Brojke kažu: Pep, ipak, nije čudotvorac
Koji su kriteriji za najboljeg trenera? Teško je reći, ali trofeji su sigurno na prvom mjestu.

Ne postoji najbolji trener današnjice

Brojke kažu: Pep, ipak, nije čudotvorac · Komentar

Nije samo Jurgen Klopp 'kriv' Josepu Guardioli što ima problema sa Ligom šampiona. Prethodno su mu 'krivi' bili Jose Mourinho, Roberto Di Matteo, Carlo Ancelotti, Luis Enrique, Diego Simeone i Leonardo Jardim. Oni su izbacivali Guardioline klubove iz Lige prvaka u dosadašnjem dijelu karijere, a Klopp je na dobrom putu da svoje ime pridruži pomenutim.

Španca danas mnogi smatraju za čudotvorca, blažim riječima rečeno za najboljeg trenera današnjice. Postoje i oni koji će ići tako daleko pa reći da je on najbolji trener svih vremena.

Šta su kriteriji?

Koji su kriteriji da bi za nekoga rekli da je najbolji trener današnjice? Da li uopšte može da postoji ta rubrika 'najbolji trener današnjice"? Vjerovatno ne. Može da postoji samo 'najbolji trener večeri' ili u krajnjem slučaju 'najbolji trener u ovom trenutku'. Evo zašto. Gledajmo to ovako: Manchester City će ove sezone osvojiti Premiership. Dakle, City je bio u stanju da skupi najviše bodova nakon 32 kola (koliko je do sada odigrao) protiv jakih, manje jakih, osrednjih i slabijih engleskih timova. Da li onda možemo reći da, ako je City osvojio Premiership, da ne postoji jača ekipa u ovom trenutku u Engleskoj od njega? Naravno da ne, a to je dokazao Liverpool koji ga je samljeo u Ligi prvaka. Dakle, vratimo se na početak. Sistema takmičenja u fudbalu je drugačiji nego u ostalim sportovima. Ako ste u boksu prvak teške kategorije i nemate nijedan poraz u karijeri, čim doživite prvi poraz više niste prvak jer postoji neko ko je bolji od vas i logično je da niste najbolji. U fudbalu naravno nije tako. Ako odigrate najbolje 38 kola Premiershipa, vi ste prvak Engleske, što je potpuno normalno. U istom trenutku, kada doživite poraz u nekom drugom takmičenju, vi ispadate. E, onda se postavlja pravo pitanje kada se raspravlja o tome ko je najbolji trener današnjice. Ako Klopp izbaci Guardiolu iz Lige prvaka, a Guardiola njega pobijedi u Premiershipu, kome se daje prednost? Vjerovatno onome ko je na kraju osvojio trofej u jednom od ta dva takmičenja, a to će u ovom slučaju vjerovatno biti Guardiola. U drugu ruku, kako Guardiola može biti bolji trener od Kloppa ako ga je Klopp pobijedio više puta nego Guardiola njega? Mogli bismo ovakve kriterije nabrajati do sutra, ali nema poente jer je jedini pravi kritertiji broj trofeja i titula.

Guardiolini uspjesi

Da ne bi mnogo pametovali, držat ćemo se brojki. Tu dolazimo do uspjeha ili neuspjeha koje je ostvario Pep Guardiola. Prvo ćemo nabrojati najvažnije trofeje koje je osvojio, a onda ćemo navesti olakšavajuće i otežavajuće okolnosti koje su prethodile tome.

Dvije Lige prvaka (Barcelona, Barcelona)
Tri puta prvak Španije (Barcelona, Barcelona, Barcelona)
Dva puta Kup Kralja (Barcelona, Barcelona)
Tri puta Bundesliga (Bayern, Bayern)
Dva DFB Pokala (Bayern, Bayern)
Tri Svjetska klupska prvenstva (Barcelona, Barcelona, Bayern)
Tri UEFA Superkupa (Barcelona, Barcelona, Bayern)
Engleski Liga kup (Manchester City)


Svemu dodajmo da će vjerovatno osvojiti i Premiership ove sezone sa Manchester Cityjem. Dakle, iz svega možemo zaključiti da mu zaista ide sjajno u nacionalnim prvenstvima, ali da mu problem predstavlja Liga prvaka. U dosadašnjem dijelu karijere Pep je ukupno osam puta vodio (odlične) klubove u Ligi prvaka, ovo mu je deveti. Osvojio je dvije titule iz dva jedina finala koja je odigrao. Od prethodnih šest puta pet puta je ispadao u polufinalu i jednom u osmini. Svemu dodajmo da su velike šanse da će i ove sezone ispasti prije vremena, tačnije u četvrtfinalu, pa bi to značilo da je devet puta igrao Ligu prvaka i dva puta stigao do finala te podigao trofej. Osim toga, svoj klub nije odveo do finala Lige prvaka šest, a vjerovatno neće ni sedmu sezonu zaredom.

Zabrinjavajući omjer na gostovanjima u knock-out fazi Lige prvaka

Pep je do sada 24 puta vodio svoj tim na gostovanju u knock-out fazi Lige prvaka. Zanimljivo, ostvario je samo pet pobjeda. Tri od tih pet trijumfa su bili protiv Šahtara, Bayer Leverkusena i Basela. Dakle, riječ je o ekipama koje često igraju u Ligi prvaka, ali su svakako daleko od evropskog vrha. Preostale dvije pobjede su došle protiv Reala i Arsenala. Naravno, omjer na gostovanjima uopšte nije bitan ako ćete proći nakon dvomeča, ali ako ispadate vjerovatno sedmu sezonu zaredom, onda je moguće da upravo tu 'leži' vaš problem.

Pep je najveće trenerske uspjehe osvtvario sa Barcelonom koja je u tom trenutku možda imala i najjaču ekipu u historiji fudbala. Kada u jednom timu imate 24-godišnjeg Iniestu, 28-godišnjeg Xavija i 21-godišnjeg Messija, onda je jasno da raspolažete sa vjerovatno najboljim napadačkim potencijalom. Iako Pepu niko ne može oduzeti te dvije titule, jasno je da mu je posao bio znatno lakši nego, recimo, Mourinhu sa Portom, Di Matteu sa Chelseajem, Benitezu sa Liverpoolom...Nadalje, Bayern je vodio tri puta u Ligi prvaka i sva tri puta je ispao u polufinalu. City - dva puta učešće, jednom ispadanje u osmini finala i potencijalno ispadanje u četvrtfinalu.

Poređenja

Malo ćemo Pepa porediti i sa ostalim trenerima za koje još uvijek ne kruže priče da su čudotvorci. Jose Mourinho - 11 sezona u Ligi prvaka - dvije titule (Porto, Inter), pet polufinala, četiri ispadanja u osmini finala. Šta veže njih dvojicu? Nijedan nije napravio ništa u Ligi prvaka sa klubovima od kojih se najviše očekivalo da napravi - Pep sa Bayernom, Jose sa Realom. Obojica su pomenute klubove vodili po tri sezone i svaki put su ispadali u polufinalima. Obojica igraju loše gostovanja u knock-out fazi. Jose je sedam puta prvi meč knock-out faze igrao u gostima i nijednom nije uspio slaviti. Šta ih razdvaja? Jose je osvojio Ligu prvaka sa najslabijim klubovima koje je vodio, a Pep sa najjačim. Dodat ćemo ovoj usporedni i Zidanea koji također ima dvije Lige prvaka i to nakon dvije sezone, a na dobrom je putu da bude tri od tri. Taj čovjek nikada nije ispao u knock-out fazi Lige prvaka. Dakle, Zizu iza sebe ima dvije sezone u Ligi prvaka, Jose 11, Guardiola završava devetu. Ako Francuz narednih šest godina bude ispadao u osmini finala, ponovo ima bolji prosjek od pomenutog dvojca, a ako još jednom barem osvoji titulu, bit će uspješniji. Ponovo se vraćamo priči da je kriteriji veoma teško naći. Do sada sva trojica imaju po dvije Lige prvaka, a isto toliko ima i Jupp Heynckes iz Bayerna. Ali, Zidaneu je najmanje sezona trebalo da to ostvari. Je li onda Zidane najbolji?

Nije, reći će mnogi, a većinom će obrazloženje biti da je on trener tek dvije godine i tri mjeseca te je nemoguće na tako kratkom uzorku da ga se poredi sa pomenutim trojcem. Nije problem, predložit ćemo još jednog trenera za kojeg mnogi smatraju da je najbolji ikad - Sir Alex Ferguson. Legendarni škotski stručnjak je preuzeo United u sezoni 1983/84 i trebalo mu je deset godina da odvede klub u Ligu prvaka. U tih deset godina bio je između ostalog dva puta 11. u Premiershipu i jednom 13. U 27 godina, koliko je sjedio na klupi Uniteda, osvojio je dvije Lige prvaka. Preciznije rečeno, klub je vodio 19 puta u Ligi prva - dva puta je bio prvak, dva puta je gubio finala, tri puta polufinala, pet puta četvrtfinala, četiri puta u osmini finala i tri puta je ispadao u grupi. Kada govorimo o Premiershipu, osvojio ga je 13 puta u 27 sezona.

Dakle, tu mu je išlo mnogo bolje. Ali, ako ga poredimo sa Guardiolom, kojem će titula sa Cityjem biti već sedma u nacionalnim prvenstvima u samo devet sezona, onda je jasno ko je u prednosti. S druge strane, Mourinho je uzeo osam nacionalnih prvenstava za 16 sezona. Zidane ima jednu titulu prvaka Španije za tri sezone. Ruku na srce, kada je preuzeo Real od Beniteza u januaru 2016. titula je već bila izgubljena. Nadalje, možemo se prepirati i oko toga koji je trener više nova potrošio u timu i onda po tome porediti je li trebao više ili manje, ali takvih kriterija bi onda bilo milion, baš poput onog ko je imao bolju generaciju igrača. Brate dragi, trener si u sportu u kojem se broje samo trofeji. A, trofeji kažu sljedeće:

Potražite više informacija na temu Premier league:

Vrsta trofeja i broj sezona Zinedine Zidane Jose Mourinho Sir Alex Ferguson (Samo Manchester United) Pep Guardiola
Nacionalna prvenstva 1 8 13 7 (uračunata ovogodišnja u Engleskoj)
Liga prvaka 2 2 2 2
Broj sezona 3 (još u igri za LP) 16 27 9 (još u igri za LP)


Tako je to sa trenerima. Ne možete biti najbolji trener sadašnjisti ili budućnosti, bolji je samo onaj ko pobjedi te večeri. Tako je Klopp bio bolji od Guardiole prije pet dana, a možda će Pep sutra biti bolji od njega.

Da li je Pep Guardiola najbolji trener svih vremena i da li se za bilo koga to može reći, rocijenite sami. Jedno je sigurno nakon svih ovih podataka. Pep nije čudotvorac kako ga nazivaju.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

MarioJedan
Kakvo smeće od članka na nivou drugog razreda srednje škole. Ponekad uđem ovdje čisto onako i svaki put se pokajem. Po stilu pisanja, ovo je taj karakteristični fan Ronalda i gle čuda, ne voli Guardiolu. Kompletno ovo kvazi novinarstvo i intelektualizam tjera čovjeka na povraćanje.
16 13
Nuksi
Da se može izračunati koefcijent po jačini klubova kad su osvajali LP Mourinjova titula bi sa Portom i Interom vredila kao 4 sa Guardiline sa Barcelonom. Tako isto Sir Alex Fergusonova sa Mančesterom 99-te (igralo 7 igrača iz njihove akademije)....
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi