Bomba iz UEFA-e! Dinamo je u Ligu prvaka ušao zahvaljujući namještenoj utakmici
UEFA je opisala šta je sumnjivo na pomenutoj utakmici odigranoj u Zagrebu 2015. godine.

Mućke na Maksimiru, ali u režiji Albanaca

Bomba iz UEFA-e! Dinamo je u Ligu prvaka ušao zahvaljujući namještenoj utakmici

UEFA-ina istraga protiv Skenderbega je uveliko u toku, a višestruki albanski prvak će se najvjerovatnije suočiti sa desetogodišnjom suspenzijom, što će biti rekordna kazna u modernom fudbalu.

Albanci se terete da su u periodu od novembra 2010. do aprila 2016. godine namjestili čak 53 utakmice, od kojih je poseban akcenat stavljen na četiri sporna duela. Od danas je poznato da je jedna od tih utakmica koje su pod lupom ona protiv zagrebačkog Dinama, koja je završena pobjedom hrvatskog kluba rezultatom 4:1.

Bila je to 2015. godina, revanš meč playoffa Lige prvaka. Dinamo je u prvom susretu u Albaniji slavio sa 2:1, a u revanšu je vodio sa 3:1 i imao igrača manje u trenucima kada su počele ogromne uplate na opkladu da će Modri do kraja utakmice zabiti još jedan gol.

UEFA-inom istragom je utvrđeno da ova utakmica 'smrdi' na namještaljku, a albanski mediji su objavili službene dokumente BFDS-a (Sistem detekcije prevara zbog klađenja), u kojim se može pročitati da su fudbaleri Skenderbega manipulisali rezultatom utakmice i zapravo se kladili sami protiv sebe.

Dinamo je poveo u 9. minuti golom Soudanija, a samo jednu minutu kasnije gosti su izjednačili preko Esquerdinhe. U 15. minuti Dinamo vraća prednost, a strijelac je naš Armin Hodžić. U 48. minuti Dinamo ostaje s igračem manje nakon što je isključen defanzivac Goncalo, ali sedam minuta kasnije, tačnije u 55. minuti, Jeremy Taravel nakon ubačaja iz kornera pogađa za 3:1.

Od tog trenutka počelo je ludilo na kladionicama i ogromne uplate na opkladu da će Dinamo do kraja utakmice još ubjedljivije slaviti, te postići još jedan gol. Zagrepčanima nije bilo potrebno da srljaju i pretjerano napadaju jer je bilo jasno da je plasman u Ligu prvaka već izboren, a uz sve to Modri su imali i igrača manje. Sve što je bilo potrebno je da hrvatski prvak mirno privede utakmicu kraju, ali onda su gosti iz Albanije počeli da se trude da prime još jedan gol.

Koeficijent na Dinamov gol je rastao iz minute u minutu, a rasle su i uplate. Zagrepčani su preko Soudanija u 80. minuti zabili pogodak za 4:1, kojem su se Albanci posebno obradovali. Prema izvješću UEFA-inog istražitelja, glavni krivci za taj gol su fudbaler Renato Arapi i golman Orges Sheshi. Prvi je veoma sporo reagovao kada je završavala Dinamova akcija za gol i uopće nije pratio protivnika koji je prošao pored njega, a golman je prema izvještaju "reagovao previše sumnjivo kada je odlučio ostati na gol-liniji prilikom udarca igrača Dinama, umjesto da brani ugao u koji je išla lopta".

Dobra stvar za Dinamo je, svakako, to što UEFA kao jedinog krivca za dešavanja sa Maksimira vidi Skenderbeg.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Igrači Skenderbega dobrovoljno su prestali igrati kako bi iskoristili utakmicu za potrebe klađenja čim im se ukazala prilika. Na njihovu prethodno razrađenu šemu ukazuju jaki dokazi. Bilo je vrlo očito da je Skenderbeg jedini sudionik od dvije ekipe na meču koji je manipulisao utakmicom", navodi se u UEFA-inom izvještaju, uz dodatak da "nije bilo apsolutno nikakvog sportskog ili kladioničarskog razloga zašto bi kladioničari stavljali tako velike svote novca na to da će Skenderbeg primiti još jedan gol, kada je Dinamo igrao s igračem manje i bez ikakvog pritiska da zabije, jer je već osigurao prolazak u Ligu prvaka".

Dinamo je zahvaljujući plasmanu u Ligu prvaka zaradio 15 miliona eura, a Skenderbeg je svoj put nastavio u grupnoj fazi Evropske lige gdje se, vjerovatno, također bavio namještanjem. Tamo su Albanci izgubili sve utakmice, osim domaće protiv Sportinga iz Lisabona koji su savladali rezultatom 3:0.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi