Skandalozni detalji namještaljki: Skenderbeg se bavio organiziranim kriminalom...
Od 53 utakmice, četiri su pod posebnom lupom

"Niko nikad u fudbalu nije namještao kao oni"

Skandalozni detalji namještaljki: Skenderbeg se bavio organiziranim kriminalom...

Odluka da se albanski Skenderbeg suspendira na deset godina bila bi najrigoroznija u historiji fudbala i kazni, no prema onome šta je objavio ugledni britanski Guardian, još će ta kazna biti i blaga za sve ono što su radili u ovome klubu.

UEFA u izvještaju u kojem objašnjava odluku da klub izbaci iz međunarodnih takmičenja na period od deset godina, navodi da “niko nikad u fudbalu nije namještao kao Skenderbeg”

UEFA je objavila da je Skenderbeg bio u službi organizovanog kriminala. Identifikovano je, vjerovali ili ne, čak 53 utakmice na kojima je Skenderbeg "štelio" rezultat kako bi zaradio na kladionicama. Sve su odigrane u periodu od novembra 2010. do aprila 2016, a inspektori UEFA akcenat su stavili na četiri meča.

Dva iz kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2015/2016 i dva iz grupne faze Lige Evrope u istom ciklusu takmičenja. Kaznu su uslovili nalazi UEFA sistema za prevare prilikom klađenja (BFDS).

Uz to, nezavisna komisija trenera je dala svoje mišljenje o cijelom događaju, a unajmljena je i kompanija sa strane da provejri sve rezultate. Skenderbeg je, inače, već bio suspendovan na godinu dana u sezoni 2016/2017. Tu kaznu “ovjerio” je i Sud za arbitražu u sportu. Ova nova je ipak sasvim druga dimenzija.

Skenderbeg je optužen da je “manipulacijom pokušao da pribavi kriminalan profit od klađenja” i to na “čudesnom, globalnom nivou”. Zaradio je milione dolara. U izvještaju se, navodi dalje Guardian, dodaje da klub “nema nikakvo poštovanje prema integritetu sporta”, te da je osmislio visoko organizovanu strukturu kako bi kroz klađenje zaradio ogroman novac. Klub je naravno sve negirao.

Kako je sve počelo? Klub je januara 2010. godine bio pred ispadanjem, predsjedničku funkciju preuzima Agim Zećo. Klub je ostao u eliti, a potom je krenuo niz od pet uzastopnih titula. Problemi sa lažiranjem utakmica kreću već od novembra iste, 2010. godine.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

U organizaciji cijelog posla ključne uloge navodno su imali i Ardjan Tajan, koji je 2012. sjeo u predsedničku funkciju umesto Zeće, pa i bivši ministar finansija Albanije Ridvan Bode?!

Bode je, prema navodima UEFA, ključni donor cijele operacije. Guardian citira da je baš Bode taj koji “ima moć, veze i znanje da utiče na rezultate Skenderbegovih utakmica i da je... to radio godinama”.
Interesantno je da je navodno koristio i veze sa igračima kako bi uticao na njihove poteze na terenu.

Top Komentari

Gari Garinča
Ma ovo nije ništa, Skenderbeg se ne može porediti sa klubovima Prve lige F BiH. Međutim, kako kod nas sve tapka u mjestu, tako se i namještaljke klubova u ovoj ligi nikad neće istraživati.
12 0
blatusa
Ovi su za Celik male mace.Celik je zlo kod nas isto.Podjelite pare gladnim ,..bolje nego da dajete u tu jabanu.
11 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi