Benko: Povratak u Sarajevo? Ne želim davati lažnu nadu, vidjet ćemo...
Iskusni hrvatski napadač se dotakao nekoliko stvari, među kojima je i eventualni povratak na Koševo kojem se nadaju navijači Sarajeva (Foto: NK Olimpija)

Nekadašnji napadač Sarajeva za SportSport.ba

Benko: Povratak u Sarajevo? Ne želim davati lažnu nadu, vidjet ćemo... · Intervju

Nekadašnji najbolji strijelac Premijer lige BiH Leon Benko završio je avanturu u Olimpiji. Nakon što je u vrlo uzbudljivoj završnici sezone Olimpija osvojila duplu krunu, ovaj 34-godišnji hrvatski napadač je spakovao kofere, pozdravio se sa svima u klubu i vratio u Varaždin, gdje će skrenuti misli od fudbala i razmotriti šta i kako dalje.

Benko se u intervjuu za SportSport.ba dotakao nekoliko stvari, među kojima je i eventualni povratak u Sarajevo koji uveliko priželjkuju navijači, pogotovo sada kada je slobodan igrač. Pa, počnimo...

Završnica sezone bila je više nego zanimljiva. Vodili ste veliku bitku s Mariborom, no na kraju ste uspjeli postati prvaci i uz to osvojiti Kup.

"Dojmovi? Ma jako dobri, lijep je osjećaj u ovim poznim igračkim godinama osvojiti dva trofeja. Bila je ovo teška, zahtjevna i naporna, ali na kraju za nas vrlo uspješna sezona. Napravili smo dobar posao, nije mala stvar osvojiti duplu krunu, međutim to ostavljam iza sebe i okrećem se novim izazovima."

Niste baš mnogo igrali u posljednje vrijeme. Jeste li se teško nosili s tim?

"Ne znam kojem je fudbaleru jednostavno kada ne igra. Nisam imao baš neku veliku minutažu, teško mi je to padalo, ali trener je taj koji donosi odluku o tome ko će igrati, a ko ne. Ja sam profesionalac i nisam želio da pravim nikakve scene i gluposti. Strpljivo sam čekao, a kada sam god dobio šansu, mislim da sam je i iskoristio."

Ugovor vam je istekao, napustili ste klub, je li bilo šanse da ostanete u Olimpiji?

"Nije bilo razgovora, međutim ne bih ni želio sada analizirati i iznositi neke detalje oko toga. Proveo sam u Olimpiji lijep period, ponosan sam što sam bio dio šampionske ekipe, no želju za ostankom nisam imao. Nema to veze sa sportskom stranom, već više zbog porodice."

Šta vam donosi budućnost? Koliko još dugo planirate igrate?

"Igrat ću sve dok se budem dobro osjećao. Tek kada osjetim trenutak da ne mogu više davati svoj maksimum, onda ću se povući i okrenuti nekim drugim stvarima. Trenutno se vidim još u fudbalu. Već imam kontakte s nekim klubovima, no neću žuriti s odlukom, jer se najprije želim dobro odmoriti."

Možete li se jednog dana ponovo zamisliti u BiH, konkretno u Sarajevu?

"Ne znam stvarno. Ništa nisam planirao, želim se najprije odmoriti i onda odlučiti šta i kako dalje. U BiH sam igrajući za Sarajevo proveo prelijepe trenutke i zbog poštovanja prema klubu mislim da ne bi bilo korektno da unaprijed nešto govorim ili dajem lažnu nadu. Vidjet ćemo, razmislit ću o svemu."

Pratite li i danas Sarajevo? Još jedna sezona bez trofeja.

Potražite više informacija na temu 1. liga Slovenije:

"Naravno, ipak mi je Sarajevo ostalo u srcu zbog svega što sam tu doživio. Ne bih želio nešto previše analizirati, ali mislim da činjenica što je Zrinjski po treći put uzastopno šampion dovoljno govori. U onoj generaciji mi smo svi bili klapa, dosta smo pričali između sebe, ali ne znam šta se desilo u međuvremenu i ko je napravio da se to samo tako razvodni. Trebalo se nastaviti istim putem. Zrinjski je, s druge strane, prilično sačuvao okosnicu i imali su taj potrebni kontinuitet", podvukao je Benko.

Benko je, podsjećanja radi, dres Sarajeva nosio u razdoblju od 2014. do 2016. godine. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi