Istakli potrebu za izgradnjom nacionalnog stadiona, Mandić želi da to bude Koševo

Održan sastanak sa ministrom Magodom

Istakli potrebu za izgradnjom nacionalnog stadiona, Mandić želi da to bude Koševo

H. Zilić

Bosna i Hercegovina bi mogla uskoro dobiti nacionalni stadion. Ovo je tema koja se proteže dosta posljednjih godina, ali nikada nije došlo do konkretne realizacije.

Čini se ovaj put priča ide u pozitivnom smjeru i mogli bi uskoro gledati početak realizacije ovog značajnog projekta.

Naša država je među rijetkim u Evropi koja nema nacionalni stadion i sigurno je da naše prije svega reprezentativne selekcije zaslužuju jedna moderan fudbalski dom.

Ponovnu temu o izgradnji nacionalnog stadiona pokrenulo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Kenanom Magodom.

Upravo je Magoda na ovu temu održao sastanak sa načelnikom Općine Centar Sarajevo Srđanom Mandićem koji je izrazio želju da nacionalni stadion bude sadašnji stadion "Asim Ferhatović Hase" na Koševu.

Ideja koja je svakako zanimljiva, a i sam stadion je jedan od simbola grada. Vidjet ćemo u kojem će smjeru ići cijela priča, a o tome se oglasio i ministar Magoda.

Oglasi

"Izgradnja nacionalnog stadiona je prioritet Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajeva u ovom mandatu.

U razgovoru sa načelnikom Općina Centar Sarajevo Srđan Mandić aposlutno smo se složili da Sarajevo mora imati nacionalni stadion, prijedlog načelnika Mandića je da to bude stadion "Asim Ferhatović Hase", koji je istinski simbol ovog grada. Naravno ostavlja se mogućnost realizacije ovog važnog projekta i u nekoj od drugih sarajevskim općinama.

Vrijeme je da uđemo u jedan ozbiljni infrastrukturni projekt kao što je izgradnja nacionalnog stadiona, jer za njim se godinama vapi.

Tokom sastanka razgovarali smo nastavku rekonstrukcije Centra za sport i rekreaciju, odnosno kultnog objekta "FIS", koji je također prioritet i za Kanton i Općinu.

Bliži se i ljeto i bitno je nastaviti realizaciju projekta ‘Festival u centru’ koji je pokazao svoj puni značaj u posljednje dvije godine, kao i projekta ‘Kultura na ulice’, u saradnji s našim institucijama kulture.

Oglasi

Raduje me informacija da će općina intenzivirati aktivnosti vezane za ustupanje objekta na korištenje Vladi KS, radi uspostave Muzeja holokausta", izjavio je Magoda.

Sve više zemalja radi na fudbalskoj infrastrukturi, posljednji primjer je Srbija gdje se gradi nekoliko manjih stadiona, a uskoro će i Beograd dobiti nacionalni stadion. Cijeli projekat je oživio Srbiju koja je i kandidat za EURO U21.

Ne tako davno nacionalne stadione su dobili Budimpešta, Bukurešt, Tirana, nešto ranije i Skoplje, a uskoro u izgradnju nacionalnog stadiona kreću Priština i Sofija.

Takvi stadioni su donosili i popularnost gradovima i državama pa su se tako utakmice EURO-a igrale Budimpešti i Bukureštu, Skoplje je bilo domaćin finala Super Kupa Evrope, Tirana je bila domaćin final UEFA konferencisjke lige.

Dakle, Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja koja nema moderan fudbalski dom na kojem bi se igrale najznačajnije reprezentativne i klupske utakmice u bh. fudbalu.

Vjerujemo da će i ova priča napokon krenuti s mrtve tačke i da neće ponovo biti lekcija "rekla-kazala", a takvih smo se naslušali stotine puta.

Top Komentari

Mowzilla
Sta je da olimpicovim stadionom odnosno zemljistem? Smatram da se nalazi na finoj lokaciji dostupan gradskim prevozom. Ako ne tu, onda eto ona lokacija koja je se vrtila vec par puta sto su lafo kinezi trebali da naprave...
0 1
Koba84
Hahahahahaha e ****iga sad. Od govana se pita nikad nije pravila. Napravit novi stadion ok al ova grobnica da bude nacionalni ma zdraoooooo
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi