Luka Božičković - Od HSV-a, preko Maribora i Voluntarija do Doboja i mlade reprezentacije
Mladi bh. veznjak u dresu Maribora

Mlađi brat Niko je već nastupao za prvi tim Bochuma

Luka Božičković - Od HSV-a, preko Maribora i Voluntarija do Doboja i mlade reprezentacije · Intervju

Adnan Beganović

Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine za četiri dana će igrati protiv Slovenije. Mladi reprezentativci su se okupili u Zenici, a svoj prvi nastupa za U-21 selekciju bi trebao upisati i veznjak Sloge Meridian Luka Božičković.

Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine će u petak u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo odmjeriti snage sa Slovenijom. Naši mladi reprezentativci su se okupili u Zenici gdje će se pripremati za pomenuti susret, a na spisku selektora Igora Jankovića našlo se i nekoliko novih imena.

Među novajlijama u mladoj reprezentaciji je i vezni fudbaler Sloge Meridian Luka Božičković, koji je u Doboj stigao u zimskom prelaznom roku i u nekoliko nastupa je pokazao da se radi o igraču na kojeg treba obratiti pažnju.

A, fudbalska priča Luke Božičkovića je dosta zanimljiva. Počela je u Njemačkoj, pa onda preko Slovenije i Rumunije je stigla do Bosne i Hercegovine.

"Odrastao sam u Njemačkoj, tačnije u Hamburgu. S nekih pet-šest godina sam počeo trenirati u lokalnim školama fudbala. Onda dolazim u omladinski pogon slavnog HSV-a, gdje sam prošao pionirski, kadetski i juniorski staž. Čak sam bio i kapiten juniorske ekipe. Dakle, od malih nogu sam u fudbalu, a mogu reći da sam ljubav prema igri naslijedio od oca koji je također bio fudbaler", na početku razgovora za SportSport.ba ističe Božičković.

Oglasi

Nakon HSV fudbalski put Luku vodi u Sloveniju, tačnije u redove višestrukog prvaka Maribora.

"Da, stigla je ponuda iz Maribora, odnosno ukazala mi se prilika da potpišem profesionalni ugovor. U tom trenutku sam mislio da je to dobra prilika za mene i moj fudbalski razvoj. Nametnuo sam se i iako sam skupio 16 utakmica za prvi tim nisam bio zadovoljan minutažom, pa sam odlučio tražiti neka nova rješenja za nastavak karijere".

Odlučio se za Rumuniju, tačnije za Voluntari.

"Upravo tako. Kada sam trebao doći tamo bila je sasvim drugačija priča od one koja se odvijala po mom dolasku. No dobro, fudbal je takav da ne može sve proći onako kako ste zamislili. Odigrao sam pet utakmica za Voluntari i nakon četiri mjeseca provedena u Rumuniji sam se odlučio za nove izazove".

Kako si na kraju završio u Doboju?

Oglasi

"Gospodin Vlado Jagodić me kontaktirao sredinom januara. Iz našeg prvog razgovora sam vidio da šef ali i klub imaju jasnu viziju i plan razvoja. Nisam se mnogo dvoumio, mlad sam, zaštićeno godište i u ovom trenutku mi je najbitnije da igram. A, iz naše lige je mnogo igrača otišlo u inostranstvo i napravilo dobre karijere. Pored toga i u svojoj sam domovini".

Mladi 20-dvogodišnji veznjak se brzo izborio za minutažu u Slogi. Odigrao je sedam utakmica u drugom dijelu sezone, upisao po pogodak i asistenciju, a za SportSport.ba ističe da je prezadovoljan u Doboju.

"Dobio sam povjerenje od šefa struke kao i sportskog direktora kluba i mogu da im se zahvalim. Vjerujem da sam na ukazano povjerenje odgovorio na najbolji način. Nešto više sam od dva mjeseca ovdje, a kako sam bio u Njemačkoj, Sloveniji i Rumuniji, mogu da kažem da sam pozitivno iznenađen radom u klubu. Doista radimo na jednom visokom nivou, šef nas priprema za svaki trening pa i meč na jedan detaljan način, što se meni dopada i što na kraju krajeva daje rezultat. Dosta toga mogu da naučim kao mlad igrač od iskusnog trenera Jagodića. Svaki igrač ovdje napreduje".

Sloga je fenomenalno ušla u drugi dio sezone. Osiguran je plasman u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine, a na tabeli su Dobojlije na 4. mjestu.

Oglasi

"Vjerujem da je malo ko očekivao ovakve naše rezultate. No, atmosfera u timu i klubu je sjajna. Vjerujemo da možemo svakom protivniku parirati i tako se postavljamo. U prvenstvu smo pri samom vrhu, u Kupu u polufinalu, a kada ste tu onda želite ići do kraja. No, idemo od utakmice do utakmice. Pokazalo se da je tako najbolje".

Dobre igre Božičkovića nisu ostale nezapažene. Dobio je poziv od selektora mlade reprezentacije Igora Jankovića.

"Iskreno, bio sam jako sretan kada su mi iz kluba saopštili da je stigao poziv. Velika je čast za mene a i za klub. Hvala selektoru, a ja ću dati sve od sebe da opravdam povjerenje. Poznajem dosta momaka i iz reprezentacije Slovenije. Kvalitetan su tim, ali mi idemo tamo da pobijedimo. Moramo se tako postaviti, a vjerujem da imamo kvalitet za pobjedu".

I Lukin brat je fudbaler. Niko je također omladinski reprezentativac naše zemlje i jedna je od najvećih nada Bochuma.

"Luka je u Bochumu, igra za juniore, kapiten je tima i mnogo očekuju od njega. Sada je imao jednu povredu, pa pauzira određeno vrijeme, no mentalno je jak i znam da će se vratiti. On je već igrao za prvi tim, bio je s njima na pripremama i igrao neke prijateljske utakmice. Čujemo se svakonevno, ima veliku podršku od mene i porodice i jedva čekamo kada ćemo ga ponovo vidjeti na terenu".

Top Komentari

Vladojagodo
Buducnost naseg Doboja i reprezentacije
1 0
Vladojagodo
Bravo majstore sretno dalje
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi