Brazilski nogometaši s porodicama se ukrcali u voz i napuštaju Kijev, ali na vlastitu odgovornost

Put spasa

Brazilski nogometaši s porodicama se ukrcali u voz i napuštaju Kijev, ali na vlastitu odgovornost

Edmir Škorić

Brazilski nogometaši koji nastupaju u Ukrajini, pokušavaju da je napuste, no put spasa nije jednostavan.

Već treći dan traje invazija Rusije u Ukrajini, a trenutno se žestoke borbe vode u Kijevu, mada situacija nije povoljnija ni u mnogim drugim gradovima.

Brazilski nogometaši, koji igraju za Dynamo, Šahtar ili druge ukrajinske timove, bili su smješteni u skloništu jednog hotela u Kijevu, ali sada su napustili to mjesto i zajedno su sa svojim porodicama krenuli u konvoju vlastitim automobilima prema željezničkoj stanici, odakle će vozom put Rumunije.

Svi su se ukrcali u voz i krenuli prema Rumuniji, a supruga defanzivca Šahtara Maria Souza u suzama je izvijestila o dramatičnom izlasku iz hotela Opera kojio se nalazi u Kijevu i udaljen je samo dva kilometra od željeznike stanice.

"Idemo sada odavde. Iz ambasade su saopštili da će krenuti tri voza. Krećemo u konvoju sa svim Brazilcima prema stanici, ali na vlastitu odgovornost. Niko nam ne može garantovati sigurnost. Sve je to jako zastrašujuće", rekla je žena koja je na stražnjem sjedalu vozila čuvala troje male djece dok je snimala put do željezničke stanice.

Brazilci su isprva odbijali ići vozom navodeći nedostatak sigurnosti, no suočeni s komplikovanom situacijom u hotelu, gdje im je nestalo hrane, interneta i ostalih stvari, odlučili su da napuste mjesto u kojem su bile smještene izbjeglice od početka rata.

Ukrajinski velikan Šahtar je ove subote govorio o situaciji i rekao da pokušava pomoći stranim igračima kluba.

"Pokušavamo pronaći opcije za evakuaciju naših stranaca i njihovih porodica. Interna komunikacija, razmjena informacija, podrška jedni drugima", rekao je Sergej Palkin, izvršni direktor Šahtara.

Prema izvještajima medija, mnogi nogometaši u Ukrajini bili su zarobljeni u hotelima i više nisu imali kontakte sa svojim klubovima.



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi