Bogatstvo za švicarski sport od države

Spreman je novi paket pomoći

Bogatstvo za švicarski sport od države

Sport je u krizi, u Evropi i svijetu. Međutim, gdje ima "prave" (i bogate) države, situacija mora biti podnošljivija.

Dok se u BiH još ne znaju sudbine najvažnijih takmičenja (prije svega fudbalskih) i dok se prave razne kombinacije i špekulacije o tome kako podijeliti novac iz fondova međunarodnih organizacija, koji će stići u vidu pomoći zbog krize uzrokovane pandemijom novog koronavirusa, od države još ni traga ni glasa.

Moramo, naravno, priznati i da trenutno u BiH ima prečih stvari od sporta, mada bi eventualni povratak nekih takmičenja svakako olakšao tmurnu svakodnevnicu.

Bilo kako bilo, ima u Evropi i suprotnih primjera. Jedan je i Švicarska.

Odmah na početku pandemije Švicarska je svom sportu pomogla sa 100 miliona franaka, da bi danas parlament ove države zaključio da ta pomoć nije dovoljna jer su posljedice puno teže nego što se u prvi mah moglo pretpostavljati da će biti.

U Švicarskoj od sporta, direktno ili indirektno, živi i zavisi više od 100.000 ljudi, što je broj koji pokazuje i koliko je sport važan. A zbog toga je država odlučila plasirati novi paket pomoći u iznosu od ukupno 650 miliona franaka (oko 620 miliona eura). Više od polovine novca, oko 350 miliona, ide za fudbal i hokej, koji su najpopularniji sportovi u Švicarskoj (tu je svakako i skijanje). Novac ide direktno klubovima koji će ga iskoristiti za svoje poslovanje. Ipak, neće im biti dozvoljeno koristiti ova sredstva za plate svojih igrača, već isključivo da se osigura normalan tok uobičajenih "operacija".

Top Komentari

milivoje
Čitaš li Dzemidziću?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije