Brazilska samba
Legendarni Socrates u zagralju sa Zicom

Reprezentacija i zemlja za koju je fudbal više od igre

Brazilska samba

Postoji jedna zemlja, gdje se fudbal gleda drugim očima u odnosu na ostatak svijeta. Zemlja je to u kojoj se za fudbal, odnosno zbog fudbala živi, danima slavi ili danima tuguje, a o fudbalskim idolima se sve zna.

Brazil- najtrofejnija i najuspješnija svjetska selekcija svih vremena, peterostruki prvak svijeta i jedina reprezentacija koja je nastupila na svim Svjetskim prvenstvima.

Jedina reprezentacija koja je osvojila Svjetsko prvenstvo na četiri rezličita kontinenta, zemlja sa preko 7.000 000 registrovanih fudbalera.

Rani reprezentativni počeci i nisu bili pretjerano uspješni, sve do Svjetskog prvenstva 1950. godine, održanog upravo u Brazilu. Karioke su u finalu poražene od Urugvaja, na Marakani, pred 200. 000 gledalaca, koji su u suzama napustili stadion, a golman Barbosa, proglašen je za glavnog krivca i nacionalnu sramotu i zaposlen je kao radnik na održavanju stadiona, kako bi se svakodnevno morao vraćati na mjesto "počinjenog grijeha", što dovoljno oslikava zaluđenost Brazilaca fudbalom i uspjehom.

Ipak, samo osam godina kasnije, na SP u Švedskoj 1958., nacija je dobila svoga heroja i ličnost koja je obilježila jedan vijek svjetskog fudbala.

Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele, tada 18-godišnji dječak, predvodio je Karioke do prvog naslova prvaka svijeta. Atomski napad; Garrincha, Didi, Pelé, Vavá, Zagallo, koji se smatra najboljim iakda u povijesti fudbala, jednostavno je bio nezaustavljiv i u finalu je pala Švedska sa 5:2. Džaba kralj, džaba kruna, sirotinja igra najbolje.

Brazil je i na narednom Svjetskom prvenstvu 1962. godine u Čileu, odbranio titulu. Junak je bio Garrincha, koji je zamijenio povrijeđenog Pelea i predvodio Selecao do drugi titule, pobjedom protiv Čeholsovačke sa 3:1 u finalu.

Prvenstvo u Engleskoj nije bilo uspješno, prije svega zbog previranja unutar reprezentacije, ali 1970. u Meksiku, Brazil ponovo stiže do titule pobjedom protiv Italije u finalu sa 4:1. Generacija u kojoj su nastupali Carlos Alberto, Jairzinho, Tostao, Gerson, Rivelino, Pele, smatra se do tada najboljom koju je Brazil vidio.

Carlos Alberto, Jairzinho, Tostao, Gerson, Rivelino, Pele su predvodili Brazil do treće titule

Nakon povlačenja Pelea i plejade sjajnih fudbalera iz toga perioda, Karioke su dugo vremena čekale na novu titulu.

Ostala je upamćena sjajna generacija iz osamdesetih, za koju stručnjaci kažu da je možda i najbolja brazilska generacija svih vremena i definitivno najbolja koja nije uspjela osvojiti Svjetsko prvenstvo.

Predvođeni "bijelim Pelom" kako su zvali legendarnog Zica, zatim "kraljem Rima" Falcaom, "filozofom" Socratom, Brazilci su na SP u Španiji 1982. godine, u jednoj od najboljih utakmica svih vremena eliminisani od Italije, koju je predvodio Paolo Rossi, postigavši Hat-trick, na prvenstvu koje su Azzurri na kraju i osvojili.

1986.  u Meksiku Brazil je igrao sjajan fudbal, a u fanatastičnoj četvrtfinalnoj utakmici eliminisani su od Francuza nakon penala. U utakmici, u kojoj je tragičar bio Zico, promašivši penal u regularnom dijelu utakmice. Ta generacija umjetnika, predstavnika brazilske sambe na terenu, jednostavno je "umrla u ljepoti".

Najbolja brazilska generacija koja nije ništa osvojila

Brazil je morao sve do 1994. godine čekati novo finale i trofej. Na prvenstvu u SAD-u, vidjeli smo jedan novi Brazil. ne baš toliko ofanzivan i taktički mnogo oprezniji, što je ipak bio recept za uspjeh.

Romario, Bebeto, Dunga, Taffarel i Jorginho, predvodili su Brazilce do četvrte titule, prve nakon 24 godine, a u finalu je poražena Italija nakon jedanaesteraca, nakon što je posljednji penal zapucao legendarni "Il Divino" poznatiji kao Roberto Baggio.

U tom periodu stasa nova sjajna generacija maldih fudbalera, predvođena za mnoge, najboljim napadačem svih vremena- Ronaldom.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Brazil je u Francuskoj stigao do finala, gdje je poražen od domaćina sa ubjedljivih 3:0, ali na SP u Japanu i Južnoj Koreji, predvođeni ubojitim napadačkim triom, popularno nazivaiom "Tri R" (Ronaldo, Rivaldo i Ronaldinho) Karioke dolaze do svoje pete i za sada posljednje titule svjetskog prvaka.

Rekorder po broju odigranih utakmica za Selecao je Cafu sa 142 natupa, a najbolji strijalac svih vremena je legendrani Pele sa 77 golova.

Reprezentacija i navijači su u Brazilu povezani posebnom hemijom, ljubav je obostrana. Fudbal je religija, prevazilazi i same sportske granice. Fudbaleri umjetnici i čarobnjaci, a naša reprezentacija će imati čast da igra protiv najbolje svjetske reprezentacije svih vremena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.