Sjajna tranzicija u oba pravca trademark Borca, Zrinjski nije "gladan"
Jovo Lukić je izašao sam pred golmana Zrinjskog ali nije uspio postići pogodak

Titula će iz Mostara u Banjaluku

Sjajna tranzicija u oba pravca trademark Borca, Zrinjski nije "gladan"

Kenan Lizde

Aktuelni lider Wwin lige Bosne i Hercegovine, FK Borac, i sinoć je u Mostaru pokazao zbog čega će gotovo sigurno osvojiti titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Na najtežem gostovanju kod direktnog i jedinog konkurenta u borbi za titulu, izabranici Vinka Marinovića su slavili 1:0 te su tako domaćem Zrinjskom pobjegli na 12 bodova prednosti.

Sinoć je u Mostaru odigran derbi 22. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Zrinjskog i Borca, gdje su gosti ostvarili pobjedu od 1:0, te prilično zasluženo odnijeli sva tri boda.

Ova utakmica u trenutnoj fazi se mogla slobodno nazvati i derbijem cijelog prvenstva, jer su se susrele dvije najbolje ekipe dosadašnjeg dijela prvenstva i ovakvim raspletom (pobjeda Borca) prilično je definirala odluku o naslovu prvaka.

Svaki drugi rasplet utakmice održavao bi daljnu neizvjesnost, a ovako se nazire da je Borac novi prvak države i samo neko čudo ili ogromno iznenađenje to može promijeniti.

Utakmica je počela onako kako to jedan derbi i zaslužuje, sa otvorenom igrom gdje su se prilike i poluprilike redale jedna za drugom. Zrinjski se postavio dominantno i krenuo u lov na pobjedu, ali svaki put kada bi uspjeli da pritisnu protivnika i da konkretiziraju nadmoć, Borac je uspijevao da iz polukontre ili presinga po izgubljenoj lopti dođe u šansu i ozbiljno zaprijeti golu Marića.

Oglasi

Takvim razvojem situacije Zrinjski se nije smio upuštati u totalni napad, jer su gosti kvalitetno izlazili iz svih neugodnih situacija i obično bi odličnom okomitom tranzicijom uspijevali da prenesu težište igre dalje od svog gola. Tako je u trenucima nadmoći Zrinjskog kroz posjed i kontrolu lopte, Borac došao do vodstva golom mladog Vukovića koji iz kola u kolo igra sve bolje i pokazuje veliki potencijal.

Od trenutka kada su gosti poveli, kao da smo gledali neku drugu utakmicu, puno nezanimljiviju sa dosta sitnih prekida i usporenog ritma. Upravo onakvu kakvu je želio trener Borca Vinko Marinović koji je iskusno trenersko ime, čovjek koji je sa Zrinjskim i Sarajevom osvajao titule prvaka, a prilično je izvjesno da će i ove godine ponoviti uspjeh.

Vinko Marinović sjajno vodi Borac

Pisali smo ovih dana kako se Marinović odlično snalazi u situaciji kada povede 1:0, te kako vrhunski zna postaviti situacije na način da privede takve utakmice bez da primi gol. Tako je bilo i sinoć, prepustio je Zrinjskom dominantan posjed, samo malo pomaknuo odbrambene linije prema nazad, sasvim dovoljno da njegovoj ekipi ostane dovoljno prostora za ofanzivnu tranziciju po osvojenoj lopti.

Sa takvim gardom ograničio je Zrinjski da ni u jednom trenutku ne pomisli krenuti u totalni napad, jer je opasnost od odlične tranzicije Borčevih igrača prijetila do samog kraja. Imali su domaći i neke dobre šanse za izjednačenje i u tim trenucima, najbolja je bila ona Hrvanovićeva u nadoknadi, ali i sreća nije bila saveznik Zrinjskog u tim trenucima.

Još da rezimiramo Borac, riječ je o ekipi koja je dosad imala strašan kontinuitet, odlično su vođeni i imaju za naše okvire vrhunsku tranziciju u oba pravca. Dupliraju bokove i ofanzivno i defanzivno, stoperski tandem je trenutno najbolji u državi. Iz takve postavke i organizacije igre, ofanzivci djeluju opuštenije i razigranije, pa je plod takve situacije i niz od 21 utakmice bez poraza.

Oglasi

Što se tiče Zrinjskog, nekako su i navijači tog kluba, a i ostali koji prate našu ligu očekivali puno više od ekipe na proljeće. Očito se i promjena na klupi nije adekvatno poklopila sa ambicijama kluba, a pogotovo ne sa stilom igre koji je ustrojio Jakirović te odlično nastavio Rendulić.

Zrinjski je pod oba ta trenera djelovao superiorno, pogotovo u ovako bitnim utakmicama koje su o nečemu odlučivale. Tada bi nekako sami igrači izvlačili maksimum i bili dominantni u našim okvirima.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ova današnja ekipa ne djeluje dominantno, a navijače Zrinjskog može zabrinjavati i to što ekipa ne djeluje "gladno", a to je bila jedna od odlika Zrinjskog posljednjih godina. Dosta igrača koji su bili nositelji prethodnih godina, nisu na nivou forme kako smo ih naučili gledati pa samim tim i sama igra nije adekvatna ambicijama kluba.

Dosta je posla ispred stručnog štaba Zrinjskog da "razdrma" ekipu koja definitivno ima kvalitetu, koju je pokazala ulaskom u grupu Konferencijske lige, a i samim igrama u istoj. Plemići su izgubili titulu i vjerovatno će se sada okrenuti Kupu gdje imaju velike prilike dase plasiraju u polufinale.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi