Igrači Brentforda odbili da kleče u znak pokreta Black Lives Matter

Imaju dobar razlog

Igrači Brentforda odbili da kleče u znak pokreta Black Lives Matter

S. Grebović

Igrači Brenrforda odlučili su da prestanu sa ritualom klečenja prije početka svake utakmice u znak borbe protiv rasizma. Objasnili su i zašto.

Pokret Black Lives Matter nastao je u julu mjesecu kada je u Sjedinjenim Državama od strane policije ubijen crnac George Floyd.

Stoga su čelnici Premier lige i Championshipa uveli pravilo obaveznog klečanja igrača i sudija prije početka svake utakmice, kako bi se ukazalo da problem rasizma u svijetu.

No čini se kako bi tome mogao doći kraj budući da su fudbaleri Brenforda odbili to da urade pred susret protiv Barnsleya jučer.

Javnost u Britaniji je podijeljena oko njihove odluke, ali oni su je objasnili putem saopštenja.

"Do sada smo poštovali ovaj ritual, ali više ne vjerujemo da on ima bilo kakvog utjecaja. Mišljenja smo da svoje vrijeme i energiju možemo iskoristiti za promociju rasne nejednakosti na neke druge načine. Treba biti jasno da je klub Brenford protiv rasizma, ali ovo više nikuda ne vodi."

Da li će i drugi klubovi na Otoku krenuti njihovim stopama ostaje da se vidi.

Top Komentari

Pajver
Bravooo !!!!!!
10 2
miki30
Svaka čast i treba tako. Pa dokle više, godina prošla oni i sad kleče. Blamiraju se ljudi.
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi