Budimo realni, tražimo nemoguće

Značaj kolektivne vjere pred Belgiju

Budimo realni, tražimo nemoguće

Selektore, Belgija još od 2009. nije izgubila nijednu utakmicu kvalifikacija za SP, BiH još nikada u historiji nije dobila nijednu veliku reprezentaciju (dobivali smo svojevremeno Belgiju, ali tada nisu bili velika reprezentacija), postoji li nešto posebno za šta se možete uhvatiti kako bi dodatno motivirali ekipu za ovaj duel? 

To je bilo pitanje za selektora Mehmeda Baždarevića nakon čega je uslijedilo i drugo: Neće sigurno igrati u najjačem sastavu, ali procentualno kakav je omjer snaga njihovog drugog i našeg prvog tima?

Odgovor na drugo pitanje selektor je direktno izbjegao, ali je indirektno odgovorio. U kakvom god sastavu da igraju, skup je to nevjerovatnih talenata. Ne mora međutim to ništa da znači. Pokazao je na spisak, mahnuo njime i kazao "ja vjerujem u ove igrače".

Odgovor na prvo pitanje otkriva suštinu dobitne kombinacije: Moramo vjerovati da možemo dobiti. Istina je da nismo nikada pobijedili neku veliku reprezentaciju, ali put na Svjetsko prvenstvo jedino vodi preko takvih reprezentacija. Svaka tradicija je da se sruši, nije jednom slabija reprezentacija pobijedila jaču...

U subotu dakle, 7. oktobra od 18 sati moramo biti potpuno svjesni jedne činjenice, ali pokazati potpuno suprotno ponašanje. To je kao konzumiranje cigareta. Kognitivna disonanca. Imaš jedno mišljenje o njima, svjestan si njihovog štetnog utjecaja, ali i dalje ih konzumiraš. Pokazuješ ponašanje kontra od onog što ti um nalaže.

ČINJENICA: Belgija je prva izborila Svjetsko prvenstvo. Njihov selektor može u svakom trenutku računati na jedno 40 igrača čiji kvalitet niko neće dovesti u pitanje. "Što ste njega pozvali, otkud ovaj u reprezentaciji". 

Koga god Martinez pozvao i da izostavi svih 11 igrača koji u evropskom fudbalu predstavljaju svjetsku kremu, ostalih 30 opet djeluju opasnije od naših najboljih 11. Ako uzmemo po imenima, niko na takav fond tako paklenih igrača ne posjeduje na svijetu, pa ni Brazil, Španija ili Njemačka.

PONAŠANJE: Ne može se to nazvati ni ponašenjem koliko stavom, vjerom. Ako ne budemo vjerovali da se tradicija konačno može prekinuti, odnosno da nema bolje prilike stati dvjema tradicijama ukraj, svi kolektivno, naša će reprezentacija svoje šanse sa 30 posto svesti na tri.

Ni tri posto šansi ne znači da niste bez šansi, ali ako svi kojima je stalo do uspjeha reprezentacije, oni na stadionu pa i oni što budu gledali utakmicu u kućama i bircuzima, makar i mimo prethodnih uvjerenja, pokažu potpunu vjeru u trijumf, šanse će se popeti na 60 posto.

U subotu 7. oktobra od 18 sati budimo realni, ali tražimo nemoguće. Belgija je jača, ali ničija nije do zore gorjela. Možda da se tom logikom povedemo.

P. S. 

Kada su šanse u pitanju i procenti, sjajno je to objasnio jedan premijerligaški trener nakon što je njegova ekipa u pretkolu Lige prvaka izvukla nenadano pozitivan rezultat, izgubila sa samo golom razlike. 

Na pitanje "jesu li se šanse njegovog tima povećale pred revanš", kazao je da su "one sada duplo veće, umjesto 1,5 posto, sada iznose tri posto". Njegovom timu tada su milimetri nedostajali da zabilježi uspjeh protiv pet puta jače ekipe nego što je Belgija danas jača od BiH. Čini se ipak da je samo on vjerovao da se može, dok su se drugi potajno pribojavali, bili sumnjičavi i skeptični.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Protiv Belgije nam treba kolektivna razularenost, neustrašivost i okuraženost!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi