Zmajevi nas polako vraćaju u ona sretnija vremena: Rekord majstora Džeke, zablistao i Pjanić

Zmajevi slavili s 3:2 protiv Finske

Zmajevi nas polako vraćaju u ona sretnija vremena: Rekord majstora Džeke, zablistao i Pjanić

E. Škorić, foto: T. Hebib

Na stadionu Bilino Polje u Zenici večeras je odigran meč 4. kola Lige nacija između BiH i Finske, i to kakav. U sjajnih 90 minuta čak pet pogodaka i 3:2 pobjeda bh. reprezentacije, koja će septembar dočekati na vrhu grupe u Ligi nacija.

Zmajevi su dobro odradili junski dio ovog takmičenja. Bilo je solidno do večeras, kada smo ostvarili još jednu pobjedu, pa moramo reći da je na kraju, sveukupno, zadovoljavajuće, ako ne i odlično ono što su naši momci uradili. Imali su četiri meča, osvojili osam bodova, jedini su bez poraza...

Protiv Finske je bh. reprezentacija odigrala možda i najbolji meč, makar ofanzivno, pa smo zabili čak tri gola protiv tradicionalno nezgodnog rivala, koji nas je ponovo dobrano napatio, srećom ovaj put mi smo slavili. Ono što raduje je da smo napokon vidjeli pravo izdanje Miralema Pjanića, Edin Džeko opet nemilosrdno zabija, a Zmajevi kao da nas vraćaju u neka starija i ljepša vremena koja su nam nedostajala. No, da se vratimo dešavanjima s terena iz Zenice...

Dobro su naši reprezentativci otvorili meč, a inicijativa na startu brzo se isplatila. Dosuđen je penal u 3. minuti za Zmajeve nakon što je Džeko povučen, a Pjanić je na kraju bio siguran realizator najstrože kazne.

Nastavljeni su napadi našeg tima i nakon toga, zatim dvije velike šanse. Prvo je izblokiran Krunić, a potom Džeko nakon ubačaja iz kornera puca pored gola.

Uslijedio je zatim blitzkrieg Finaca i dva gola za osam minuta. Prvo Pukki u 10. minuti nakon slabe reakcije naše odbrane, a ubrzo nakon toga kontra gostiju, Pukki sada asistira, a Kallman zabija za potpuni preokret.

Oglasi

U 23. minuti dobra šansa za BiH. Džeko je spustio loptu do Menala, ali je on slabo šutirao. U 29. minuti dolazimo do 2:2. Pjanić šalje majstorski loptu za Džeku, koji izlazi sam na golmana i u svom stilu pogađa. Pomoćni sudija signalizirao je ofsajd, no nakon VAR intervencije ustanovljeno je da je sve bilo čisto.

Sjajan meč u Zenici se nastavio, no do odlaska na odmor mreže se više nisu tresle. Na poluvremenu selektor Petev pravi dvostruku izmjenu, pa ubacuje Hadžiahmetovića i Miličevića umjesto Duljevića i Prcića.

Kao i na početku meča, Zmajevi dobro kreću u drugo poluvrijeme, a u 58. minuti stigao je i pogodak za novi preokret. Sjajno je najbolji bh. nogometaš pogodio, no samo nekoliko minuta ranije imali smo mnogo sreće jer je Pukki promašio zicer.

U 64. minuti stopostotna šansa za Fince, sam je ostao Niskanen i samo je nekim čudom uspio da promaši okvir gola.

U ostatku meča bazirali smo se na kontre i bilo ih je, a iz jedne takve malo je nedostajalo da Džeko postigne novi gol, ali je u 76. minuti Hradecky uspio da odbrani njegov udarac sa nekoliko metara. Finci su potom intenzivno napadali kako se bližio kraj meča, branili smo se svim silama, bio je očigledna i umor kod većine naših reprezentativaca, ali su izdržali sve napore i na kraju slavili pobjedu.

Oglasi

Inače, moramo naglasiti da je Džeko postao rekorder kao najstariji igrač koji je postigao gol u dresu BiH. Taj rekord držao je Emir Spahić koji je dao dva gola protiv Estonije na otvaranju kvalifikacija za SP 2018. godine sa 36 godina i 19 dana.

U drugoj utakmici u našoj grupi Crna Gora je s 3:0 pobijedila Rumuniju u gostima. Mi smo na vrhu grupe sa osam bodova, Crna Gora ima sedam, Finska četiri, a Rumunija samo tri boda. Zmajevi će narednu utakmicu igrati 23. septembra u Zenici protiv Crne Gore i to će biti okršaj za prvo mjesto i plasman u A ligu Lige nacija.

BiH - Finska 3:2

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

BiH: Ibrahim Šehić, Miroslav Stevanović, Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić, Sead Kolašinac, Luka Menalo, Miralem Pjanić, Sanjin Prcić, Rade Krunić, Haris Duljević i Edin Džeko.

Finska: Hradecky, Jensen, Väisänen, Tenho, Nissilä, Solsalo, Niskanen, Lingman, Schüller, Källman i Pukki.

Promo

Top Komentari

Bavarac1312
Kakv je Pjanić majstor i zacepio usta kriticarima. Frajer pleše po terenu VOLIM TE BOSNOOO! ??
49 5
@rm1n
Nemamo se čemu radovati! Provukli smo se, ne zaslužena pobjeda skroz! Samo smo sreće imali, ne znanja!
13 40

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi