Ko "koči" izbor Mehe Kodre za selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine?

Zašto im smeta proslavljeni bh. fudbalski as?

Ko "koči" izbor Mehe Kodre za selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine?

Adnan Beganović

Meho Kodro, glavni je kandidat za preuzimanje fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Njegov povratak na klupu je bio gotova stvar, no danas stvari izgledaju drugačije. Kodro smeta određenoj grupaciji u Izvršnom odboru Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je još uvijek bez selektora, a kako sada stvari stoje, do narednog mjeseca neće biti imenovan nasljednik Faruka Hadžibegića.

Dan nakon raskida saradnje sa Hadžibegićem, počelo se špekulisati sa imenom njegovog nasljednika. Znani i neznani su preko svojih kanala Fudbalskom savezu BiH nudili rješenje, sa klupom našeg nacionalnog tima su povezivani mnogobrojni stručnjaci, a jedno ime je isplivalo kao apsolutni favorit za preuzimanje Zmajeva.

Radi se o proslavljenom bosanskohercegovačkom fudbaleru, čovjeku koji je svojevremeno vodio naš nacionalni tim, no zbog odbijanja da vodi naše najbolje fudbalere u Iran na tada bespotrebnu i bez njegovog znanja dogovorenu prijateljsku utakmicu, morao je napustiti kormilo Zmajeva.

Riječ je o Mehi Kodri, koji je tada "kupio" bosanskohercegovačku javnost. Pokazao je principijelnost, što sasvim sigurno treba čovjeku na klupi reprezentacije. I njegovo ime je proteklih dana isplivalo na površinu, odnosno bivša "devetka" Barcelone je bila na korak do povratka na klupu našeg nacionalnog tima.

Oglasi

Iako su u Fudbalskom savezu "zakopčani do grla", te svaki kontakt sa potencijalnim nasljednikom Faruka Hadžibegića, pokušavaju sakriti, iz izvora bliskih čelnicima bh. fudbalske vlade SportSport.ba je saznao da su uspostavljeni kontakti sa Kodrom, te da je njegovo imenovanje zapravo stvar formalnosti.

Ali, kako to inače biva u Bosni i Hercegovini, od gotovog je napravljena veresija, odnosno kako SportSport.ba saznaje, jedan dio članova Izvršnog odbora predvođenih čovjekom bez čijeg "aminovanja" se ne može izabrati ni kafe kuharica, Ivanom Beusom, je stavio veto na Kodrin povratak na klupu Zmajeva.

"Znači, on je taj koji blokira", poruka je koju smo dobili nakon što smo jednog od članova Izvršnog odbora obavijestili o našim saznanjima koja govore da je Beus protiv Kodre.

Nacionalni ključ u Fudbalskom savezu BiH

A, nažalost, nakon promjene Statuta, jedne od posljednjih "igranki" bišeg predsjednika Fudbalskog saveza BiH, Elvedina Begića, Beusu i njegovim poslušnicima je data nestvarna moć u ruke. Tom odlukom, 56 članova Skupštine je zapravo podijelilo Fudbalski savez BiH po nacionalnom ključu.

Naime, U članu 38. Statuta na kojem su radili FIFA i UEFA je prije sramne promjene stajalo:

Oglasi

Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine prisutnih članova.
- Na ponovo zakazanoj sjednici, sjednici, pravovaljane odluke se donose ako je za njih glasala barem apsolutna većina (tj.50%+1) prisutnih članova.
- Međutim, odluke koje se tiču pitanja definisanih članom 35. stavovima 1b), 1c), 1g), 1i), 1k), 1o), 1s), 1t) i 1u), 1v) i 1w) traže na prvom sastanku podršku najmanje 12
članova, a više od dvije trećine prisutnih članova na drugom sastanku sa istim dnevnom redom.
- Izvršni odbor može donositi odluke samo o onim pitanjima koja su pravovaljano stavljena na dnevni red.
- Odluke Izvršnog odbora stupaju na snagu odmah, osim ako Izvršni odbor odluči drugačije.

S druge strane, u novom Statutu u članu 38. stoji:

- Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine (2/3) prisutnih članova, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i 2 (dva) glasa iz NS FBiH (po jedan
predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza).
- Na ponovo zakazanoj sjednici, pravovaljane odluke se donose ako je za njih glasala apsolutna većina (tj.50%+1) prisutnih članova, sa najmanje 1 (jednim) glasom predstavnika
iz FSRS i 2 (dva) glasa predstavnika iz NS FBiH (po /1/ jedan predstavnik iz Kantonalnog saveza i /1/ jedan predstavnik iz Županijskog saveza). U slučaju jednakog broja glasova
smatra se da je glas Predsjednika odlučujući za donošenje pravovaljane odluke.
- Izvršni odbor može donositi odluke samo o onim pitanjima koja su pravovaljano stavljena na dnevni red.
- Odluke Izvršnog odbora stupaju na snagu odmah, osim ako Izvršni odbor odluči drugačije.

Dakle, da pojednostavimo, prije ove sramne promjene, selektora našeg nacionalnog tima teoretski je moglo izabrati recimo 7 članova IO bez obzira kako se zovu i odakle dolaze a danas je situacija potpuno drugačija. Danas izbor selektora mogu blokirati i predstavnici iz reda Bošnjaka ili kako to stručno kažu u FSBiH predstavnici iz kantonalnih saveza, zatim predstavnici iz reda Hrvata ili iz županijskih saveza, kao i predstavnici iz reda Srba, odnosno iz Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Sve je jasno, a kako su Izbori za rukovodstvo FSBiH iduće godine, onda je i jasno zbog čega recimo predstavnici FSRS neće ići protiv Beusa, dok će predstavnici kantonalnih Saveza (Bošnjaci), izuzmemo li Azmira Husića, "radi mira u kući" klimati glavom i podići ruke za onog koji im se servira.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Naravno, dan kasnije će iz FSBiH obavijestiti javnost da je imenovan selektor i to jednoglasno. Isto kao u slučaju Faruka Hadžibegića, koji je prema našim informacijama, bio Beusov prijedlog.

No, kako smo ranije rekli, izbori bi trebali biti iduće godine, a kakvo je trenutno raspoloženje među navijačima naših najvećih klubova i reprezentacije, kao i među svima onima kojima je Bosna i Hercegovina u srcu, male su šanse da "klimoglavci" iz kantonalnih saveza (Bošnjaci) zadrže svoje pozicije. 

Bilo bi to zapravo pogubno.

Top Komentari

starmac
PRVO ZATJERAT BEUSA!SMETA MU MEHO VELEŽOV SIMBOL
4 3
user1654972174
Pa jel moguce dasu toliko sigurni u savezu. Da ih se nemoze maknuti. Treneri,igraci se redaju kao na traci.A najmanje su krivi za sve.A kao u savezu su svi cvjecke. A svako ziv vidi daje tu problem.Pa kako ih nije sramota. Primaju plate i prave cirkus od selekcije. Ma sve van osim.Doktora,kuhara i portira.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi