Bivši saigrač pisao Timoščuku poruke, još više je razočaran

Najveća izdajica Ukrajine

Bivši saigrač pisao Timoščuku poruke, još više je razočaran

Edmir Škorić

Bivši ukrajinski reprezentativac Artem Fedetskyi ne krije razočarenje zbog izdaje svog nekadašnjeg saigrača Anatolija Timoščuka.

Timoščuk je bio legenda ukrajinske reprezentacije, ali bivši igrač Bayerna se danas smatra najvećom izdajicom Ukrajine jer je ostao u Rusiji nakon ruske invazije. On je trenutno pomoćni trener u Zenitu i nastavio je u Rusiji da živi kao da se ništa ne događa u njegovoj zemlji.

Artem Fedetsky imao je priliku da poznaje Timoščuka, zajedno su igrali, ali danas poput većine ukrajinskog naroda ima samo najgore mišljenje o proslavljenom nekadašnjem veznjaku.

"Izdajnik, ništa drugo ne mogu reći o njemu. Napisao sam mu poruku, pročitao ju je, ali nije mi ništa odgovorio. Njegovo ponašanje u ovoj situaciji je iznenađujuće. Rusija granatira civile, bombama gađa rodilište, a on sve to zna jer mu roditelji žive u Ukrajini. Svakako održava kontakt s ocem koji je svjestan šta se događa", rekao je Fedetsky, dodavši:

"Cinično je zatvarati oči pred onim što se događa i nikako ne reagovati. Mislim, šta on ima tamo u prsima, srce očito nema... Ne brine se, ništa ne pokušava da promijeni, samo šuti...".

"Niko ga ne tjera da uzme mitraljez i odmah krene u rat. Bio je simbol ukrajinske reprezentacije. 144 utakmice! Niko to nije uspio i neće moći u bliskoj budućnosti. Mislim da u njegovom slučaju novac znači puno više od onoga što se događa u Ukrajini. Dovoljno to govori o njemu. Izuzetno sam razočaran. Nikad nisam mogao zamisliti takav njegov stav. Bili smo prijatelji. Kada smo igrali za reprezentaciju, išli smo zajedno u bolnicu kod naših ranjenika, obilazili vojsku, nosili im poklone. To im je mnogo značilo, mogao je to i on sam sve vidjeti. Ovo danas što radi je cinično i bijedno, ali njegov izbor. Uspio je, no kako će živjeti s tim? Ukrajina će da pobijedi, a on mora da živi s tim. Ništa ga nije spriječilo da raskine ugovor i napusti Rusiju. Ne mora doći u Ukrajinu, nego bilo gdje da ode iz Rusije, pa na neki način da pomogne našoj vojsci, makar materijalno", dodao je Fedetsky.

On je još naglasio da su čak i mnogi drugi manje važni ukrajinski sportsti napustili ruske klubove i otišli izvan Rusije.

"Svaka porodica očito ima svoju crnu ovcu. Ovo je zločin protiv njegovog naroda i protiv njegove savjesti", zaključio je bivši ukrajinski reprezentativac, koji je od 2010. do 2016. upisao 53 nastupa za nacionalni tim. U karijeri je igrao za Arsenal Kijev, Šahtar, Kharkiv, Dnjipro, Darmstadt i Karpate.

Top Komentari

A sta cete svaka zemlja na svijetu ima svoga Emira Kusturicu.
4 0
lalinjo
I grudima mu kuca ruska rublja,hahahah...beskičmenjak
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti