Promijenjen format kvalifikacija za SP 2026. i moguća grupa smrti: Hrvatska, Srbija i BiH
Fudbalska reprezentacija BiH trenutno bi bila u trećem šeširu prilikom žrijeba kvalifikacija.

Da se sada određuju šeširi

Promijenjen format kvalifikacija za SP 2026. i moguća grupa smrti: Hrvatska, Srbija i BiH

Eldar Ganibegović

Naredno Svjetsko prvenstvo igrat će se 2026. godine u Kanadi, SAD i Meksiku. Kvalifikacije će se igrati od marta do novembra 2025. godine i to će biti ujedno i naredne kvalifikacije koje će igrati naša reprezentacija. Format je prominjen, a trenutno postoji mogućnost da se izvuče balkanska grupa smrti.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u martu će igrati baraž za odlazak na EURO u Njemačku. Voljom žrijeba, odlučeno je da protivnik bude Ukrajina. 

Utakmicu protiv ove selekcije igrat ćemo na domaćem terenu, a dobra stvar je što ćemo domaćini biti i u eventualnoj finalnoj utakmici. Tu će nam protivnik biti pobjednik duela Izrael - Island.

Nakon toga, na rasporedu je Evropsko prvenstvo u junu i julu, dok će se u septembru, oktobru i novembru igrati Liga nacija. Naša reprezentacija igrat će u elitnoj grupi, odnosno A diviziji s najjačim reprezentacijama Evrope.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. - novi format

Nakon toga, u martu, junu, septembru, oktobru i novembru 2025. godine, igrat će se kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će se 2026. igrati u Kanadi, SAD i Meksiku. Biti će to prvi Mundijal s 48 reprezentacija, Evropa će umjesto dosadašnjih 13 poslati 16 reprezentacija, a promijenjen je i format kvalifikacija.

Oglasi

Naime, biti će izvučeno ukupno 12 kvalifikacionih grupa. U šest grupa će biti pet, a u šest četiri reprezentacije. Pobjednik svake grupe će se direktno plasirati na Svjetsko prvenstvo, dok će baraž igrati četiri najbolja pobjednika grupa u Ligi nacija koji nisu izborili baraž u kvalifikacijama, te 12. drugoplasiranih selekcija. Biti će podijeljeni u četiri staze (A, B, C i D), igrat će se polufinalni i finalni dueli, te ćemo tako dobiti četiri preostala putnika iz Evrope. 

Jasno, jakosne grupe odnosno šeširi određuju se na osnovu FIFA-inog poretka. Žrijeb je na rasporedu u novembru sljedeće godine, a da se kojim slučajem žrijeba sada, naša selekcija bi bila u trećem šeširu.

Hrvatska u prvom šeširu, Srbija u drugom

Od reprezentacija iz regiona bivše Jugoslavije, samo bi Hrvatska bila u prvoj grupi. U drugom je tu Srbija, dok su u trećem pored BiH, selekcije Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Četvrti šešir je dom Kosova, no poznato je da zbog političke situacije Kosovo ne može igrati protiv Srbije i Bosne i Hercegovine.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Naša reprezentacija, ako želi povoljniju grupu u narednim kvalifikacijama, 2024. godine mora drastično da popravi rezultate i svoj plasman na FIFA-inoj ranking ljestvici. Prva i najbolja prilika za to su baraž utakmice u martu, dok je teško nešto više očekivati na Evropskom prvenstvu, a naročito u A diviziji Lige nacija gdje 2020. godine nismo upisali nijednu pobjedu. 

Top Komentari

zajid08
Ovo je smjesno da od 48 samo 16 dolazi iz evrope, trebalo bi 24 biti. Ali svejedno je, mi se opet nebi kvalifikovali.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi