Prvi put nakon 20 godina četvorica bh. sudija na FIFA-inoj A listi

Na čelu s Peljtom

Prvi put nakon 20 godina četvorica bh. sudija na FIFA-inoj A listi

Edmir Škorić

Nogometni savez Bosne i Hercegovine može biti ponosan jer će imati četvoricu svojih sudija na A listi FIFA-e, a to je prvi put u posljednjih 20 godina.

Očekivano se na listi našao najbolji bosanskohercegovački sudija Irfan Peljto (33), koji je već neko vrijeme delegiran za veoma važne utakmice pod okriljem UEFA-e i posjeduje veliko iskustvo vođenja velikih utakmica.

Pored njega, na A listi FIFA sudija našao se i Antoni Bandić, zatim Miloš Gigović, te Luka Bilbija.

Gigović, iz Bosanske Gradiške, je ove sezone sudio dva meča U17 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, te je bio delegiran na dva meča UEFA Lige prvaka za omladince, dok je sudio kao glavni sudija na osam premijerligaških utakmica.

Prijedorčanin Luka Bilbija je 33-godišnji sudija koji je devbitovao 2018. godine, a a ove sezone je sudio na sedam premijerligaških utakmica, dva puta sudio je u Omladinskoj Premijer ligi, tri puta na mečevima omladinske Lige prvaka, te jednom na meču kvalifikacija za EP za igrače do 19 godina.

Sudio je također i prijateljski meč U21 selekcija Slovenije i Bugarske u novembru.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Najmlađi među njima, Bandić iz Gruda, sudio je ove sezone uglavnom na domaćim mečevima - ukupno 9, od čega pet u Premijer ligi, tri u Premijer ligi za juniore i jednu utakmicu kadetrske Premijer lige.

Spomenuti će u nastavku sezone biti delegirani na važne mečeve Premijer lige BiH, a vidjet ćemo na kojim utakmicama će im FIFA i UEFA ukazati povjerenje.

Top Komentari

fukaraslana
Hahahaha ovo je bruka Peljto svaka cast a ovi hahahaha ma zivi banditi
8 1
zgembo.popuslic
Osim Peljte sve Vicini puleni. Stigla nagrada za dobro odradjeni posao u premijer ligi.
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi