Hrvatska pozdravila najvećeg trenera ikad - Dres s brojem 8 i izvorno prezime legendarnom Belichicku
Legendarni NFL trener stigao u Hrvatsku (Foto: Matija Habljak / Pixsell)

Pojavio se u Hrvatskoj

Hrvatska pozdravila najvećeg trenera ikad - Dres s brojem 8 i izvorno prezime legendarnom Belichicku

Midhat Šljivak

Na Rujevici je pred prijateljski meč između Hrvatske i Sjeverne Makedonije održana svečanost na kojoj je uručen dres Vatrenih legendarnom NFL treneru Billu Belichicku.

Bill Belichick važi za jedno od najvećih trenerskih imena NFL-a. Slavu je stekao kao trener New England Patriotsa gdje je radio prethodne 23 godine i uz Toma Bradyja uzeo je šest titula prvaka.

Uvijek je 71-godišnjak rado isticao svoje porijeklo. Slavni trener sin je hrvatskog imigranta koji je tokom prošlog stoljeća došao u Sjedinjene Američke Države tražeći bolji život.

"Ponosan sam na svoje hrvatsko prijeklo. Zbog toga nosim hrvatski grb na jakni tokom utakmica", isticao je Belichick.

Ove godine je odlučio doći u svoju Hrvatsku. Hrvatsko nogometni savez (HNS) je odlučio da mu ukaže priznanje i to je učinjeno danas na Rujevici.

Legendarnom treneru uručen je dres s brojem 8 na kojem je stajalo njegovo prezime Biličić, što je izvorno prezime njegovog oca.

Oglasi

Broj 8 predstavlja broj titula koje je uzeo u NFL-u jer je Belichick pored šest titula s Patriotsima, gdje je bio glavni trener, uzeo i dva prstena kao defanzivni koordinator New York Giantsa.

Foto: Matija Habljak - Pixsell

Tri puta je Bill Belichick odabran za najboljeg trenera lige, smatra se jednim od najboljih ikad, a kao glavni trener radio je još u Cleveland Brownsima.

Treba napomenuti da je Belichick od strane predstavnika hrvatskih vlasti dobio i domovnicu na kojoj je izrazio veliko zadovoljstvo. Odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara.

"Velika je čast primiti domovnicu i biti ovdje. Moji roditelji su imigrilali u SAD, a otac je odrastao u kući gdje se govorio samo hrvatski. Oduvijek sam se ponosio hrvatskom zastavom. Volim Hrvatsku", rekao je Belichick.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi