Britanski mediji pišu o skandalu, a "Luđak" hladno poručuje: Kriv sam, pa šta?
(Foto: EPA) Danas je engleski FA pokrenuo istragu nakon što su iz Derbyja saopštili da su "uhvatili" uposlenika Leedsa ispred svog trening centra

Bielsa priznao špijuniranje

Britanski mediji pišu o skandalu, a "Luđak" hladno poručuje: Kriv sam, pa šta?

Lider Championshipa Leeds i ekipa Derbyja trenutno igraju derbi 27. kola drugog ranga engleskog fudbala, a pred ovaj susret se podiglo dosta bure na Otoku.

Naime, britanski mediji su se rasposali o skandalu jer je Leeds špijunirao treninge Derbyja.

Međutim, trener Leedsa Marcelo Bielsa, poznat i pod nadimkom "Luđak", nije u čitavoj situaciji vidio ništa previše problematično, a pred večerašnji susret je priznao da je sve zapravo bila njegova ideja, ali i da je špijuniranje protivnika odavno njegova praksa. Sa druge strane, treneru Derbyja Franku Lampardu se nikako nisu svidje metode kolege na klupi Leedsa.

"Ja sam odgovoran za taj incident. Ne radi se ovdje o tome da li ste u pravu ili niste. Ne radi se ni o tome da li je nešto legalno ili nelegalno... Jučer sam razgovarao sa Frankom Lampardom i rekao mi je da ne poštujem njegov klub", istakao je Bielsa, pa nastavio:

"Imam svoje viđenje stvari, ali ono što je važno jeste šta misle Lampard i Derby. Ja sam odgovoran, nisam tražio dopuštenje Leedsa da to uradim. Ovakve stvari praktikujem još od kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sa Argentinom. To nije nelegalno, a tada smo o svemu razgovarali javno, u medijima."

Inače, danas je i engleski FA pokrenuo istragu nakon što su iz Derbyja saopštili da su "uhvatili" uposlenika Leedsa ispred svog trening centra, te da se pomenuti ponašao veoma sumnjivo. Sada je jasno da je Bielsa poslao svog "špijuna" u trening centar protivnika.

Ne zovu ga tako uzalud: Luđak je imao jedinstvene metode u Marseilleu

Marcelo Bielsa poznat je pod nadimkom "El Loco" (Luđak). Argentinac je jedan od najneobičnijih nogometnih trenera uopće, njegove metode rada su posve neobičajene, baš kao i odnos prema saradnicima i medijima.

Zašto spada u red neshvaćenijih trenerskim umova pokazao je Bielsa i 2016. godine kada je nakon samo 48 sati provedenih na klupi Lazija podnio ostavku. Koliko je Bielsa jedinstven za inostrane medije je ispričao i Benjamin Mendy, danas defanzivac Manchester Cityja, koji je s ovim stručnjakom sarađivao u vremenu kada je igrao u Francuskoj za tamošnji Marseille.

"Bielsa je radio lude stvari u Marseilleu. Ako njegovi pomoćnici stave čunj na 11 metara udaljenosti, a ne na 10 kako je on zamislio, zbog toga bi im zabranjivao da dođu na utakmicu i budu na klupi. Cijeli stručni štab mora da radi dobro tokom sedmice, da bi svi mogli da budu s ekipom tokom vikenda", ispričao je Mendy, pa dodao:

"Kada smo igrali prvu utakmicu u sezoni, prijateljsku, ostali smo samo sa jednim doktorom. Nema pomoćnika, nema nikoga, a još uz to Bielsa nije znao ni francuski jezik."

Ipak, njegovo trenersko znanje je nešto sasvim drugo, pokazuju to i rezultati koje ove sezone bilježi Leeds u Championshipu (prvi na tabeli), a jedan od onih koji u njemu vidi uzora je i Pep Guardiola.

Promo

Top Komentari

BosniaForeverKladusa
Hah koja legenda. Lud-luđi-Bielsa.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi