Bivši Zmaj postaje doktor nauka: Mnogi su me gledali čudno
Foto: Sport Report

U Austriju ga je odveo Adnan Mravac

Bivši Zmaj postaje doktor nauka: Mnogi su me gledali čudno · Intervju

Mnogi današnji sportisti, žudeći za novcem, slavom i uspjehom, zanemaruju školu i napuštaju je da bi se posvetili onome o čemu sanjaju. Fudbal, istina, nije poznat kao igra akademskih građana, ali postoje i oni koju su uspjeli diplomirati pa time oplemeniti svoju karijeru uspješnih sportista.

Da fudbal i obrazovanje mogu zajedno svjedoči i priča nekadašnjeg mladog reprezentativca Bosne i Hercegovine Nedeljka Malića. Iako već godinama zarađuje dobro igrajući za austrijski Matterburg, ovaj 29-godišnji Banjalučanin nije zapostavio obrazovanje i stigao na korak do titule doktora tehničkih nauka - smjer energetika.

Takvima se treba diviti, jer profesionalna sportska karijera oduzima i po deset sati dnevno, a najveći problem su konstantna putovanja, pripreme, karantene...

"U Austriju sam došao kao dijete, odmah po završetku srednje škole i bio sam praktički sam ovdje, bez porodice... Moj život se sastojao isključivo od treninga, utakmica i knjige. Mnogima je bilo čudno što sam toliko fokusiran na obrazovanje, jer nije česta stvar da fudbaleri studiraju, ali nisam se želio zadovoljiti time da ostanem na srednjoj školi", počeo je Malić svoju priču za SportSport.ba.

Iako je fakultet koji je studirao od Matterburga bio udaljen skoro 80 kilometara, Maliću to nije predstavljalo problem.

"Iskreno, nije mi bilo toliko teško uporedo trenirati i studirati. Učio sam ono što me je zanimalo, sve što sam radio bilo je s voljom i nisam obraćao pažnju je li naporno ili ne. Ponekad nisam mogao biti na obje strane, znao sam ponekad izostajati sa treninga i fakulteta, ali svemu sam pristupao ozbiljno. Znali su se prioriteti. Kad dođe vrijeme ispita, onda je fokus samo na učenju i treninzima. Ostalo kad se stigne...", priča Malić.

Saigrači su ga, priznaje, gledali čudno.

"Saigrači nisu odmah ni znali da studiram, nisam to isticao. Kroz priču su saznali i bilo im je to jako interesantno. S jedne strane su bili ponosni na mene, a s druge strane im je bilo čudno sve to, jer sam ja u Austriju došao kao čovjek koji nikada ranije nije učio njemački jezik."

Do sticanja titule doktora nauka Malića dijeli još nekoliko ispita.

"Doktorat će morati pričekati još neko vrijeme, pošto sam u međuvremenu dobio kćerku i imam manje vremena. Uz to sam postao i kapiten kluba, moram stalno biti dostupan novinarima, saigračima i ljudima iz kluba, ali završit će se."

Velike zasluge za to što je Malić danas u Austriji pripadaju bivšem reprezentativcu BiH Adnanu Mravcu.

"Nisam mogao ni zamisliti da će ovako izgledati moj fudbalski put, ali s onim što sam napravio mogu da budem jako zadovoljan. Posebno je zanimljiva priča kako sam ja uopšte došao u Mattersburg. Moj današnji kum Adnan Mravac je iz Banjaluke kao i ja, a pošto je živio u blizini stadiona BSK-a za koji sam igrao, došao je s društvom da pogleda jednu utakmicu. Bio je oduševljen mojom igrom, brzo smo se upoznali i pitao mi je da li bi došao na probu u Mattersburg. U početku sam mislio da je to šuplja priča, nisam ga poznavao dovoljno, ali kasnije kada je razgovarao sa mojim roditeljima shvatio sam da zaista ima dobre namjere. Na kraju ne samo da mi je pomogao da dođem u Austriju, već mi je olakšao i period adaptacije, a meni u tom periodu nije bilo nimalo lako. Bio sam momčić od 17 godina..."

Od 2006. godine, kada se priključio Mattersburgu, Malić nije promijenio niti jedan klub.

"Imao sam ponuda da promijenim sredinu, čak i ljetos je postojala opcija za engleski Championship, ali u Austriji sam pronašao svoje mjesto pod nebom sa porodicom. Lijepo mi je ovdje, klub je organizovan, uslovi su dobri... Sretan sam, a to je najbitnije."

Da li će po okončanju karijere ostati u fudbalu ili će se posvetiti onome za što se školovao, još nije odlučio.

"Teško je predvidjeti kako će izgledati budućnosti. I u jednoj i u drugoj branši ima lijepih i interesantnih stvari, ali nisam još odlučio. Moguće je i da ću u Mattersburgu kada završim karijeri dobiti funkciju."

Ognjen Vranješ, Toni Šunjić, Ibrahim Šehić sami su neki od igrača koji su činili Malićevu generaciju u U21 reprezentaciji BiH. Za "A" vrstom ostaje žal...

"San svakog igrača je da igra za svoju zemlju, ali nažalost meni je to ostalo samo san. Kada sam se nadao pozivu bio sam na vrhuncu karijere i sasvim spreman da odgovorim zadacima, no očito da mi je nedostajao neko ko bi stajao iza mene. Šta je, tu je... Ako ništa, drago mi je da su igrači s kojima sam igrao za mlađe uzraste napravili respektabilne karijere. Pratim ih sve i bilo bi mi drago da čujem da su svi zdravi i zadovoljni."

Malićeva era u U21 reprezentaciji BiH nije dugo trajala zbog sukoba s tadašnjim selektorom Branimirom Tulićem.

"Ta priča nije nikada skroz ispričana, mada se ne bih želio ni vraćati na to. O tome sam govorio ranije, pa je malo preneseno drugačije, ali stvarno o Tuliću kao stručnjaku nemam lošu riječ. On je meni zamjerio određene stvari, isto tako i ja njemu, no život ide dalje. Možda će nekada biti prilike da se sretnemo i sve riješimo. Ako je uistinu bilo do mene, onda mi je žao."

Potražite više informacija na temu Tipico Bundesliga:

Promo

Top Komentari

Josip Domorocki
Sretno...!
4 1
bsk
posteni decko iz banjaluckog naselja hiseti,vjerovatno mu je tulic trazio jedno 5000 eura za nastup,a malic se ,kao decko s obrazom, s tim nije slozio.tako je to,kad selektor postane neko,kome su se u drugoj ligi rs morale kupovati utakmice da bi postao prvi
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi