Blattera na sudu pitali za famozni račun od dva miliona franaka: Šta (ni)je odgovorio?

Bivši predsjednik FIFA-e

Blattera na sudu pitali za famozni račun od dva miliona franaka: Šta (ni)je odgovorio?

Eldar Ganibegović

Drugi dan suđenja u kojem se sudi Francuzu Michelu Platiniju i Švicarcu Seppu Blatteru počeo je u jutros saslušanjem bivšeg predsjednika FIFA-e, koji je ostao pri svojim stavovima i odbio odgovarati na pitanja advokata.

Službene optužbe protiv Platinija i Blattera su prevara, loše upravljanje, zloupotreba položaja i krivotvorenje nakon čega su suspendovani iz fudbala 2016. godine na period od šest godina.

Sepp Blatter i Michel Platini optuženi su za nezakonitu uplatu dva miliona švicarskih franaka (1,8 miliona eura) Platiniju na štetu FIFA-e, objavio je sud u švicarskoj Bellinzoni.

Blatter i Platini optuženi su u novembru 2021. godine, ali su odbacili sve optužbe. Ako budu proglašeni krivima, Sepp Blatter i Michel Platini riskiraju kaznu do pet godina zatvora.

Suđenje dvojici bivših fudbalskih čelnika počelo je ove sedmice na Federalnom kaznenom sudu (TPF) u Bellinzoni (Švicarska), a u četvrtak je počelo ročište Švicarcu, bivšem predsjedniku FIFA-e između 1998. i 2015., koje je u srijedu odgođeno, nakon što je Blatter bio bolestan.

Rasprava je trajala sat i 10 minuta i završila je nešto prije 10 sati Blatterovim odbijanjem agovaranja advokatici Catherine Hohl-Chirazi.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Upitan o famoznom iznosu od dva miliona švicarskih franaka, koja je u središtu ovog navodno zlonamjernog slučaja plaćanja, Blatter je odgovorio:

"Neću odgovarati na FIFA-ina pitanja, jer od marta 2016. predsjednik FIFA-e (Gianni Infantino, op. a) nikada nije odgovarao."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi