Bosanac Sušić i Hercegovac Halilhodžić među "endemima"
Obojica su nosila dres PSG-a

I kao igrači i kao treneri na SP-u

Bosanac Sušić i Hercegovac Halilhodžić među "endemima"

Velika je stvar za malu zemlju kao što je Bosna i Hercegovina što će narednog ljeta na Svjetskom prvenstvu u fudbalu koje se igra u Brazilu imati dvojicu trenera.

Prvi je svakako čovjek koji je fudbalsku reprezentaciju odveo po prvi puta u njenoj historiji na Mundijal, selektor Safet Sušić, a drugi je Hercegovac Vahid Halilhodžić na klupi reprezentacije Alžira.

Ipak, po jednoj stvari ova dva bh. stručnjaka, koji su bili i sjajni fudbaleri spadaju među svojevrsne fudbalske "endeme". Naime, Pape i Vaha su među rijetkim koji su i kao fudbaleri i kao treneri osjetili slast igranja na najvećoj svjetskoj fudbalskoj smotri.

Jedini nastup na SP-u nekadašnji napadač Veleža zabilježio je sa selekcijom bivše SFRJ i to na Mundijalu koji se 1982. godine održao u Španiji, dok bivši fudbaler Sarajeva i PSG-a također igrao na prvenstvu u Španiji, ali i osam godina kasnije u Italiji, u posljednjem nastupu reprezentacije SFRJ na Svjetskom prvenstvu. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Osim dvojice nekada sjajnih fudbalera još osam selektora koji su svoje selekcije odveli na SP u Brazil igralo je na Mundijalima. 

Selektor Južne Koreje Hong Myungbo i Belgijanac Marc Wilmots po četiri puta su učestvovali na Mundijalima, Jurgen Klinsmann, je igrao tri puta, Niko Kovač koji je Hrvate odveo na SP kroz baraž ima dva nastupa na SP-u. Didier Deschamps, Fabio Capello, Paulo Bento i Stephan Keshi to imaju po jedan nastup na Mundijalu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.