Bosanac je zvijezda Lihtenštajna: Nije mi bilo lako odbiti BiH, možda bih propao, ko zna...

Dennis Salanović govorio za SportSport.ba

Bosanac je zvijezda Lihtenštajna: Nije mi bilo lako odbiti BiH, možda bih propao, ko zna... · Intervju

Najveću prijetnja po gol BiH u predstojećem kvalifikacijskom susretu protiv Lihtenštajna bit će - Bosanac. Glavna zvijezda ove reprezentacije koju nerijetko zovu i amaterskom je Dennis Salanović iz Thuna s čijim imenom su u N/FSBiH dobro upoznati, obzirom da je 2014. godine najavljivan i kao novi Zmaj.

Da Dennis nosi dres BiH bila je želja i njegovih roditelja koji nisu imali 'ucjenjivački' stav da im sin odmah igra u A selekciji, međutim konkurencija koja je tada vladala u našem timu kao da je uplašila Salanovića, pa je preko noći promijenio odluku i saopštio da će igrati za Lihtenštajn.

Tako ćemo Salanovića 5. septembra na Bilinom polju imati na suprotnoj strani, a predstojeći susret bio je svakako povod da napravimo razgovor s njim u kojem je, između ostalog, govorio o očekivanjima, samom igranju za Lihtenštajn...

"Radujem se utakmici. O tome se u mojoj porodici mnogo pričalo još kada je postalo poznato da smo s BiH u grupi. Ma, to je za mene i najbitnija utakmica u ovim kvalifikacijama, bitnija i od one s Italijom, pogotovo jer igramo u BiH. Zbog fudbala i nemam mnogo vremena da idem u 'očevinu', da vidim svoju rodbinu i ovaj dolazak je svakako prilika za to. Dosta njih će doći zbog mene da gleda utakmicu", javio se Salanović za SportSport.ba prije jutarnjeg treninga u Thunu.

Čemu se nadate i koji vam je cilj u okršaju s BiH?

"Mi smo mala zemlja i vjerovatno ćemo biti posljednji u grupi, ali nijednoj utakmici ne pristupamo tako da se unaprijed predamo. Dat ćemo sve od sebe da pokušamo napraviti iznenađenje, da ne primimo odmah gol, no ukoliko BiH bude bolja i na kraju pobijedi, čestitat ćemo im. Uostalom, i kada izgubite od BiH nije nikakva katastrofa, svi znaju da se radi o mnogo kvalitetnijoj reprezentaciji koja ima Džeku, Pjanića, Kolašinca... Mi da bismo osvojili bod(ove) morao bi nam to biti najbolji dan u životu", dodaje kroz smiješak.

Kakav je zapravo Lihtenštajn? Zvijezda ste, pretpostavljamo...

"Činjenica je kako igram na najvećem nivou od svih igrača, u jednom Thunu koji je prvoligaš, ali ne bih se baš nazivao zvijezdom. Nije okej... A reprezentacija je, kao što sam rekao, relativno mala, no trudimo se da napredujemo iz utakmice u utakmicu. Kao profesionalac svim ostalim igračima sam na raspolaganju oko svega, trudim se da im pomognem savjetima koje, vjerujem, i usvajaju."

Za koga će navijati roditelji, BiH ili Lihtenštajn?

"Haha, teško će se odlučiti. Oni su rođeni u BiH, tu su odrasli, ali u međuvremenu Lihtenštajn im je dao mnogo, kao i samom meni. Ipak, znaju koja je njihova domovina i sigurno će navijati za to da BiH pobijedi na kraju, s tim da ja postignem barem jedan gol na utakmici. To bi za njih bilo najbolje."

Jesu li Vas iznenadili rezultati BiH u kvalifikacijama?

"Da, itekako. Osvojiti četiri boda u četiri utakmice nije dovoljno za tako kvalitetnu reprezentaciju. Znao sam da je Finska kvalitetna, ali očekivao sam da će tu ostvariti pobjedu i barem otkinuti bod Italiji. BiH je sada pod imperativom, mora pobijediti u ovim utakmicama i zato će nam posao biti dodatno otežan."

Bit će prilično neobično igrati protiv 'svoje' BiH. Zar ne?

"Sigurno. Ali, profesionalac sam i emocije ću ovoga puta ostaviti po strani kako bih maksimalno svojoj reprezentaciji. To je to. Kada prođe utakmica onda ću ponovo biti navijač BiH i pratiti sve utakmice, kao što sam radio i svih ovih godina."

Mnogi ne znaju zbog čega ste na kraju izabrali Lihtenštajn ispred BiH.

"Vidite, ja sam odrastao u Lihtenštajnu, tu sam rođen, a već sa 17 godina oni su mi dali priliku da igram na najvećem internacionalnom nivou. To je jedan od razloga. Puno sam razmišljao, naravno, maštao sam da jednog dana igram za BiH, ali kada sam se trebao odlučiti, nisam vjerovao u to da ću jednog dana igrati sa Džekom, Pjanićem... Mlad sam bio. U BiH bi najprije dobio poziv u U21 reprezentaciju, a ko zna šta bi život donio kasnije, da li bih propao kao igrač, dok ovako igram redovito, lider sam u Lihtenštajnu. I pored svega toga zna se da je BiH u mom srcu, da je smatram svojom domovinom i tako će ostati dok sam živ."

Plašite li se da ćete biti dočekani sa zvižducima zbog toga što niste odabrali BiH?

"Neki ljudi sigurno nisu zaboravili to, ali sad da li će mi zviždati ili ne, to ćemo tek vidjeti. Ako budu zviždali to će mi biti dodatni motiv na terenu da dam sve od sebe."

Put Vas je preko Atletico Madrida, Istre, Rapperswila doveo do Švicarske, danas igrate za Thun.

"Napravio sam odličan potez što sam došao u Thun, baš sam prezadovoljan. Igram redovito, klub je jako uređen i imam sve potrebne uslove da napredujem kao igrač. Koliko ću tu još biti, stvarno ne znam, jer u fudbalu ne možete predvidjeti ništa", istakao je Salanović na kraju razgovora.

Top Komentari

labud
Bolje bit' glavni u svom "selu", nego sporedni u gradu!
22 2
BJB1
Dao ti lihtenstajn pasos,i poserem ti se na njega a ti majci svojog go daj,nabij jog ga u supak i jebo te profesionalac..
1 21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi