Bosanac kojem je Mino Raiola agent: Nas Balkance zove mafijom

Bivši mladi reprezentativac BiH govorio za SportSport.ba

Bosanac kojem je Mino Raiola agent: Nas Balkance zove mafijom · Intervju

Zlatan Ibrahimović, Erling Haaland, Paul Pogba, Gianluigi Donnarumma… To su samo neki od fudbalskih zvijezda o kojima brigu vodi Mino Raiola, jedan od najpoznatijih menadžera današnjice, no jeste li znali da se na njegovoj listi klijenata nalazi i jedan Bosanac?

Na fascinantnom spisku prepunom najboljih fudbalera današnjice je i bivši mladi reprezentativac BiH Boban Lazić kojeg je kontroverzni Italijan ‘vrbovao’ još kada je kao klinac igrao za Ajax, no leđa mu nije okrenuo sada kada je njegova karijera u rapidnom padu.

Brojni problemi s povredama omeli su Lazića da ostvari sve ono što su predviđali svjedoci njegovog fudbalskog odrastanja, a kako je već dvije i pol godine bez kluba, na poznatoj stranici Transfermarkt stoji i da je završio karijeru.

“Kraj karijere? Ma, ne, ne… Istina je da ne igram skoro tri godine, ali malo ko zna kroz kakve sam probleme prolazio u tom razdoblju”, javio se 26-godišnji Boban Lazić za SportSport.ba i potom otkrio šta je sve utjecalo da nestane sa scene.

“Da je bilo sreće moj posljednji klub bi bio Leeds. Nakon odlične sezone u Ossu oni su htjeli da dođem deset dana na probu da me pogledaju, iako su imali već neke moje snimke, i izgledalo je to kao gotov posao. Vratio sam se u Holandiju kako bi Raiola dogovorio sve ostale uslove s klubom, uzeo sam i novu avionsku kartu za Leeds, ali onda uslijedio je peh kojih će kasnije biti još dosta. Naime, na treningu s privatnim trenerom ružno sam stao i osjetio sam kako je nešto puklo u koljenu. Odmah sljedeći dan išao sam na pregled, gdje su mi rekli da se radi o prednjem ukrštenom ligamentu, odnosno da je napola pukao. Bila je opcija da odmah to operišem ili da treniram mišiće oko koljena i kroz relativno kratko vrijeme ponovo igram. U dogovoru s roditeljima i agentom odlučio sam se za ovo drugo, ali onda su uslijedile komplikacije”, otpuhuje Lazić.

Agonija se nastavila.

“Nakon tri mjeseca osjetio sam istu bol, objasnio sam sve doktoru, a on nije imao izbora nego da me operiše. Operišem se ja, problem isti, bolovi isti. Kao da nisam. Zatim sam otišao kod drugog doktora koji mu je rekao kako je pogrešno sve urađeno, da bi mi nakon toga to potvrdio i treći doktor. I treći je odradio zahvat koji, nažalost, također nije pomogao. Nisam znao šta da radim. Psihički sam potonuo, plakao sam, mislio sam da batalim fudbal i okrenem se nekim drugim stvarima, ali zbog agenta i roditelja odlučio sam da se strpim još malo. U međuvremenu Raiola je našao u SAD-u doktora koji je operisao Ibrahimovića koji je, čini se, konačno odradio pravi posao. Osjećam da je koljeno dobro, iako je naravno potrebno još par mjeseci. Već polako treniram i na ljeto nadam se novom klubu.”

Boban Lazic tekent contract

Lazićevi počeci vezani su za Ajax. Fudbalsku abecedu je naučio u jednoj od najboljih evropskih akademija.

“U Ajaxu sam proveo prelijepih 11 godina. Imao sam priliku biti u mnogim klubovima, trenirati svugdje, ali Ajax je Ajax. Sve je ‘pod konac’, sve ti je spremno, znaš u svakom trenutku šta trebaš raditi. Mislim da to nema nigdje u svijetu. Poslije treninga dobiješ čak i statistike koliko si trčao, kakav ti je učinak bio. Kada si u Ajaxovoj akademiji svi te u Nizozemskoj gledaju drugačije jer znaju da su tu samo najbolji. Mnogi od tih igrača su uspjeli, sa mnom je bio, recimo, Denswil koji je danas u Bologni, a vrijeme sam provodio i sa Lobotkom koji je danas u Napoliju. Kada je tek došao u Nizozemsku on je spavao kod nekih ljudi koji su od mene bili udaljeni 10-15 minuta. Kako sam imao vozačku dozvolu, mene su iz Ajaxa zamolili da ga povezem svaki dan na trening.”

Sljedeća stanica poslije Ajaxa bila je Grčka, tamošnji velikan Olympiacos.

“Prije toga počeo sam pripreme sa prvim timom Ajaxa, išlo je dobro, zabio sam gol u prijateljskoj utakmici protiv Waalwijka. No, kasnije je trener De Bour rekao kako za mene trenutno nema mjesta u prvom timu i da moram čekati, ali Raiola nije bio za tu opciju. Kako njegovi odnosi s De Bourom nisu bili najbolji, odlučio je da je za moju dalju karijeru bolje da idem negdje drugo I rekao je da ima dobar klub za mene. Taj klub bio je Olympiacos. Zamišljeno je da prvo igram za drugi tim, da se prilagodim, ali I tu su došli pehovi. Odmah na prvom treningu sam zadobio povredu i morao na novu pauzu.”

Poslije šest mjeseci napustio je Olympiacos. Pisalo se da karijeru nastavlja u Hull Cityju.

“Da, Raiola je sredio da mogu trenirati sa Hull Cityjem i to je bilo jedno lijepo iskustvo. Dnevno se treniralo dva puta, nije bilo lako, ali i tu sam se povrijedio. Pukle su mi prepone I morao sam da se vratim u Holandiju i operišem to, a iako su u Hull Cityju željeli da se nakon toga opet vratim, meni se pojavila opcija da karijeru nastavim u Zwolleu. U pitanju je bio prvi tim, prva liga… Sve je to izgledalo privlačno, međutim za te izazove nisam bio potpuno spreman, bilo je sitnih povreda, a i ekipi je bilo dobro, pa ni trener nije želio previse da mijenja. Na kraju sam rekao Raioli, želim klub u kojem ću igrati, makar to bio i drugoligaš. Otišao sam u Oss u kojem me je konačno krenulo. Odigrao sam oko 30 utakmica, zabio četiri gola i ubilježio 11 asistencija.”

Osim što je promijenio nekoliko klubova, Lazić je promijenio i tri reprezentacije.

“U Nizozemskoj sam rođen, tu sam odrastao i logično je kako su me oni prvi zapazili, ali nisam se baš najbolje osjećao kada sam igrao za njihovu reprezentaciju. Znate kako, bez obzira na sve što sam rekao, i dalje ste stranac. Čim kažete Lazić, odmah si Balkanac, sve ostalo pada u vodu. Nakon toga zaigrao sam za Srbiju. U Ajaxu sam bio dobar sa Miralemom Sulejmanijem koji mi je jedne prilike rekao kako ga često pitaju za mene i želio je znati da li sam ja zainteresovan za to. U pitanju je bila prijateljska utakmica, pomislio sam – što da ne, ali i tamo je bila ista priča. I dalje si stranac, Holanđanin, a neki su me na treningu zvali i Bosanac. Kasnije sam rekao sebi, ne moram igrati ni za jednu reprezentaciju ako je tako, no onda se u međuvremenu pojavila opcija i za BiH.”

Prvi mu se javio Vlado Jagodić, dok je debi upisao kod Darka Nestorovića.

“S njim sam se lako dogovorio, promijenio sam sportsko državljanstvo, ali svaki put kada me je pozvao bio sam povrijeđen. Nije se nikako dalo. Eh, u međuvremenu su se stvari malo poklopile, oporavio sam se, došao je poziv novog selektora i konačno sam zaigrao i za BiH. Debitovao sam na Koševu protiv Kazahstana. Možda će ovo zvučiti kao da se ulizujem jer dajem intervju za bh. medij, međutim stvarno nigdje nisam bolje prihvaćen, nigdje nisam osjetio veći respekt. Nije se gledalo odakle dolaziš, koje si vjere…, barem sam ja imao takav osjećaj. Kasnije su došle nove povrede, krenulo je nizbrdo, a izgubio sam i pravo da igram za mladu reprezentaciju, pa je ostalo na toj jednoj utakmici.”

Skoro deset godina sarađuje sa Minom Raiolom, najboljim agentom današnjice. Otkrio je i kako je počela cijela priča.

“U Ajaxovoj akademiji trener mi je bio Bryan Roy, koji je, zanimljivo, prvi igrač kojeg je Raiola prodao. On ga je zastupao 20 godina, kasnije mu je sredio posao u Ajaxu i ostali su jako dobri. Kako sam ja tada važio za veliku nadu i ujedno bio kapiten, on je pozvao Raiolu i rekao mu kako ima jednog klinca koji je interesantan. Znate kako idu te priče… Imponovalo mi je, naravno, što se jedan takav agent interesuje za mene jer se i tada znalo ko je i šta je. Zastupao je Ibrahimovića, pa Nedveda…”

Who Is This 23-Year Old Dutchman On Trial With Leeds United ...

Za Raiolu kaže da je poseban, milioner koji nije opterećen skupom garderobom, satovima…

“Njega nikada neće vidjeti u odijelu ili nekoj majici na kojoj je istaknut naziv brenda i slično. Ne pati za tim. Nosi ono što prvo dođe pod ruku, kod kuće je uvijek u trenerci, to obično sve dobije od Nikea koji mu je kao sponzor. Automobili? Ah to voli, ali umjereno. Obično je to neki gospodski Mercedes G klase.”

Sa Raiolom se i danas čuje, a otkrio je i šta to najpoznatiji svjetski menadžer traži od igrača.

“Danas slabije, nema ni on vremena toliko, nekad znaju proći i po dva mjeseca da se ne čujemo. On u Holandiji ima jednog čovjeka koji radi za njega, pa sam više s njim u kontaktu i njemu se obratim ukoliko mi nešto treba. Raiola je sada posvećen ovim malo većim igračima kao Pogba, Ibrahimović…, što je i logično. Jesam li upoznao koga? Da, vidio sam Ibrahimovića jednom, dok sam s Pogbom bio više puta. Jako dobar dečko, nije arogantan. Kad biste ga sutra sreli, on bi vas prvi pozdravio."

Na tome nije stao...

“A anegdota? Hm. Od početka naše saradnje govorio mi je: ‘Ništa ne želim vidjeti od tebe osim golova’. U fudbalu je sve u tome. Po njegovom mišljenju, možeš biti i najsmotaniji, da vam se smiju kako igrate, ali ako zabijete u sezoni 30 golova, bit ćete prodani. Zato kaže: ‘Odigraj 90 minuta slabo, ali zabij gol u nadoknadi za 1:0 i svi će pisati o tebi…”

Lazić dodaje kako Raiola nema baš najbolje mišljenje o ljudima s ovih prostora.

“Znate kako Raiola gleda na naše ljude, mislim na Balkance? Kaže kako smo mafija (smijeh). Možda mu je i Ibrahimović pričao neke stvari, ne znam. Ja mu uvijek govorim da nije svjestan koliko dobrih fudbalera ima na našim prostorima i da je šteta što nema nikoga da za njega skautira tu. On na to kaže: ‘Imat ću tebe kad završiš karijeru’. Dobra ideja, mislim, volio bih ići u tom smjeru kada jednog dana dođe kraj. Volim fudbal, znam dosta fudbalera…”

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Svaki slobodan trenutak Lazić koristi kako bi došao u BiH.

“Moji roditelji su iz okolice Banjaluke, tačnije iz Laktaša, gdje dolazim kada god imam slobodnog vremena. Baš sam prije jedno dva-tri mjeseca bio, dok se nije ‘zakuhalo’ ovo oko koronavirusa, tamo mi i dalje žive baba i djed”, podvukao je Lazić na kraju razgovora za SportSport.ba. 

Top Komentari

prka
koji smo mi baksuzi, fraer odluci igrati za nas i k'o da je ograjs'o ne moze sastaviti 2 treninga...
16 1
futbol
Fin intervju, ovakve stvari su super
10 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi