BiH već dugo predstavlja samo nekoliko rukometaša

Počinje nova sezona EHF Lige prvaka

BiH već dugo predstavlja samo nekoliko rukometaša

Večerašnjom utakmicom u Harkovu između domaćeg Motor Zaporožja i najmlađe ekipe ovogodišnje Lige evropskih prvaka, Čehovskih Medveda počinje nova sezona najkvalitetnijeg rukometnog takmičenja u Evropi.

EHF Liga prvaka, kao i do sada igrat će tokom čitave sedmice, što je najveći razlog zbog čega ona nije na marketiškom nivou blizu fudbalskoj odnosno košarkaškoj inačici. 

Da se znaju termini, odnosno da su fiksni, da se ne mijenja svako malo sistem takmičenja i slično, rukomet bi kudikamo bio popularniji sport, premda su mečevi Lige prvaka još i solidno popraćeni.

Što se tiče prve utakmice Motor je izraziti favorit protiv Medveda u grupi D, a utakmica će biti prvi internacionalni ispit za njihovog, sa 34 godine drugog najmlađeg trenera u eliti, Patryka Rombela. 

Nekadašnji ruski gigant ove sezone će biti oslabljen neigranjem ponajbolja dva rukometaša, Dmitrija Kovaleva i Alexandera Černoivanova koji su pojačali Spartak.

Sistem takmičenje ove sezone isti je kao i prethodne, u prve dvije grupe su ekipe koje ulijevaju međusobno strahopoštovanje, dok su u grupama C i D nižerangirani timovi. Iz prve dvije grupe po šest će timova igrati u osmini finala, a iz druge dvije po dva najbolje plasirana tima.

BiH već dugo niko od kluboa ne predstavlja u Ligi prvaka. Dok je tamo bila sarajevska Bosna i dok su u Skenderiju i Zetru dolazili timovi poput Barcelone, Ciudad Reala ili RN Loevena, nije nam to bilo previše "za bremedet", pa se ubrzo sve i raspalo.

Ako već moramo spomenuti nešto iz BiH, to je nekolicina vrhunskih bh. rukometaša. Mirsad Terzić je u Vespremu, Marko Tarabochia u Wisli Plock, Senjamin Burić u Nantesu te Faruk Vražalić u Besiktasu.

Među Bosancima je i jedan trener, Kasim Kamenica predvodit će sa klupe PPD Zagreb.

Titulu evropskog prvaka brani nevjerovatni Vardar, a budući da im je izmakla za dlaku, ove godine titulu će najviše željeti superbogati PSG s Karabatićem, Hansenom i inim. 

Prvo kolo, ovoga vikenda donijet će i invaziju navijača Terzićevog Veszprema u Celje, budući da je najavljen pohod 1.300 uzavrelih Mađara ka dvorani Zlatorog.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi