Bitka za ostanak i Evropu: Sve stalo u 90 minuta

Ko će u Evropu, a ko u niži rang?

Bitka za ostanak i Evropu: Sve stalo u 90 minuta

A. Beganović

Danas su na rasporedu utakmice posljednjeg 30. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u kojem nas očekuje mnogo uzbuđenja.

Na žalost većine ljubitelja fudbala u našoj zemlji, ali svakako na sreću navijača Zrinjskog, derbi 30. kola između Zrinjskog i Slobode rezultatski je beznačajan. Plemići su kolo prije kraja osigurali titulu, dok je Sloboda siguran putnik u Evropa ligu.

No, zato će se s velikom pažnjom pratiti utakmice u Sarajevu (Sarajevo - Olimpic), Lukavici (Slavija - Željezničar), Širokom Brijegu (Široki Brijeg - Radnik) i Banjaluci (Borac - Slavija).

Na Koševu se sastaju gradski rivali Sarajevo i Olimpic. Još uvijek aktuelni prvak naše zemlje, Sarajevo, s eventualnom pobjedom sezonu bi najvjerovatnije okončao na 4. mjestu te bi u slučaju da Sloboda osvoji Kup izborio nastup u Evropa ligi. S druge strane, eventualna pobjeda Vukove ostavlja u Premijer ligi, dok ih i bod, pa i poraz u slučaju da im se poklope rezultati na utakmicama u Banjaluci i Lukavici, može ostaviti u društvu najboljih.

Slavija će pred svojim navijačima pokušati savladati Željezničar, no ni eventualna pobjeda Sokolovima ne garantuje ostanak u eliti, kao što ni pobjeda Željezničaru ne garantuje izlazak na evropsku scenu. Obje ekipe, kao  i njihovi navijači osluškivat će rezultate sa utakmica u Banjaluci i na Koševu. Željezničar bi na 4. mjestu završio samo ukoliko Olimpic pobijedi Sarajevo, dok Slaviji "igra" pobjeda Sarajeva i remi ili pobjeda Viteza na Gradskom stadionu u Banjaluci.

Na Pecari domaći Široki Brijeg dočekuje Radnik iz Bijeljine. Izabranici Slavena Muse pred svojim navijačima imaju meč loptu, odnosno pobjeda ih vodi u Evropu, dok bi ih remi ili poraz mogao drugu godinu zaredom ostaviti bez evropske scene.

Nakon što je većim dijelom sezone bio u opasnoj zoni Borac se izborio za majstoricu, odnosno izabranici Borčeta Sredojevića sudbinu imaju u svojim rukama. U goste im dolazi Vitez, koji takođe nije siguran i ukoliko ga pobijede s minimalnih 1:0 ili pak sa dva ili više razlike sigurno će ostati u društvu najboljih. No, remi i poraz bacili bi Banjolučane u niži rang.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Mnogo je kombinacija u igri, a u sjeni ovih utakmica snage će odmjeriti Travnik i Drina, Čelik i Mladost, te Rudar Prijedor i Velež.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi