Đekanović: Najmlađa smo ekipa u ligi, ali momci sjajno rade i idemo uzlaznom putanjom
Đekanović (desno) želi što bolju poziciju na kraju sezone

Hvali Goražde, ali spominje i kolege Ćorića, Dudića...

Đekanović: Najmlađa smo ekipa u ligi, ali momci sjajno rade i idemo uzlaznom putanjom

Samir Mlaćo

Pomalo nevjerovatne stvari napravio je BFK Simm Bau u protekla dva kola Prve lige FBiH.

Simm Bau je loše krenuo u drugi dio sezone, a onda je 'dječijem vrtiću' Nebojše Đekanovića poraz 'prijetio' i u Hadžićima protiv Radnika.

Slavili su ipak sa dva igrača manje skoro sat vremena igre, a proteklog vikenda savladali su FK Mladost 4:2.

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito, da je Simm Bau u početnoj postavi protiv FK Mladost imao osam igrača do 21. godine, dok su petorica bili na klupi.

Dvojica mlađih nogometaša nisu imali pravo nastupa zbog kartona, pa bi ta brojka bila još veća, te impozantnija. Sve jasno govori da su u Kosovi kod Maglaja itekako 'pogodili' poentu lige, pogotovo kada je jasno da se ne mogu uključiti u borbu za prvo mjesto.

Svjesni su da je posao mukotrpan, ali da se itekako isplati, što su mladi nogometaši i pokazali u posljednja dva kola. Na čelu stručnog štaba je Nebojša Đekanović koji se također može pohvaliti kvalitetnim radom sa mladim nogometašima i ranije.

Oglasi

Bilo je noći poslije kojih nije spavao, ali vjerovao je da će golobradi mladići mu donijeti osmijeh na lice. Simm Bau je veoma blizu samog vrha tabele.

"Otvaranje drugog dijela sezone nije bilo na najbolji način, a dosta je tu mladih igrača kojima smo odlučili pružiti šansu. Mi smo kasnili sa pripremama, pa je moja predpostavka i bila da ćemo nakon pet kola doći na pravi put.

Poznajem tu tematiku, posebno rada sa mladim igračima, a imamo pet igrača koji nisu igrali seniorski nogomet i oscilacije su očekivane. Pokušali smo što više samopouzdanja pružiti toj djeci, a mogu biti zadovoljan njihovim pristupom, tako da ide to uzlaznom putanjom.

Protiv Stupčanice sam također bio zadovoljan pristupom, nismo željeli zatvarati utakmicu, puštao sam da igramo do kraja. Nismo dobro igrali pripremne utakmice, iskren sam, a jedina utakmica koja je bila odlična je generalka sa Slobodom. Pristup smo imali dobar, posjed lopte, te je to bilo baš dobro. Poslije toga protiv Jedinstva je bilo loše, zaslužili smo poraz, kao i protiv Banovića, 'čista' nula, a poslije toga smo se podigli. Imali smo i problema oko sastava, povreda, no uspjeli smo doći do prave igre.

Zadnja dva - tri kola pokazuju našu snagu. Sat vremena smo imali osam igrača u polju u Hadžićima, gubili smo 1:0, ali slavili na kraju. To je bilo zapanjujuće, i ja sam bio iznenađen. Djeca hoće da skrenu pažnju na sebe, vrijedno rade, te od mene imaju veliku podršku".

Oglasi

Simm Bau je prema svemu ovome sada prava sredina za mlade nogometaše. Mnogi bi teško dočekali seniorske minute negdje drugo, ma kako to nekom da zvuči.

"Mislim da smo napravili model kako bi to trebalo izgledati u Prvoj ligi FBiH. Imamo 14 igrača do 19 godina, ovo je najmlađa ekipa u ligi trenutno.

Sada nam je nedostajalo pet igrača koji igraju stalno, a imali smo u zadnjoj liniji dva juniora i jednog kadeta. Nedostajala su nam dva mlada igrača zbog kartona, a i oni su U-19. To su momci 2004. i 2005. godište. Mislim da je ovo prava priča, djeca skreću pažnju na sebe, a ja neću nikoga izdvajati. Želim ih sve pohvaliti, njihov rad i pristup i ide to uzlaznom putanjom.

Simm Bau će do kraja igrati otvoreno, blagi pritisak zbog loših rezultata na otvaranju drugog dijela sezone je sada nestao. Đekanović se vrijedno sprema za svaki meč, želi da Simm Bau završi što bolje plasiran, nogometu je posvećen bukvalno 24 sata.

"Teret je sigurno bio na momcima, istopio se saldo na početku drugog dijela sezone. Morali smo riješiti ove dvije utakmice, došli bi u nezavidnu situaciju i sada smo rasterećeni. Želimo se nadigravati, da djeca skrenu pažnju na sebe i da igramo pošteno i korektno na svakom meču.

Oglasi

Postigli smo 40 pogodaka, druga smo najefikasnija ekipa u ligi, ali problem je što smo druga ili treća ekipa po primljenim golovima. To je normalno kada pogledamo godine igrača u zadnjoj liniji".

Pratio je jučer u Tešnju Goražde koje je slavilo 2:0, a upravo su momci sa Drine naredni rival njegovog tima.

"Pratio sam jučer utakmicu u Tešnju, odlična utakmica. TOŠK se nije mnogo pitao, trebala je pobjeda gostiju biti izraženija. Goražde je kompaktna ekipa, znaju šta hoće, spoj su mladosti i iskustva.

Tu je i mladi trener, imamo mi perspektivne trenree sa znanjem. Kroz neki period trebaju mnogi mlađi treneri dobiti šansu jer imaju šta da pokažu. Kolega Čamdžić radi odličan posao, pohvale i od mene".

Hvali Feđu Dudića, Nermina Bašića, Denisa Ćorića...

Oglasi

"Pohvale zaista Dudiću, koji radi sjajno u Srbiji, kao i neki drugi bh. treneri koji su trenutno vani. Kolega Denis Ćorić do jučer je bio ovdje u ligi, on ima kvalitet i napravio je odličan rezultat sa GOŠK-om, a zatim preuzeo Posušje kada su bili u problemima. Napravio je i tu odlične rezulate i to je neka mlađa garda koja ce biti potencijal naše države u tom segmentu i nadam se da ćemo mi uz njih biti bolji.

Tu je i Nermin Bašić, dugo je uspješno radio u Sloveniji i dobijao pohvale. Nije lako u inostranstvu, pa je uspjeh samim tim još veći, a i Željezničar je odveo u Evropu kada su bili u jako teškoj situaciji".

Smatra da borba za prvaka u Prvoj ligi FBiH nije gotova, ali i da Mladost se neće lako predati u borbi za opstanak.

"Igrali smo sada protiv Mladosti, oni imaju 14 bodova, ali zaslužuju više. Šta se tu dešava, ne znam... Mi smo u nekom momentu kod 2:2 bili podređeni, oni su bili bolji, a mi smo imali i sportske sreće. Kasnije je utakmica otišla u našu korist. Za mene su pokazali mnogo više od te posljednje pozicije i sigurno će se oni pokušati vratiti na pravi put u ovih osam kola.

Kada je u pitanju borba za prvaka, mogu reći da iskreno Sloboda nema određenu igru za prvaka, nije to na nekom nivou Slobode, jer se očekuje mnogo više, ali Sloboda ima pojedince koji uvijek mogu riješiti utakmicu.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Mogu reći da neće to biti lako do kraja, Stupčanica je kompaktna ekipa koja ne mijenja ni sistem, drže se svoje igre, te idu iz utakmice u utakmicu. Sada su dobili Jedinstvo koje je na odnosu od prošlu godinu bolja ekipa. Oni su ih dobili u Bihaću, te pokazali snagu.

Očekujem neizvjesnu završnicu", dodao je Đekanović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi