. U ovoj situaciji vidite da je vani nevrijeme, a onda shvatite da smo možda previše slušali ovu buku izvana prije turnira. Sada imamo nekoliko novinara u Belgiji koji su željni širenja lažnih vijesti. To je prilično zapanjujuće. Mislim da je grupa postala svjesnija da što manje slušate ono što je vani, to bolje", rekao je Martinez.

Osvrnuo se tako na informacije belgijskih novinara koji navode da neki nogometaši uopće ne razgovaraju međusobno. Zanimljivo je da su belgijski mediji ranije citirali Martineza koji je potvrdio da postoje tenzije unutar momčadi.

Utakmica između Belgije i Hrvatske igra se u četvrtak od 16 sati, Belgijci bi teoretski mogli biti zadovoljni remijem, ali tada bi Marokanci morali teško izgubiti od Kanade. Belgija nema izbora nego pobijediti ako želi ovisiti sama o sebi i nastaviti svoj put na Svjetskom prvenstvu.

Trenutno Hrvatska i Maroko imaju po četiri boda, dok Belgija ima tri, a Kanada je i dalje bez bodova.

Pred utakmicu odluke protiv Hrvatske mediji u Belgiji su se prisjetili i ranijeg skandala iz svlačionice koji još uvijek nije riješen i čini se da nikada neće ni biti.

Oglasi

Tada su u centru pažnje bili upravo De Bruyne i Courtois, a sve zbog jedne djevojke. Naime, Courtois je prije nekoliko godina imao aferu sa tadašnjom De Bruyneovom djevojkom zbog čega je njihov odnos zauvijek narušen.

De Bruyne je bio izuzetno ljut kada je saznao da ga tadašnja djevojka vara s Courtoisom, a svom saigraču iz reprezentacije to nikada nije oprostio i čini se nema uopšte namjeru da to uradi.

Naime, belgijski mediji napomenuli su da Courtois i De Bruyne ne pričaju uopšte već godinama i to od 2014. kada je veznjak Manchester Cityja saznao za aferu svoje tadašnje djevojke Caroline Lijnen.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Oni igraju u reprezentaciji Belgije već desetak godina, ali nakon tog incidenta više nisu razgovarali. Njihov odnos je čisto profesionalan, ali uopšte nemaju nikakav odnos i nije ni čudo što se odjednom sve počelo raspadati u svlačionici Belgije.

Da se još jednom podsjetimo stanja na tabeli pred današnje mečeve odluke:

# TIM UTA GR BOD
1. Hrvatska 2 4:1 4
2. Maroko 2 2:0 4
3. Belgija 2 1:2 3
4. Kanada 2 1:5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti