Frane Ikić ispričao anegdotu na prvom sastanku s Amarom Osimom: "Zatekao me..."

Zadranin koji je pojačao Željezničar govorio za SportSport.ba

Frane Ikić ispričao anegdotu na prvom sastanku s Amarom Osimom: "Zatekao me..."

E. Škorić, foto: E. Haračić

Frane Ikić dobio je priliku da kroz probni rad u Hercegovini izbori mjesto u FK Željezničar, a nije dugo trebalo da mu Amar Osim pruži ruku i poruči "potpisuješ".

Nije danas lako nositi dres Željezničara i toga je svjestan i Ikić, 25-godišnji Zadranin koji će u nastavku sezone konkurisati na poziciji stopera, koja je bila izuzetno labilna protekle polusezone. Pored Ikića, koji je igrao za Zadar, Cibaliju, Rijeku, Koper i Fuzinar, klub je angažovao i Aleksandra Jovanovića i Aleksandra Kosorića.

Njih dvojica su trenutno u prednosti, ali Ikić je uvjeren da će iskoristi svoju priliku, a uz to je iskoristio i priliku da u Antaliji kroz intervju za SportSport.ba kaže nešto više o sebi i predstavi se navijačima Plavih.

No, krenimo redom. Koliko znaš o Željezničaru?

"Čuo sam i prije priče o Želji. To je klub sa velikom povijesti i na Balkanu svi koji znaju o nogometu, znaju i o Željezničaru. Upoznao sam stadion, grad, a nadam se da ću ubrzo upoznati navijače i da ću imati dobar odnos s njima. Nomralno, moram da dajem sto posto od sebe kako bi oni to prepoznali i onda neće biti problema".

Na koga ti Željo više "liči", na Hajduk ili Dinamo?

"Dosad nisam toliko pratio Premijer ligu, ali kada malo pogledam te sažetke, mislim da je sličniji Hajduku. I Hajduk ima takav naboj na tribinama prije utakmice".

Hoće li tebi, kao Zadraninu, biti problem da se navikneš na nešto hladnije Sarajevo?

"Nisam dugo bio u Sraajevu po dolasku, bio sam tek dan-dva, ali vjerujem da neće biti problema i da ću se lako prilagoditi".

Kako je došlo do Željezničara?

"Dobio sam ponudu preko agenta za probu u Željezničaru i, kada mi je rekao, nisam se dvoumio. Znao sam da to može biti prilika da se dignem i nastavim gdje sam stao. Probao sam, zadovoljio struku i na kraju potpisao".

Gol na pripremama sigurno mnogo znači?

"Mislim da je i taj gol jako važan i ima neku vrijednost. Ne sumnjam u sebe, ali dobro je došao taj pogodak na pripremama".

Anegdotu s Amarom Osimom, koju smo već znali, potvrdio nam je i sam Ikić.

"Haha, istina je da mi je rekao: 'Znaš li ikoga u Zadru da zna igrati lopte'? Šalio se, htio me izbaciti iz takta, ali dobro, iako sam ostao zatečen, onda sam nabrojao neke igrače koji su ponikli u Zadru poput Vrsaljka, Subašića, Pršo je bio tu...".

Očekuješ li da dobiješ šansu u žestokoj konkurenciji na poziciji stopera?

"Nadam se da će odbrana biti još jača sada. Pokazali smo u pripremnim utakmicama da to dosta dobro funkcioniše. Nikada nismo skupa igrali nas trojica (Jovanović i Kosorić), ali vjerujem da ćemo se kompletirati. Konkurencija je uvijek dobro došla, ali ja ću se boriti za svoje mjesto".

Hoće li pritisak punog stadiona biti motiv ili?

"To može da bude dvosjekli mač, ali ja to gledam kao motiv. Nije isto kada igrate ispred 300 ili 10.000 navijača. U sinergiji s navijačima možemo napraviti dobar rezultat".

Gdje ti je u karijeri bio najljepše?

"U Zadru sam počeo, to mi je bio prvi klub i u njemu sam upisao prve nastupe u Prvoj ligi. Nakon toga je bila Rijeka koja je bila u rastu i koja je imala dobre uvjete za rad, novi stadion, a i tamo ima dosta navijača. Nisam baš igrao, ali bilo je to divno iskustvo. Nakon toga Cibalia, ali tada klub nije bio u najboljoj poziciji".

Sarajevski derbi?

"Gledao sam sarajevske derbije. Sve je to u rangu Hajduk - Dinamo ili Zvezda - Partizan. Gledao sam priloge na YouTubeu. Hajduk i DInamo su udaljeni, ali taj derbi je gradski i sigurno da je naboj još veći. Jedva čekam da budem dio tog spektakla".

Koliko si ranije pratio Premijer ligu BiH?

"Pratio sam Premijer ligu jer mi prijatelj Cirjak igra u Zrinjskom. Hajmo reći da sam koliko-toliko upoznat sa situacijom".

Jesi li guglao FK Željezničar nakon što si saznao da ćeš doći na Grbavicu?

"Išao sam na YouTube da vidim tu atmosferu, navijače i prvi dojmovi su bili fantastični. Bilo je poziva od strane prijatelja, koji su bili iznenađeni kada su čuli da sam u Željezničaru".

Velika očekivanja

"Očekivanja su, realno, velika. Svi puno očekuju od Željezničara. Ja ću dati svoj maksimum, da probam da što više igram i da pomognem koliko mogu Želji da dođe do trofeja".

Kakav si privatno i posjeduješ li vrline i mane kao defanzivac?

"U privatnom životu nema ništa što bih izdvojio. Normalan sam, ne odskačem od drugih. A što se tiče vrlina i mana u samoj igri, nadam se da će to sve navijači prepoznati, ali više vrline nego mane".

Jesi li poznavao neke današnje saigrače?

Susretao sam se sa Alispahićem, Jamakom, ali nikoga osobno nisam znao, no evo pomalo ih sve upoznajem. Svi su super dečki".

A Amar Osim?

"Dosta karizmatičan i vidi se da ima dosta iskustva, da zna dosta o svom poslu i da dosta drži do discipline. Zna se tačno ko i šta radi na terenu

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

S kim dijeliš sobu na pripremama?

"Cimer? Trenutno sam sam, ali možda uskoro neko dođe", dodao je u smijeh.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

nijepoznat
Sretno plavi
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi