Bruno Marić: Sve su odluke ispravne, nismo oštetili Hajduk!
Foto: Pixsell

Šef komisije fudbalskih sudaca HNS

Bruno Marić: Sve su odluke ispravne, nismo oštetili Hajduk!

Eldar Ganibegović

Šef komisije fudbalskih sudaca HNS, Bruno Marić, od 11 sati održao je press konferenciju na kojoj je trebao objasniti šta se događalo u komunikaciji između VAR sobe i suca Frana Jovića tijekom utakmice Varaždina i Hajduka u 24. kolu SuperSport HNL-a i kako je ta snimka dospjela u javnost.

"Poštovani g. Marić, u javnosti su dana 27. veljače 2024. puštene snimke iz kojih je razvidno da VAR soba na utakmici 24 kola SuperSport HNL-a Varaždin - Hajduk koja se odigrala na stadionu Varteks, nije mogla utvrditi da se igrač HNK Hajduk Filip Uremović u 78. minuti nalazio u zaleđu, a što navode i sami VAR suci u svojoj komunikaciji na temelju dostupnih snimki.

Slijedom navedenog, molimo za žurno pojašnjenje na temelju čega je promijenjena odluka glavnog suca utakmice Frana Jovića kojom je poništen gol Marka Livaje za vodstvo HNK Hajduka.

Molimo također žurno pojašnjenje za situaciju kod postignutog pogotka NK Varaždin u 40. minuti te situaciju iz 61. minute u kojoj je vidljivo da igrač Varaždina u duelu s igračem HNK Hajduka Rokasom Pukštasom dotiče loptu rukom.

S obzirom na to da je u javnost puštena komunikacija sve tri sporne situacije, molimo što hitnije Vaše očitovanje kao predsjednika Komisije nogometnih sudaca HNS-a", navodi se u dopisu Hajduka koji je objavljen jučer u izvanrednim vijestima.

Bruno Marić: Nezapamćen pritisak na hrvatske suce

"Pozdrav svima. Hvala na dolasku. Kao što je kolega Cvijanović rekao, pressica je sazvana jer su se u javnom prostoru poakazale cenzurisane snimke koje su imale cilj na jedan način loše prikazati sudačku organizaciju i HNS s utakmice Varaždin - Hajduk. Ovo je nezapamćen pritisak na hrvatske suce.

Oglasi

Sudačka organizacija je neovisna u svom radu. Na toj utakmici, snimke koje su se pojavile, moramo naglasiti da su od strane potpuno tačne. Odluke sudaca su tačne i Hajduk nije oštećen. Ponovit ću: sve odluke koje su suci i timovi na toj utakmici donijeli, bile su točne. Hajduk nije oštećen.

Zatim je dio po dio puštana snimka. Bruno Marić je objašnjavao šta se dešavao.

"Rečeno je da prizna gol pa će se pogledati situacija Livaje. Uputa je pustiti igru, a onda će VAR utvrditi je li gol priznat sukladno pravilima igre. Pomoćnik je ponavljao da on misli da je ofsajd, ali je sudac inzistirao da se zastavica ne diže i da se pogodak prizna, a potom će VAR utvrditi je li gol trebao biti priznat", rekao je Marić o situaciji u kojoj je Belcar zabio gol Hajduku, ali su se igrači splitskog kluba žalili da je prekršaj na Livaji na centru.

"Ako VAR sudac utvrdi da postoje više ofsajda, gleda se veći kako bi se što prije priznalo ili poništio pogodak", rekao je Marić o poništenom golu Hajduka zbog ofsajda Uremovića.

Oglasi

"Ono što se isporučuje u prijenos, na to ne utječe VAR soba ni sudac, već Croatel, odnosno produkcija koja pušta snimku u eter", rekao je Marić, te napomenuo:

"Sudac je provjerio sve ofsajde, dao je uputu da snimka ide van. Mi i dalje ne odlučujemo šta ide van".

"Četvrti sudac viče 'faul, faul', a glavni sudac mora donijeti odluku za koju misli da je tačna. Ovo je komunikacija u VAR sobi. AVAR mora akcentirati određen situaciju nužnu za gledanje. AVAR-ova situacija ne mora biti tačna, ali on to mora istaknuti kako bi se provjerila", rekao je Marić o situaciji u kojoj Hajduk traži faul nad Livajom.

"Jedna od uputa je da VAR sudac pita suca i akcentira što treba pregledati. U nekom dvojbenim situacijama, ako se fokusirate na prekršaj uz potezanje, a ne na noge, možete donijeti krivu odluku", objašnjavao je Marić.

"Jako je važno da u lajvu dobijete utisak zašto je neki gol poništen. Nisu htjeli nastaviti utakmicu dok se ne pokaže kamera 7. Zbog vjerodostojnosti koju donose VAR soba i suci, moramo vam to isporučiti. No mi na to nemamo utjecaj. Kamera 7 je dokazala da je ispravno što je priznat gol Varaždina."

Oglasi

Šta će biti s tim što su snimke procurile u javnost?

"Izvršni odbor HNS-a tražio je očitovanje Komisije sudaca po pitanju odluka. Mi nismo ti koji će poduzimati aktivnosti o istrazi ili pravnim radnjama kako su iscurile snimke. Iz HNS-a i sudačke organizacije takve informacje nisu izašle."

"Ako smo pratili što sam u javnosti govorio zbog transparentnosti, otvoren sam prema svim aktivnostima koje će skinuti stigme i tjanost onoga što radimo. ovi klipovi pokazuju da želimo donijeti dobre odluke. Vjerujem da će se ići u tome smjeru, ali mi slijedimo upute FIFA-e i UEFA-e. Ako bude etako, mi ćemo to prihvatiti", dodao je na pitanje da li postoji mogućnost da se snimke objavljuju.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

"Konačni sud je da su sve odluke ispravne. Nismo oštetili Hajduk."

"Ne znači da u ostalim stvarima nisam bio uspješan. Nije to samo do mene, ali radit ćemo na tome", još je odgovorio na pitanju zašto nije dao ostavku, a nijedan hrvatski sudija ne sudi na većem takmičenju.

Zaprati HNK Hajduk, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HNK Hajduk Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi