Bojinov: Nemojmo se lagati, jasno je šta nedostaje bh. fudbalu
Nezaobilazna tema razgovora sa iskusnim Bugarinom su bili i Džeko i Pjanić, a on je iskoristio priliku i da poželi Zmajevima sve najbolje u budućnosti.

Nekadašnji napadač Juventusa i Manchester Cityja otvoreno za SportSport.ba

Bojinov: Nemojmo se lagati, jasno je šta nedostaje bh. fudbalu · Intervju

Navijači Juventusa će dugo pamtiti sezonu 2006/2007 koja je za njihov klub bila, u najmanju ruku, neobična. 

Tifozi Stare dame su se početkom te sezone vjerovatno još budili iz ružnog sna, samo da bi došli do spoznaje da on to zapravo nije. 

Juventus je te sezone, prvi put u historiji igrao u Seriji B, Buffon je uspio zaraditi prvi crveni karton u karijeri, a klub je krajem 2006. godine zadesila velika tragedija, pošto su se dva omladinca ugušila u ledenom jezeru koje se nalazilo u sklopu trening kampa.

Zbog toga ne čudi da je u ovoj "neobičnoj" sezoni za klub iz Torina dres Juventusa obukao i jedan igrač čija je životna i sportska priča jednako neobična i zanimljiva. Klub je pred početak sezone Serije B napustilo nekoliko zvučnih imena, poput Zlatana Ibrahimovića, a Buffonu, Nedvedu, Del Pieru, Chielliniju, Trezeguetu i drugima koji su ostali pridružio se Bugarin Valeri Bojinov.

Bojinov je u Torino stigao na posudbu iz Fiorentine kako bi Staroj dami pomogao u ekspresnom povratku u elitni rang italijanskog fudbala. U svojoj jedinoj sezoni u dresu Juventusa je upisao 21 nastup i postigao sedam golova, Stara dama je ostvarila svoj cilj - povratak u Seriju A, a on je nastavio dalje, sve dok deceniju i kusur kasnije nije završio u komšiliku, u redovima HNK Rijeka.

Iako je igrao u "drugoligaškom" Juventusu, Bojinov u razgovoru za SportSport.ba ne krije da je bila velika čast nositi dres takvog velikana.

"Ma Juventus je veliki klub sa takvom historijom koju niko ne može promijeniti. Juventus će uvijek biti Juventus. Ja sam bio prezadovoljan i izuzetno sretan što sam igrao za tako veliki klub i što sam za tu godinu dana mogao vidjeti kako igraju i treniraju velika imena, kako se gradi i postaje veliki igrač. Lično, bilo mi je veliko zadovoljstvo da budem član Juventusa".

Dječak na velikoj sceni i Manchester City prije Manchester Cityja

Ipak, Valerijev put do zvijezda je počeo puno ranije. Odrastao je u sportskoj porodici sa kojom je sa 12 godina iz rodne Bugarske preselio na Maltu, a upravo će ga na Malti, u dresu tamošnjeg Pieta Hotspursa, primijetiti sportski direktor Leccea i odvesti u Italiju. Bojinov je u dresu Leccea sa nepunih 16 godina upisao svoj prvi nastup u Seriji A, a i dan danas priznaje da mu je tada kao tinejdžeru sve izgledalo kao san.

"Sve je izgledalo jako čudno, činilo mi se da sanjam, budio sam se i pitao: Da li je ovo stvarnost? Zaista je bilo kao san, ali se zapravo sve to dešavalo".

Okušao se Bojinov i na Otoku i to u dresu Manchester Cityja u koji je stigao nakon sezone u Juventusu, pa smo ga morali pitati i kako on vidi rapidni napredak ovog kluba od dolaska arapskih investitora i da li se danas radi o istom klubu u kojem je i on igrao?

"Velika, velika je to razlika, nakon svega što je napravljeno. Ne možemo porediti moj Manchester City sa ovim sada. Svake godine se gradi, svake godine ekipa dobija velike igrače, klub se potpuno transformirao. Sada City svake sezone igra Ligu prvaka i bori se za titulu šampiona Engleske. Ipak, drago ni je da sa bio u ovom klubu".

Džeko i Pjanić - Top players 

Kako je danas 32-godišnji Bojinov ipak "epskert" za italijanski fudbal, s obzirom da je u ovoj državi proveo veliki dio svoje karijere i promijenio veliki broj klubova (Lecce, Fiorentina, Juventus, Parma, Verona, Vicenza, Ternana) sa Otoka smo se "vratili" na Čizmu.

Pomenuli smo Manchester City, očigledan je rast Premier lige u svakom pogledu, šta se sa druge strane dešava u Italiji, opada li popularnost i kvalitet Serije A?

"Kada sam ja igrao u Italiji svi najbolji igrači su htjeli doći tamo, a sada se sve preokrenulo. Svi hoće u Španiju i Englesku. Prije niko nije želio nigdje drugo osim u Italiju, ali sada vrhunski igrači odlaze u špansku, englesku, pa i francusku ligu, ako uzmemo za primjer ono što radi PSG. Italijanski fudbal je očigledno pao, ali to svi znaju nisam ja otkrio toplu vodu", istakao je novi napadač Rijeke, a kada je red došao na pitanje o bh. igračima koji su se okušali, ili su i dalje u Italiji, naravno izdvojio je Edina Džeku i Miralema Pjanića.

"Top, Top players", uzviknuo je Bojinov, pa nastavio: "I Džeko i Pjanić su pokazali i dokazali da su vrhunski igrači, igrači na visokom nivou. Oni to pokazuju igrajući u Romi i Juventusu, jedino se stvarno nadam da će Bosne i Hercegovina sa takvim imenima u ekipi uspjeti izboriti plasman na naredno Evropsko prvenstvo. BiH želim sve najbolje u tom pogledu".

Novac, novac i samo novac

Bugarski napadač je bio izuzetno otvoren i ugodan sagovornik, pa je podijelio i svoje mišljenje o onome što nedostaje bh. fudbalu i bh. klubovima da dostignu one iz regiona, te da postanu manje-više redovni "stanovnici" evropskih takmičenja, poput njegove Rijeke, Partizana, Dinama, Zvezde, ali i klubova iz njegove rodne Bugarske.

"Pa mislim da je jasno da je to novac, da se ne lažemo. Ako postoji neki ozbiljan sponzor i ozbiljan čovjek koji bi uložio novac npr. u FK Sarajevo, mislim da se onda može uraditi jako lijepa stvar za čitavu BiH, a ne samo za taj klub. To je potrebno da bi se igralo na evropskom nivou... Sve se promijenilo, sada morate imati zaista ozbiljne investitore koji mogu uložiti u klub. Također oni su potrebni da bi se dovodili stvarno dobri igrači, ne samo kao pojačanja i da bi im se davala velika plata, nego da oni stvarno imaju kvalitet kako bi mogli podići nivo ekipe, ali i takmičenja. Na taj način bi bh. liga i bh. klubovi mogli stići do uspjeha u Evropi. Bez ulaganja novca nema uspjeha, nema dobrih uslova za trening i ostale stvari... Nažalost, svi zavisimo od novca."

Profesionalac od glave do pete, od Partizana do Rijeke

Naš sugovornik se u zimu 2014. godine vratio u Bugarsku i obukao dres Levskog iz Sofije, a iako su se već na ljeto te godine pojavile informacije o mogućem povratku u Eneglesku i transferu u West Ham on se vratio u Italiju. Uslijedila je kratka epizoda u Ternani, a onda 2015. godine stiže u Partizan. U dresu "crno-bijelih" je ponovo proradio, za sezonu i pol postigao 25 golova i postao miljenik navijača ovog kluba. Pa čak i oni koji su mu zamjerali da je "bolji navijač nego fudbaler", nisu mogli a da se ne "zaljube" u njegov karakter... Njegov rastanak od Partizana je bio emotivan, ali ipak ističe da je on prije svega profesionalac, te da nema "najdraži" klub.

"Ja sam profesionalac i u svim klubovima u kojima sam igrao imao sam dobar odnos. Naravno, u Partizanu su me za godinu i pol zaista navijači zavoljeli, ali ja sam profesionalac... Sada sam u Rijeci i nadam se da će i ovdje biti kao što je bilo i u drugim klubovima, nadam se da će me i navijači Rijeke i Armada zavoljeti kao što je to bio slučaj sa navijačima dok sam igrao u Partizanu. Uvijek gledam samo da dam svom maksimum i da se borim za dres koji nosim."

Nakon "egzodusa" fudbalera iz Rijeke na proteklom prelaznom roku, navijači ovog kluba su s velikim intersovanjem ispratili dolazak pojačanja u liku Valerija Bojinova, a iskusni Bugarin ne krije da je izuzetno zadovoljan prvim utiscima u svom novom klubu. Zadovovoljan je i uslovima za rad u Rijeci, a to sigurno nosi određenu "težinu" kada dolazi od čovjeka koji je promijenio veliki broj klubova i obišao "pola svijeta".

"Rijeka je za mene stvarno veliki klub koji zadnjih pet-šest godina stvara veliku historiju. Osvojen kup, prošle godine prvenstvo, igra se Liga Evrope svake godine, bori se za titulu... To je za svakog igrača bitna stvar. Lično za mene je dolazak u Rijeku korak naprijed, posebo zbog toga što klub igra u Evropi. Rijeka ima veliki potencijal da opet bude prva i da se bori za titule. Ovo je veoma ozbiljan klub. Ovdje imamo odličan trening kamp, lijep mali stadion, stvarno je sve novo, lijepo. Svaki igrač želi dobre uslove, a to ovdje sigurno ima", istakao je Bojinov, pa se osvrnuo na sam grad Rijeku, na koji se brzo privikao jer neodoljivo podsjeća na neke italijanske gradove u kojima je već živio: "Ovo je jedan lijep, mali i kompaktan grad na moru, stvarno kao neki italijanski grad."

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Na kraju razgovora za SportSport.ba Bojinov je potvrdio svoju konstataciju da je pravi profesionalac, s obzirom da nam nije želi otkriti koji mu je najdraži gol u karijeri, već je istakao da mu svaki gol podjednako znači, te da sada samo želi postići što više pogodaka u dresu Rijeke, a prije dolaska na Rujevicu postizao ih je od Kine do Portugala s obzirom da je u karijeri nastupao za Lecce, Fiorentinu, Juventus, Manchester City, Parmu, Sporting, Veronu, Vicenzu, Levski, Ternanu, Partizan, kineski Meizhou Hakka i švicarsku Lausanneu.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi