Maksimović: Sarajevo je iznad svih, biće velika borba za Evropu

Maksimović: Sarajevo je iznad svih, biće velika borba za Evropu · Intervju

A. Beganović

Odlukom čelnih ljudi FK Borac, seniorsku ekipu u drugom dijelu sezone s klupe će predvoditi nekadašnji igrač ovog kluba Marko Maksimović.

Nakon što je dogovoren razlaz sa Jagodićem čelnici Borca dali su se u potragu za njegovim nasljednikom. Povezivalo se s Borcem nekoliko trenerskih imena, no na kraju je odlučeno da Jagodićev nasljednik bude iz vlastitih redova.

Priliku da pokaže koliko može dobio je mladi stručnjak koji je u proteklom periodu vodio juniore Borca. Zahtjevan zadatak je pred Maksimovićem, cilj je izlazak u Evropu, a konkurencija nikad jača. Svjestan je mladi stručnjak svih izazova koji ga očekuju, a vjeruju da će ispuniti zacrtane ciljeve.

Gospodine Maksimović, prvi trenerski posao u seniorskom fudbalu i odmah Borac. Da li vas je strah?

"Možemo pričati ovo i ono, ali izazov je velik. Strah ne postoji, nisam neko ko se boji, no izuzetno sam oprezan. Znam šta u principu šta mogu dobiti, a i šta mogu izgubiti. Razgovarao sam s ljudima iz kluba desetak dana, a s druge strane znao sam da će doći i ovaj momenat. Nisam očekivao da će se sad desiti, ali Borac je klub koji volim i nisam mogao odbiti ponudu".

Ide prelazni rok. Šta možemo očekivati od Borca u transfer periodu?

"Prelazni rok je jako bitan. Smatram da nam u svakoj liniji tima treba po jedno pojačanje. Kad kažem pojačanje, mislim na igrače koji će donositi prevagu. Imamo 14 utakmica na proljeće i Kup u kratkom periodu, moramo razmišljati o kartonima i povredama. Roster moramo proširiti za minimalno četiri pet imena".

Šta možemo očekivati od Borca sa vama na klupi. Kakvu igru mislite forsirati?

"Kakvu ću igru forsirati? Želim da imam takmičarsku ekipu koja zna igrati rezultat jer u ovom momentu svi zavisimo od rezultata. Nije vrijeme da se gađam nekim terminima, da vam govorim volio bih za gol više da igramo i slično. U ovom momentu je najvažnije da napravimo ekipu koja ima mogućnost da iznese sve zahtjeve koji će biti stavljeni pred nas, a to je izlazak u Evropu. Da li ćemo pobjeđivati 4:2 ili 1:0, nije bitno". Imam viziju naravno i svoje viđenje fudbala. Ali vraćam se na prethodnu priču, rezultat je taj koji će meni dati mogućnost da duže radim. S te strane neću odustajati od svojih principa. Želim disciplinu i veliku odgvornost te da svi razmišljamo o cilju koji nam je postavljen. Posvećenost je nešto što ću tražiti od ekipe. Ključno je da se igra bez kalkulacija, a ako tada izostane rezultat, nije problem reći da je protivnik bio bolji."

Čini se da je Sarajevo trenutno korak ispred svih bh. ekipa i da će odbraniti titulu prvaka. Ko će u Evropu?

"Sarajevo je korak ispred svih, a borba za Evropu biće uzbudljiva. Digli su ljestvicu u svakom pogledu. Meni se svidjela ekipa Širokog Brijega. Ostavili su dobar dojam i oni su najpozitivnije iznenađenje. Mi, Željezničar, Velež, Široki, Zrinjski i Tuzla City ravnopravno ćemo se boriti za ta tri mjesta koja vode u Evropu".

Borac i mladi igrači, odnosno s obzirom da dolazite iz omladinskog pogona, da li možemo očekivati "guranje" u vatru nekih juniora?

"Posljednje dvije godine vodio sam juniore i sarađivao sam sa trenerima prve ekipe. Imamo igrača sa potencijalom. Imamo Milojevića koji se ustalio u prvoj ekipi. Vrijedan, radan i igrač na kojeg se mlađi mogu ugledati. Imamo Čavića, Pavlovića, Kujundžića i Tahrića, igrače koji obećavaju. Dugo sam ih trenirao i znam koliko mogu. Koliko će dobiti prostora, teško je reći. Ne bih djelio igrače na mlade i stare, nisam taj tip. Ako se ne ostvarimo rezultat, nemamo mi ništa od toga što je igralo pet mlađih. Moraju igrati najbolji, a ako ih vidite da igraju, onda budite sigurni da su to zaslužili".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Borac u Banjoj Luci jedna ekipa, a van Banja Luke sasvim druga?

"Gostujuće utakmice su za veliku analizu. Deset utakmica, tri pobjede i sedam poraza. S druge strane kod kuće smo bili dobri. Sve pobjede i dva remija. Ali, ekipa koja hoće u Evropu mora imati bolji učinak na gostujućim terenima. Mislim da znam šta su razloši lošijih izdanja van Banja Luke, ali ne bih ih iznosio u javnost. To moram sa ekipom vidjeti i jednostavno moramo na tome poraditi. Ne vidim razliku u ovom vremenu sa domaćim i gostujućim terenima jer se igra bez publike."

Na kraju, spominju se i odlasci?

"Upravi sam predočio svoj plan. U svakoj liniji nam treba igrač ako niko ne ode. Ukoliko dođe do odlazaka, pogotovo igrača koji su pravili razliku, morat ćemo reagovati. Dakle, na njihov ostanak moramo se pojačati u svakoj liniji, a dolazak znači naše da kažem duplo djelovanje. Ne razmišljam o tome, ali spremni smo na sve opcije."

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SonPen1946
Ah, ti pitari, vico i savez.
6 0
Sarbit2019
Bice gusto za 2 i 3 mjesto Siroki Borac Velež Tuzla City....zanimljivo.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi