Bratstvo nikad lošije: Zvižduci i za pobjedu, koliko kredita ima Nikić?
Očito je da je pred čelnim ljudima ovog kluba mnogo važnih odluka, kao i promjena u igračkom kadru. A veliko, možda i najveće pitanje je, da li će Nikola Nikić ostati na klupi Bratstva.

Nalaze se u donjem dijelu tabele

Bratstvo nikad lošije: Zvižduci i za pobjedu, koliko kredita ima Nikić? · Komentar

E. Oštraković

Utakmicama koje su odigrane proteklog vikenda spuštena je zavjesa na prvu polusezonu u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

Nogometaši Bratstva su u posljednjem kolu na svom terenu uspjeli ostvariti pobjedu protiv Slavena (3:2), sa kojim će, kako stvari stoje voditi bitku za opstanak.

Kada je Ivković postigao gol za 3:0, činilo se da će to biti sigurna pobjeda Bratstva, ali onda je po ko zna koji put ove sezone Bratstvo umalo prokockalo sve.

Gosti su uspjeli da za nekoliko minuta postignu dva gola, ali malo sretno, a malo spretno, Bratstvo je uspjelo sačuvati 3:2 i upisati pobjedu.

Prva polusezona je sigurno za zaborav za sve simpatizere Bratstva, ali i za same igrače, kao i stručni štab koji teško mogu biti zadovoljni učinkom.

Ukoliko pogledamo statistiku, možemo zaključiti da je slobodan pad Bratstva krenuo još početkom prošle sezone.

Naime, Bratstvo se u Prvu ligu Federacije Bosne i Hercegovine vratilo 2011. godine, a od tada do prošle sezone najlošiji plasman ekipe bio je sedmo mjesto.

U Gračanici se u toku tih sedam godina izmjenilo dosta trenera. Bili su tu Irfan Džindić, Denis Sadiković, Nusret Muslimović, Zoran Ćurguz, Fuad Grbešić, a dva puta je Bratstvo završavalo i na trećoj poziciji.

Nakon što je u sezoni 2017/2018 završio šesti, bivši trener postao je Nusret Muslimović, a za novog je postavljen Nikola Nikić.

Bratstvo je te godine najavilo borbu za prvo mjesto, a Nikić je u svojim izjavama isticao kako je ubijeđen da Bratstvo ima najbolju ekipu u ligi uz Velež.

U jednom je imao pravo. Velež je imao najbolju ekipu, te je kao brzi voz protutnjao ligom, a Bratstvo je završilo na desetom mjestu, što je bio najlošiji plasman ovog tima od povratka u Prvu ligu Federacije BiH.

Nakon loše sezone, Nikić je ostao trener Bratstva, ali čini se kako je ponovo napravljena loša selekcija igrača.

Kao najveću grešku možemo navesti malo borbe kako bi se zadržali pojedini važni igrači, među kojima prednjači Namik Helić, kojeg su olako pustili u TOŠK koji je sezonu završio na trećem mjestu, a Helić je svoje mjesto u prvih 11 kod Nermina Šabića zacementirao.

Nekoliko dovedenih igrača je individualno odigralo dobru polusezonu, a koliko je to kolektivno bilo dobro pokazuje stanje na tabeli.

Nije krenulo dobro za Bratstvo koje je u prva tri kola uvezalo isto toliko poraza. Prvo su poraženi u Travniku sa 3:0, da bi nakon toga tri boda iz Gračanice odnio Igman. Nakon toga Bratstvo je minimalno poraženo u Čapljini.

Ipak, u narednih pet kola krenula je dosta bolja igra Bratstva. Tada su Gračanlije u pet susreta upisale četiri pobjede i jedan remi. U Gračanici je prvo palo Goražde, a nakon toga tri boda su donijeta i iz Bihaća.

Nakon toga ostvarena je pobjeda protiv Zvijezde na domaćem terenu, uzet bod u Jajcu, te je ostvarena još jedna pobjeda protiv Budućnosti iz Banovića.

Od tada su navijači Bratstva čekali skoro dva mjeseca na novu pobjedu svojih ljubimaca. Naime, crna serija Gračanlija krenula je porazom od 3:2 u Tešnju. Nakon toga imali su još jedno gostovanje i to u Kaknju, gdje su vodili do 75. minute sa 2:1, da bi na kraju izgubili sa čak 5:2.

Šansu za pobjedom imali su protiv Olimpika, ali su i tu ispustili vodstvo, ovaj put od 2:0, te je Olimpik ostvario pobjedu od 3:2.

Serija od tri poraza prekinuta je bodom koji su donijeli iz Gabele, a nakon toga uslijedio je novi šokantan poraz na domaćem terenu od Orašja. Bilo je 3:2.

Slijedilo je gostovanje kod posljednjeplasirane ekipe Radnika iz Hadžića u kojoj se očekivala pobjeda. Ipak, Bratstvo se vratilo kući sa tri gola u mreži.

Srećom po navijače Bratstva, Slaven u prošlom kolu nije imao snage da se sa 3:0 vrati na 3:3, te je utakmica na kraju završena 3:2 u korist Gračanlija.

Detalj koji bode oči malobrojnim navijačima Bratstva koji posjećuju stadion Luke, jeste taj da je Bratstvo u petnaest odigranih utakmica primilio čak 28 golova. Poređenja radi u sezoni 2008/2009, kada je Bratstvo ispalo iz Prve lige, za cijelu sezonu primili su 32 gola.

Očito je da je pred čelnim ljudima ovog kluba mnogo važnih odluka, kao i promjena u igračkom kadru. A veliko, možda i najveće pitanje je, da li će Nikola Nikić ostati na klupi Bratstva.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Liga se igra zbog navijača, a u Gračanici ih je iz utakmice u utakmicu sve manje i manje. Ali i taj mali broj odlučio je izviždati svoje igrače uprkos pobjedi protiv Slavena.

Pauza je tu, vremena ima mnogo, ali pravi potezi bi trebali biti doneseni, u protivnom Bratstvo bi ponovo moglo da igra širom terena Druge lige Federacije Bosne i Hercegovine grupa Sjever.

Top Komentari

vialli
Školski primjer kluba gdje je trener samo marioneta. Klub je pod čizmom pojedinaca i politike koja ga vještački održava u 1. Federalnoj mada realno tu ne pripada.
3 2
enko
user,opet ti neko zaboravio zatvorit vrata od kaveza,vrati se i zakljucaj iznutra.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi