Neka bolja vremena: Sjajna igra protiv velikog Brazila kao uvod u najljepše dane bh. fudbala

Deset godina od utakmice

Neka bolja vremena: Sjajna igra protiv velikog Brazila kao uvod u najljepše dane bh. fudbala

Eldar Ganibegović

Na današnji dan prije deset godina fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u švicarskom St. Gallenu odigrala je prijateljsku utakmicu protiv Brazila.

Bila je to prva utakmica naše selekcije nakon poraza od Portugala u baražu za EURO 2012. rezultatom 6:2 u Lisabonu.

Uprkos visokom porazu i bolnom ispadanju na putu za Evropsko prvenstvo koje se održavalo u Poljskoj i Ukrajini, Safet Sušić je okupio svoje igrače i krenuo u misiju Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu.

Upravo prijateljskom utakmicom protiv Brazila smo i započeli taj put. Poraženi smo rezultatom 2:1, ali smo pružili odličnu igru i imali dosta šansi, te nikavo čudo ne bi bilo da smo tada i pobijedili petorostruke svjetske prvake.

Utakmicu je golom u 4. minuti otvorio Marcelo, da bi u 13. minuti Džeko ukrao jednu loptu i asistirao Ibiševiću koji pogađa za 1:1. U sudijskoj nadoknadi utakmice Hulk je poslao jedan snažan centaršut, a lopta se od Saše Papca nesretno odbija iza leđa Asmira Begovića za pobjedu Brazila.

Ta utakmica i još tri prijateljske koje smo odigrali 2012. godine prije početka kvalifikacija (porazi od Irske i Meksika, te pobjeda nad Velsom), poslužile su kao uvertira u najljepše doba našeg reprezentativnog fudbala.

Oglasi

Odigrali smo najefikasnije kvalifikacije u našoj historiji sa lijepom i dopadljivom igrom pod selektorskom palicom Safeta Sušića, sjajnim Begovićem na golu, s kapitenom Emirom Spahićem koji je komandovao odbranom i igrao u parovima s Vranješom, Šunjićem i Bičakčićem, mladim Miralemom Pjanićem, tada sjajnim Adnanom Zahirovićem, iskusnim Harisom Medunjaninom, generalom Elvirom Rahimićem i romantikom Zvjezdanom Misimovićem u veznom redu, Mujdžom, Lulićem, Salihovićem, Vršajevićem po stranama, te Edinom Džekom i Vedadom Ibiševićem koji su bili najefikasniji napadački tandem u evropskim kvalifikacijama.

Postigli smo 30 golova, a primili samo šest, te skorom od osam pobjeda te po jednim remijem i porazom osvojili 25 bodova u grupi s Grčkom, Slovačkom, Litvanijom, Latvijom i Lihtenštajnom, a u tim kvalifikacijama iznjedrili smo momke kao što su Edin Višća, Izet Hajrović, Miroslav Stevanović, svakako ne treba zaboraviti ni doprinos Senijada Ibričića, Borisa Pandže i drugih.

No vratimo se meču s Brazilom. Tada su za BiH nastupili: Begović, Papac, Spahić, Pandža, Rahimić, Jahić, Pjanić (od 81. minuta Maletić), Misimović (od 88. minuta Ibričić), Džeko, Ibišević (od 78. minuta Salihović), Medunjanin (od 78. minuta Zahirović)

Deset godina nakon te utakmice, Papac, Spahić, Rahimić, Jahić, Misimović, Salihović, Ibišević i Maletić završili su karijere, Zahirović se više ne bavi ozbiljno fudbalom, Pandža je bez kluba od ljeta, Medunjanin igra u MLS-u, Begović je rezerva u Evertonu i ne dobija pozive u reprezentaciju BiH još od 2020. godine, Pjanić je u totalnom padu forme od odlaska iz Juventusa i nalazi se u Bešiktašu na posudbi iz Barcelone, dok je Edin Džeko vođa napada Intera, aktuelnog prvaka Italije i zajedno s Pjanićem jedini igrač koji je nastupio na meču s Brazilom koji igra i danas za Zmajeve, a ujedno je i kapiten reprezentacije od 2014. godine.

Zmajevi su otada igrali dva baraža za Evropska prvenstva i ispadali od Republike Irske i Sjeverne Irske, a nisu uspjeli izboriti ni baraž za Mundijale u Rusiji i Kataru. 

Jedini uspjeh vrijedan pomena, izuzme li se osvajanje prijateljskog Kirin kupa u Japanu, napravio je Robert Prosinečki 2018. godine plasiravši se u A diviziju Lige nacija i izjednačivši rekord Safeta Sušića po nizu utakmica bez poraza - 9. 

Nakon toga odigrali smo katastrofalne kvalifikacije za EURO 2020. i Svjetsko prvenstvo 2022., a ove druge su bile i najlošije u historiji naše reprezentacije. Za EURO 2020. godine spasila nas je Liga nacija preko koje smo se domogli baraža, u kojem smo doduše ispali, no za Mundijal u Kataru nije bilo zaobilaznog puta.

Nadamo se da će naša fudbalska reprezentacija ponovo krenuti ka nekim ljepšim vremenima kakva su bila prije desetak godina. Naredno što nas očekuje jeste Liga nacija u junu i septembru, a onda naredne godine i kvalifikacije za EURO 2026. godine u Njemačkoj, te se nadamo da ćemo tamo, pred domaćim navijačima, debitovati i na Evropskim prvenstvima.

Top Komentari

K79
koliko je samo Rahimic pokupio lopti u ovom meču ufff
3 0
Kiss
Koliko je Spahić bio dobar toliko puta nas je u crno zavio radi svog ega
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi