Prepotentni Ukrajinci: Konačno nam se posrećilo, BiH ima samo jednog igrača na visokom nivou

Prepotentni Ukrajinci: Konačno nam se posrećilo, BiH ima samo jednog igrača na visokom nivou

Edmir Škorić

U Ukrajini se od jučer analiziraju rival ili rivali koji ih očekuju u martu u baržau za Euro 2024. Uvjereni su da imaju jako dobre šanse da odu u Njemačku.

Ukrajina je protiv Italije prije nekoliko dana u Leverkusenu igrala utakmicu koja je bila direktan okršaj za plasman na EP. Iako su bili jako dobri, 0:0 na kraju Azzurrima donosi direktan plasman, a Ukrajince šalje u žrijeb baraža. Onda im se, kako vele, posrećilo. Dobili su za rivala BiH.

"Do danas niko od naših komšija na stazi B nije jači od ukrajinske reprezentacije i teško da će se ova situacija promijeniti za četiri mjeseca. Uzimajući u obzir kvalitet igre i najnovije rezultate plavo-žutih, imamo sve razloge da očekujemo da će 26. mart 2024. godine biti svečan dan, kada će Ukrajina po četvrti put u historiji ući na Evropsko prvenstvo".

"Bosna i Hercegovina: jak balkanski orah koji smo već razbili u ključnom trenutku", piše xsport.ua, koji tvrdi da je BiH imala jako loše kvalifikacije, te da nije uspjela ni da uđe u borbu za drugo mjesto.

"Bosna je zauzela pretposljednju, petu poziciju u grupi, sakupivši devet bodova iz deset mečeva zahvaljujući dvije pobjede nad Lihtenštajnom (2:1 kod kuće i 2:0 u gostima) i pobjedi protiv Islanda (3:0). Ovo je kraj liste uspjeha Bosanaca, ali neuspjeha je bilo i više nego dovoljno: dva poraza od Portugala (0:3 u gostima i 0:5 kod kuće), apsolutno beznađe u obračunima sa Luksemburgom (0 :2 kod kuće i 1:4 u gostima), poraz u poslednjem meču od Islanda (0:1), dva fijaska protiv Slovačke (0:2 kod kuće i 1:2 u gostima).

Oglasi

"U velikoj su nevolji"

"Rezultati Bosne bukvalno vrište da je u velikoj nevolji. Šta se desilo sa timom? Jedan od razloga zastoja može biti i to što su najbolji dani jake zvjezdane generacije bh. fudbalera već prošli. Edin Džeko ima 37 godina i teško da može donijeti toliko koristi ekipi kao prije samo nekoliko godina, Sead Kolašinac ima 30, Miralem Pjanić 33, Rade Krunić ima 30, a od cijele ekipe on je jedini koji još uvijek nastupa na najvišem nivou, na vrhunskom nivou, brani boje Milana. U Bosni nema drugih fudbalera ovog nivoa i to je prednost Ukrajine. Doživjeli smo smjenu generacija prije nekoliko godina, imamo Mikolenka, Zinčenka, Sudakova , Cigankova, Mudryka... Naši rivali nemaju igrače slične klase i to je glavni razlog zašto bi plavo-žuti trebali pobijediti ovakvu ekipu", navodi se u tekstu.

"U svojoj historiji reprezentacija Ukrajine se samo dva puta ukrstila sa Bosnom, a bila je to sasvim nedavno - u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine . U domaćem meču šestog kola izabranici Oleksandra Petrakova su na kraju izgubili minimalnu prednost i remizirali 1:1, ali je u finalnom meču grupne faze, gdje nam je bila potrebna samo pobjeda za plasman u baraž, plavi- žuti su ga osvojili golovima Zinčenka i Dovbyka u drugom poluvremenu (2:0). Nadamo se da će i ovoga puta biti ispoštovana tradicija pobjeđivanja Bosanaca u odlučujućem trenutku".

Ukrajinci takođe smatraju da je njihov nacionalni tim u prednosti i u finalu bez obzira koga tamo dobili - Izrael ili Island.

"Generalno, Izrael je klasičan sivi miš evropskog fudbala, o kojem se nema puno pričati. Na velikim turnirima su učestvovali samo jednom u historiji - na Svjetskom prvenstvu 1970. godine, a nikada na Euru. Ni ovdje nema zvijezda svjetske klase, a među onima koje se mogu izdvojiti iz sadašnjeg sastava - osim 19-godišnjeg veznjaka Salzburga Oskara Glucha i 36-godišnjeg napadača Erana Zahavija, koji je prije dvije godine uspješno igrao za holandski PSV, a sada i za Maccabi iz Tel Aviva".

I zaista Ukrajina posjeduje kvalitet, pokazali su to nedavno i protiv Italije, ali ne zaboravimo da se igra u BiH i to samo jedna utakmica, gdje je sve moguće. Iako imamo "samo jednog igrača visokog nivoa", sigurni smo da možemo pokazati najbolje lice i napraviti probleme Ukrajini koja se, sudeći prema najavama tamošnjih medija, već raduje nastupu u Njemačkoj. Nadamo se uzalud.

Oglasi

Rebrov oprezan pred meč s BiH

Šta je o duelu sa BiH rekao selektor Ukrajine Rebrov?

"Ranije sam rekao da nije važno koga ćemo dobiti u baražu. Dobili smo Bosnu i Hercegovinu i pripremit ćemo se za njih. Rano je da kažemo bilo šta jer je pred nama tri ili četiri mjeseca priprema za utakmicu. Veoma je važno da svi igrači budu spremni za baraž", rekao je Rebrov, te je nastavio:

"Tokom ovih mjeseci gledat ćemo naše, ali i protivničke igrače. Jako dobro poznajem reprezentaciju Bosne i Hercegovine, oni su skupina dobrih igrača. Iako nisu igrali dobro u ovim kvalifikacijama, veoma su dobri", kaže Rebrov.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Nakon toga Rebrov je upitan i koga bi volio u eventualnom finalu, Izrael ili Island.

"Nemam posebnu želju. Moramo proći Bosnu i Hercegovinu, a onda bi igrali kod kuće. Veoma je važna podrška navijača. Ali moramo se jako dobro pripremiti za duel sa Bosancima, samo ta utakmica je sada važna", završio je Rebrov.

Top Komentari

Zulfikar
Prije da smo mi prepotentni jer mi smo trenutno u rangu Bangladesa, Tuvalu-a i mozda Portorika.
6 0
BAJSJECAR1977
Dragi moji Bosanci...želim vam puno steče,da izbacite ove nacističke židove....Sretno iz Ljubljane
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi