Blatter otkrio ko je, kome i za koliko novca naredio da se Svjetsko prvenstvo igra u Kataru!

Istina konačno izašla na vidjelo

Blatter otkrio ko je, kome i za koliko novca naredio da se Svjetsko prvenstvo igra u Kataru!

Esmer Oštraković

Svjetsko prvenstvo u koje se igra u Kataru počinje za dvanaest dana, a o svemu je konačno progovrio i bivši predsjednik FIFA-e, Sepp Blatter, koji tvrdi da nikada nije podržavao ovaj izbor.

Konačno je Blatter u razgovoru za engleske medije otkrio šta se dogodilo, te je okrivio jednog čovjeka za sve što se dogodilo.

"Izbor Katara bio je velika grešla. Već je bilo dogovoreno da Rusija bude domaćin 2018. godine, a da Sjedinjene Američke Države dobiju domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine. To je trebala biti gesta mira za ove dvije zemlje, jer bi dobile priliku da jedna za drugom organizuju Svjetsko prvenstvo", rekao je Blatter.

A onda je sedam dana prije kongresa 2010. godine sve krenulo po zlu. Tako barem tvrdi Sepp Blatter.

"Sedam dana prije FIFA kongresa 2010. godine, nazvao me Michel platini. Rekao je da naš plan neće biti moguće izvesti. Rekao mi je da je dobio poziv od Predsjednika Sarkozyja koji je upravo završio sa sastankom sa prvim čovjekom Katara", kaže Blatter, te nastavlja:

"Sarkozy je tada rekao Platiniju da želi da dodijele Kataru domaćinstvo Svjetskog prvenstva. Bio sam protiv, ali Platini me tada pitao šta bih ja uradio da predsjednik traži nešto od mene. Rekao sam da nemam taj osjećaj jer mi u Švicarskoj nemamo predsjednika. Na kraju su četiri glasa koje je donio Platini presudila da Katar bude domaćin umjesto SAD-a. To je istina", rekao je Blatter.

Oglasi

Nije tu završio Blatter, te je otkrio zašto se sve to dogodilo.

"Pa naravno da je sve bilo zbog novca. Šest mjeseci kasnije Katar je kupio borbene avione za Francusku i to u vrijednosti od skoro 15 milijardi dolara", izjavio je Sepp Blatter.

FIFA Uncovered: Netflixov dokumentarac o pohlepi i korupciji FIFA-e izlazi tik pred Mundijal

Godinama unazad za krovnu kuću svjetskog fudbala, FIFA-u, vežu se mnoge kontroverze. Ova organizacija i njeni čelnici mnogo puta su se dovodili u vezu s korupcijom i drugim krivičnim djelima, a sumnjive su i dodjele domaćinstva za Svjetska prvenstva. Tik pred Svjetsko prvenstvo u Kataru, biti će objavljen film vezan za prevare u FIFA-i, a oficijalni trailer je ugledao svjetlo dana.

Netflix je objavio služebni trailer za film FIFA Uncovered, u prilično jedinstveno vrijeme, neposredno prije prve utakmice Svjetskog prvenstva između Katara i Ekvadora sljedećeg mjeseca. S premijerom idućeg mjeseca, ova istraživačka dokumentarna serija otkrit će skandale i stvari koje su se u ovoj organizaciji iza kulisa događale u borbi za moć. 

Službeni sinopsis serije glasi: "Od borbi za moć do globalne politike, istraživanje FIFA-e otkriva šarenu historiju te organizacije - i šta je potrebno da se ugosti Svjetsko prvenstvo."

Oglasi

Tijekom desetljeća, kontrola nad FIFA-om doživjela je mnoge unutarnje i vanjske borbe za moć između nekih od najutjecajnijih osoba u sportu.

Od Joaoa Havelangea i Lennarta Johanssona do Seppa Blattera i Michaela Platinija, neki od najmoćnijih ljudi u fudbalu bili su u epicentru optužbi za korupciju. Ove tvrdnje dovele su do toga da su različiti fudbalski savezi diljem svijeta, a što je najvažnije navijači, doveli u pitanje odluke koje stoje iza dodjele Svjetskih prvenstava određenim nacijama.

Nedavne kontroverze su Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine i Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, koje bi trebalo početi 20. novembra.

U traileru je biti član FIFA-e opisan kao biti u tajnom vrtu, a postoji i takozvani 'neizgovoreni kod' da možete raditi šta god želite. Htjeli su biti snaga dobra, ali su granice između ispravnog i pogrešnog bile zamagljene. Prijevare, pranje novca, reketirenje, utaja poreza i druge stvari povezivale su se umjesto toga s ovom sportskom organizacijom. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Desetljećima je FIFA fudbalom ujedinjavala svijet, ali su u igri bile i mnoge lukavštine i nepravilnosti, najblaže rečeno. Ova dokumentarna serija prati historiju organizacije, istražujući raskoš, borbe za moć i politiku domaćina Svjetskog prvenstva.

To je najveći sportski korupcijski skandal koji su ikad imali, kako je rekao jedan od sugovornika dokumentarca i tjera nas da se zapitamo je li tim ljudima doista stalo do fudbala ili samo do novca i moći.

Top Komentari

krems_krems12
E na ovaj nacin se stimaju zri****vi za Ligu prvaka, izbor Zlatne lopte i ostale stvari. Sve posteno.
4 0
Mowzilla
FIFA + UEFA = MAFIA, uvijek bilo i ostalo, a i BiH im je valjala dok su se glasovi sakupljali. Od projekta "Goal" je mnogo proslo, a savez je tu vise profitirao nego sto je ulozio. Zato je i ovo postavljanje hibridnih terena zamazivanje ociju, i zato SAVEZ NAPOLjE !!!
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi