"BiH drže dvojica igrača... Džeko? Najbolji ikad, a ne glumi zvijezdu"

Danas je uz reprezentaciju svim srcem Vladan Grujić

"BiH drže dvojica igrača... Džeko? Najbolji ikad, a ne glumi zvijezdu" · Intervju

BiH i Finska danas se od 18:00 sati sastaju na Bilinom polju u okviru kvalifikacija za Euro 2020. U grupi daleko bolje stoje gosti, na tabeli imaju čak pet bodova više, pa stoga i nije iznenađujuće što su iz našeg tabora ovu utakmicu apostrofirali kao odlučujuću. Svaki drugi rezutat osim pobjede ugasio bi Zmajevima snove o odlasku na kontinentalni šampionat.

Ne treba napominjati od kolike važnosti će u današnjem meču biti podrška javnosti, a svim srcem uz BiH će biti i Vladan Grujić, koji je u eri Blaža Sliškovića kroz četiri godine sakupio skoro 30 nastupa u najdražem dresu.

Danas je Grujić u mirovini, život je nastavio u svojoj Banjaluci, no zaboravljen nije. Jedan je od onih koje ljudi s osmijehom sretnu na ulici i o kojima će se vjerovatno još godinama pričati, bez obzira što je prošlo više od desetljeća kada je zajedno sa Bolićem, Baljićem, Barbarezom... predstavljao BiH.

"Pratim reprezentaciju redovito, pomno sam ispratio sve ono što se dešavalo u proteklom periodu. Evidentno je da današnji naš tim, samu atmosferu u njemu i sve ostalo drže dvojica fudbalera, Edin Džeko i Miralem Pjanić. Zavisimo jednostavno od njihovih golova i asistencija. Ne treba napominjati koliko će teško biti što na kapitena danas nećemo moći računati. Po meni to je najbolji fudbaler kojeg je BiH ikada imala. Pa, gdje je god igrao, svugdje je doslovno bio najbolji, osvajao je trofeje, a drago mi je i kada vidim da je na zemlji, svi mladi koji su tu imaju samo riječi hvale za njega", kaže Vladan Grujić u uvodu razgovora za SportSport.ba.

Grujić: Falio je Misimović

U vrhu napada Džeku će vjerovatno zamijeniti Hodžić, no kratkoročno je to rješenje.

"Godinama unazad napadačku osovinu Džeko je činio s Ibišević. Kako se ovaj drugi u međuvremenu povukao, mi nekako nemamo tog klasnog napadača koji bi ga mogao zamijeniti. Evo, ja ne vidim ko bi to mogao biti. Moguće je da će Prosinečki sada iznenaditi sa nekim brzim napadačem koji bi napadao prostor ili tako nešto, to bi, imajući u vidu formu u kakvoj je, vjerovatno biti 'mali' Hodžić. Dobar je on, mlad je, perspektivan, ali tek treba pokazati je li on taj."

Za Zmajeve će utakmica protiv Finske biti ispit zrelosti.

"Pod imperativom smo pobjede, moramo osvojiti tri boda, jer bi svaki drugi rezultat bio poguban za nas. Vjerujem da smo u ovom trenutku kvalitetniji i da možemo slaviti, iako, naravno, neće biti nimalo lako. Finci su kompaktan tim, igraju pravi ostrvski fudbal s puno dinamike, tempa i pobjedničkog naboja. Manjak kvaliteta u stanju su da nadomjeste trkom i borbenošću, a sve to dalo je za rezultat da u ovim kvalifikacijama izgube samo dvaput, i to od Italije. Sve to poziva na oprez."

Smatra kako je Prosinečki napravio dobar potez što je ostao selektor.

"Tema oko Prosinečkog malo je dublja, ali razumijem ga. Kada ne ide najbolje, nakupi se jednostavno puno emocija koje prevladaju razum u datom momentu, ali važno je da je sve na prenoćilo i da je uvidio kako i dalje imamo šansu. Možda je izgubljena u kvalifikacijama, ali tu je još i Liga nacija koju smo odradili fenomenalno. O njemu imamvisoko mišljenje, kao igrač je bio odličan, a i kao trener imao je pristojne rezultate gdje god je radio."

Danas je ponosan zbog činjenice da je nosio dres BiH.

"To je za mene bilo jedno odlično iskustvo. Ostario sam u međuvremenu, shvatim to pogotovo kada vidim koliko je godina prošlo. Šteta je što nismo otišli na jedno veliko takmičenje, bili smo jako blizu, a i imali smo odličnu ekipu. Atmosfera, ambijent..., sve je funkcioniralo kako treba. Ono što mi je posebno drago, jeste da sam svim tim fudbalerima ostao u dobrim odnosima i što su oni više-manje danas uspješni treneri, agenti, direktori... Svaki put kada ih vidim obradujem se."

Otkrio je i čime se danas bavi.

"Život me odvukao u taj svijet menadžerstva. Već tri godine plivam tim vodama, zadovoljan sam kako se stvari odvijaju...", istakao je danas 38-godišnji Grujić na kraju razgovora.

Top Komentari

sloboda72
Džeko je prno u šišu.Fala doviđenja.Ne sviđa mi se ni Hodžić.Gnjav ia i malen je.Koljić Elvir je rješenje.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi