Berberović pohvalio nekoliko igrača, pa poručio: "Možemo dobiti i Grčku!"
EPA

Nekadašnji reprezentativac BiH za SportSport.ba

Berberović pohvalio nekoliko igrača, pa poručio: "Možemo dobiti i Grčku!" · Intervju

Fudbalski reprezentativci BiH večeras u Atini nemaju prava na kiks. Nakon sjajne predstave i pobjede nad Finskom (4:1), u sklopu kvalifikacija naše fudbalere od 20:45 sati čeka sraz sa Grčkom, a samo pobjeda nas ostavlja u utrci za plasman na Evropsko prvenstvo.

Grčka je stari poznanik naše selekcije. S nekadašnjim prvacima Evrope ovo će nam biti čak 11. okršaj po redu, a od prvog susreta u Kalamati 2004. godine do danas uspjeli smo da ih pobijedimo samo jednom, i to u kvalifikacijama koje smo na koncu krunisali plasmanom na Mundijal.

Raspoloženje uoči večerašnje utakmice je odlično, pobjeda nad Finskom bila je nužna injekcija samopouzdanja, a da se Zmajevi mogu s punim plijenom vratiti iz Atine mišljenja je i Džemal Berberović koji je u dresu s državnim grbom sakupio više od 30 nastupa.

"U ovim kvalifikacijama smo dosta propustili, prije svega mislim na utakmice u kojima smo bili favoriti i u kojima smo trebali pobijediti, ali nada za plasmanom na Euro i dalje postoji. Utakmica protiv Finske daje nam za pravo da se imamo čemu nadati večeras", kaže Berberović za SportSport.ba i dodaje:

"O Grčkoj je manje-više poznato sve. Iako je selektor Van't Schip u finišu ovog ciklusa odlučio da šansu pruži i mlađim igračima, jasno je kako neće biti nimalo lako, posebno što će svaki od njih dati sve od sebe kako bi se dokazao. Oni su uvijek nezgodni, posebno kad su u podređenoj situaciji, ali lično sam optimista. Ako budemo na nivou kao protiv Finske, nadam se dobrom rezultatu koji će nas ostaviti u utrci za plasman."

Džeko je institucija, ali koga nema, bez njega se može

Berberović kaže kako će BiH neigranjem kapitena Džeke znatno izgubiti na kvalitetu, ali, s druge strane, to bi moglo da bude i dodatni motiv za neke igrače.

"Džeko je Džeko. O njemu uopšte ne treba trošiti riječi, nebrojeno puta je pokazao koliko znači za našu reprezentaciju i kakav je zapravo igrač, ali situacija je takva da moramo gledati naprijed. Koga nema, bez njega se može. Momci koji dobiju priliku sigurno će dati sve od sebe da je i iskoriste, iako, naravno, nije nimalo lako zamijeniti Džeku."

Dodao je kako su protiv Finske svi bili na nivou, no posebno je istaknuo bivše igrače Sarajeva.

"Generalno svi su dobro odigrali. Pjanić je bio na nivou, vidjelo se da je bio pokretač ekipe i da bez njegovih lopti to ne funkcionira baš najbolje. Ma, klasa. I Kovačević je odigrao odličnu utakmicu, sa Bičakčićem u odbrani uspješno je otklanjao svaku opasnost, a moram istaknuti i Sarića i Cimirota. Svugdje ih je bilo na terenu. Perfektno."

Liga nacija? Idemo odmah završiti posao

U slučaju lošeg rezultata, utjeha Zmajevima svakako će biti to što će kroz Ligu nacija imati priliku da sogiraju plasman an smotru najboljih Starog kontinenta.

"Rezultati su bili odlični u toj Ligi nacija, napravljena je dobra atmosfera, ali očigledno je kako smo kasnije malo popustili. Nadam se da nećemo doći u situaciju da moramo čekati to takmičenje kako bismo vidjeli idemo li na Euro ili ne. Daj Bože da ovo s Grčkom prođe u najboljem redu, ali i da Finci negdje kiksaju kasnije."

Otkrio je Berberović i čime se danas bavi kada je u mirovini.

"Trenutno držim invidualne treninge, to mi je prioritet u ovom momentu. Trenerska karijera? Ovdje u našem fudbalu i nije baš najbolje po tom pitanju, ali ne odustajem od namjere da jednog dana idem u tom pravcu. Vidjet ćemo, nikad se ne zna šta nosi dan, a šta noć", poručio je Berberović na kraju.

Tokom bogate karijere Berberović je, podsjetimo, igrao za Sarajevo, Bayer Leverkusen, Osnabruck, Duisburg, Litex, Kuban Krasnodar i Denizlispor.

Top Komentari

MirzaBarucic
Saric je odigrao odlicno, Kovacevic takodje. Ali Cimirot, iako nije pravo neke velike greske, nije bio na nivou ostalih. Nekoliko pogresnih dodavanja u napadu, mora to izbaciti protiv Grcke.
1 3
Div iz šehera
Cuj propalog kockara traži te Puška za dug
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti