Borussia Dortmund je mašina za pravljenje novca!

Dovedu igrača za siću, pa ga prodaju za bogatstvo

Borussia Dortmund je mašina za pravljenje novca!

E. Čaušević

Borussia Dortmund je danas potvrdila transfer Christiana Pulišića koji je za 64 miliona eura prešao u Chelsea.

Pulišić ove sezone nije bio previše standardan u dresu Dortmunda, no ipak je njemački klub uspio da zaradi ogromnu sumu novca od prodaje ovog 20-godišnjaka. Ipak, za Dortmund to nije iznenađenje jer je ovaj bundesligaš postao prava mašina za pravljenje novca.

Dortmund je već doktorirao to da dovede nekog igrača za siću, te da nakon samo dvije ili tri sezone na njemu zaradi pravo bogatstvo. Pulišić je pravi primjer za to, no prije njega tu su bili još Mario Gotze, Shinji Kagawa, Pierre-Emerick Aubameyang, Ousmane Dembele i mnogi drugi.

Kagawa je u Dortmund stigao za 350.000 eura prije skoro devet godina, a nakon nekoliko sjajnih sezona klub ga je prodao Manchester Unitedu za 16 miliona eura, pa ga ponovo vratio za nekih osam miliona. Istu stvari uradili su kada je u pitanju i Mario Gotze. Njega su Bayernu prodali za čak 37 miliona eura, a dvije godine kasnije vratio se u Dortmund za 22 miiliona eura.

Veliku zaradu klub je imao na Hummelsu, Gundoganu, Aubameyangu, no prava premija bilo je Ousmane Dembele. Francuski igrač je stigao za 15 miliona eura iz Rennesa, a samo godinu dana kasnije Barca ga je kupila za 120 miliona eura plus dodatni bonusi. Njegov transfer na kraju bi trebao iznositi nevjerovatnih 140 miliona eura.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Aubameyang je 2013. godine došao iz St. Etiennea za 13 miliona eura, a početkom 2018. godine prešao je u Arsenal za čak 64 miliona eura. Isti iznos klub će zaraditi i od Pulišića koji ide u Chelsea, a poznato je da je ovaj Amerikanac u Dortmund stigao besplatno. Zaista, kapa dole za čelnike Dortmunda koji mogu davati lekcije kako unovčiti igrača.

No, mnogi su svjesni da će šlag na tortu biti tek kada Dortmund odluči prodati Jadona Sancha. Ovaj nevjerovatno talentovani Englez stigao je iz Manchester Cityja za osam miliona eura, a već sada se špekuliše da košta preko 100 miliona eura. Ko zna, zna!

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi