Birmingham se oprašta od sredine tabele, nakon žestoke kazne slijedi borba za opstanak?

Oduzimanje bodova

Birmingham se oprašta od sredine tabele, nakon žestoke kazne slijedi borba za opstanak?

Budućnost Birminghama u Championshipu je sada po velikim znakom pitanja jer bi se klub mogao suočiti sa žestokom kaznom.

Birmingham je trenutno udobno smješten na sredini tabele sa 50 bodova na svom kontu, međutim Plavcima bi uskoro moglo biti oduzeto 12 bodova nako čega bi se našli samo dva boda iznad zone ispadanja.

Naime, sumnja se na ozbiljno kršenje finansijskog fair playja, a ukoliko isto bude dokazano Birmingham će se do kraja sezone boriti za opstanak.

Ekipa koju sa klupe predvodi Gary Monk se potajno nadala i ulasku u play-off za Premiership, ali ukoliko joj bodovi budu oduzeti biće puno bliža trećem nego prvom rangu engleskog fudbala.

Prema pisanju Daily Maila, čelnici Engleske fudbalse lige (EFL) očekuju da će Birminghamu biti oduzeto 12 bodova, ali i da će klubu bizi izrečena zabrana transfera nakon zasjedanja Disciplinske komisije u srijedu.

Bila bi to najstrožija kazna za jedan klub u Engleskoj još od 2007. godine kada je Leeds ostao bez 15 bodova.

Inače, Brimingham se već nalazio pod "blagim transfer embargom", ali je svejedno ljetos doveo Kristiana Pedersena. U EFL-u su bili izuzetno ljuti zbog ovakvog poteza Birminghama, te su Danca pristali registrovati tek dva dana prije početka sezone, nakon što je klub izložio svoju stranu priče.

Birmingham je nastavio poslovati sa ogromnin finansijskim gubicima. Tačnije, nastavio je trošiti puno više nego što je zarađivao. Tako je klub samo za 2018. godinu prijavio gubitke od blizu 38 miliona funti. Također, klub sa St. Andrew's stadiona na svakih zarađenih 100 miliona funti troši 202 miliona - uglavnom na plate igrača. Dakle, troškovi su više nego duplo veći od zarade.

Nadležnima je sada bilo dosta Birminghama, a na naplatu bi ove sedmice mogao doći i Pedersenov transfer. Naime, upravo je on sada pod istragom zbog kršenja FFP-a, narvno uz nelogičnosti u poslovnim knjigama kluba...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi