FIFA Uncovered: Netflixov dokumentarac o pohlepi i korupciji FIFA-e izlazi tik pred Mundijal

Premijera 9. novembra

FIFA Uncovered: Netflixov dokumentarac o pohlepi i korupciji FIFA-e izlazi tik pred Mundijal

Eldar Ganibegović

Godinama unazad za krovnu kuću svjetskog fudbala, FIFA-u, vežu se mnoge kontroverze. Ova organizacija i njeni čelnici mnogo puta su se dovodili u vezu s korupcijom i drugim krivičnim djelima, a sumnjive su i dodjele domaćinstva za Svjetska prvenstva. Tik pred Svjetsko prvenstvo u Kataru, biti će objavljen film vezan za prevare u FIFA-i, a oficijalni trailer je ugledao svjetlo dana.

Netflix je objavio služebni trailer za film FIFA Uncovered, u prilično jedinstveno vrijeme, neposredno prije prve utakmice Svjetskog prvenstva između Katara i Ekvadora sljedećeg mjeseca. S premijerom idućeg mjeseca, ova istraživačka dokumentarna serija otkrit će skandale i stvari koje su se u ovoj organizaciji iza kulisa događale u borbi za moć. 

Službeni sinopsis serije glasi: "Od borbi za moć do globalne politike, istraživanje FIFA-e otkriva šarenu historiju te organizacije - i šta je potrebno da se ugosti Svjetsko prvenstvo."

Tijekom desetljeća, kontrola nad FIFA-om doživjela je mnoge unutarnje i vanjske borbe za moć između nekih od najutjecajnijih osoba u sportu.

Od Joaoa Havelangea i Lennarta Johanssona do Seppa Blattera i Michaela Platinija, neki od najmoćnijih ljudi u fudbalu bili su u epicentru optužbi za korupciju. Ove tvrdnje dovele su do toga da su različiti fudbalski savezi diljem svijeta, a što je najvažnije navijači, doveli u pitanje odluke koje stoje iza dodjele Svjetskih prvenstava određenim nacijama.

Nedavne kontroverze su Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine i Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, koje bi trebalo početi 20. novembra.

Oglasi

Odluku su kritikovali navijači i Sepp Blatter, jer Katar nije imao infrastrukturu za smještaj fudbalskog turnira ove veličine. Također, visoke temperature natjerale su ih na to da se Mundijal po prvi put ne održi u ljetnom terminu, nego u kasnu jesen. 

U traileru je biti član FIFA-e opisan kao biti u tajnom vrtu, a postoji i takozvani 'neizgovoreni kod' da možete raditi šta god želite. Htjeli su biti snaga dobra, ali su granice između ispravnog i pogrešnog bile zamagljene. Prijevare, pranje novca, reketirenje, utaja poreza i druge stvari povezivale su se umjesto toga s ovom sportskom organizacijom. 

Desetljećima je FIFA fudbalom ujedinjavala svijet, ali su u igri bile i mnoge lukavštine i nepravilnosti, najblaže rečeno. Ova dokumentarna serija prati historiju organizacije, istražujući raskoš, borbe za moć i politiku domaćina Svjetskog prvenstva.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

To je najveći sportski korupcijski skandal koji su ikad imali, kako je rekao jedan od sugovornika dokumentarca i tjera nas da se zapitamo je li tim ljudima doista stalo do fudbala ili samo do novca i moći.

FIFA Uncovered trebao bi svjetlo dana ugledati 9. novembra, tačno 11 dana prije otvaranja Svjetskog prvenstva u Kataru. 

Top Komentari

Ecosport
Zanima me kada će na vidjelo izaći film koji prikazuje kako Florentino Perez potkupljuje UEFAine čelnike kako bi osvojili što više Liga prvaka i zlatnih lopti.
3 5
Edin Merlin
Jos malo pa ce doci na red Florentino Perez,najveci mafijas kojeg je sport vidio !
3 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi