Najveće iznenađenje evropskog fudbala sprema se za Ligu prvaka - Eric Roy je kreirao čudo!
Ovaj klub je veliko iznenađenje (Foto: EPA)

Brest je fenomenalan

Najveće iznenađenje evropskog fudbala sprema se za Ligu prvaka - Eric Roy je kreirao čudo!

Midhat Šljivak

Francusko fudbalsko prvenstvo i ove sezone je prošlo bez uzbuđenja u borbi za titulu. PSG je uvjerljivo prvi, osvojit će novu titulu šampiona, a iza njih se odvija velika borba za plasman u Ligu prvaka koju predvodi najveće iznenađenje prvenstva Brest.

Stade Brestois 29 ili jednostavno Brest osnovan je 1950. godine i kroz historiju nije imao velikih rezultata. Niko nije očekivao da će i ove sezone biti plasirani u gornjem dijelu tabele, no tim kojeg predvodi Eric Roy ima ogromne šanse za plasman u Ligi prvaka.

Brest je trenutno drugoplasirani tim Ligue 1. U dosadašnjem dijelu sezone osvojili su 53 boda i šest kola prije kraja imaju ogromne šanse da po prvi put u historiji izbore mjesto u elitnom rangu evropskog fudbala.

Pirati će gotovo sigurno izaći na evropsku scenu. Sada im predstoji borba za Ligu prvaka, a kladionice im daju velike šanse da se nađu u eliti.

Čak 78 posto šansi im se daje za direktan plasman u Ligu prvaka, a čak 99.99 posto vjerovatnoće im se daje za to da će završiti među Top 6.

Oglasi

Brest do kraja sezone ima sasvim solidan raspored. Gostuju Lyonu, Rennesu i Toulouseu, dok kod kuće čekaju direktnog rivala Monaco, Nantes i Reims.

Eric Roy je čovjek koji je podigao klub

Eric Roy preuzeo je Brest u januaru 2023. godine. Njegovo dovođenje na klupu ispostavio se kao pravi potez iako je posljednji posao imao još 2011. godine u Nici.

Roy je radio kao TV konsultant, te sportski direktor Lensa i Watforda. Kako se zaželio posla poziv iz Bresta nije mogao odbiti, te je odlučio preuzeti klub.

Prošlu sezonu je spasio tim ispadanja i došao je do 14. mjesta tabele. Ove godine je nadmašio sva očekivanja i juri ka Ligi prvaka.

"Veoma je blizak igračima, sluša svaku njihovu riječ, usvaja ideje. Mislim da je to razlika u odnosu na sve. Znali smo za njega kao igrača, trenera i konsultanta, ali iznenadio nas je sve", rekao je igrač Hugo Magnetti.

Oglasi

Eric Roy je nametnuo žestok ritam za igrače. Nikome to ne smeta, svi igraju timski fudbal, postali su jedna velika porodica.

Svaki ostvareni cilj donosi dodatnu nagradu. Trener plaća večeru svima i poprilično se naplaćao ove godine.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

"S njim definitivno uživamo na terenu. Prije smo ulazili u sezonu samo da bismo osigurali opstanak. Sada više uživamo i naša pozicija na tabeli sve pokazuje", istako je Magnetti.

Definitivno je Brest najveće iznenađenje u ligama petice, veće čak i od Bologne u Italiji i Girone u Španiji, te bi Liga prvaka s nekim novim klubovima mogla izgledati znatno drugačije.

Top Komentari

admirmo
Hajmo bijeli ole popušite Rođenim
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi